Haberler

Hüda-Par Hükümet, Kürt Meselesini PKK ve Şiddet Meselesine İndirgemiş

Abone Ol

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hükümetin Kürt meselesini PKK ve şiddet meselesine indirgediğini belirterek, Temel hak ve hürriyetler pazarlık konusu yapılamazlar, şarta bağlanamazlar, ertelenemezler.

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hükümetin Kürt meselesini PKK ve şiddet meselesine indirgediğini belirterek, Temel hak ve hürriyetler pazarlık konusu yapılamazlar, şarta bağlanamazlar, ertelenemezler. PKK'nın silah bırakması veya silahlı unsurların ülke dışına çıkması şartına bağlanması yanlıştır. Silah bırakılsa da bırakılmasa da gasp edilmiş haklar derhal iade edilmelidir dedi.

Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin Diyarbakır il binasında çözüm süreci ve son gelişmeler konusunda basın toplantısı düzenledi. Yapıcıoğlu, çözüm sürecinin devam edip etmeyeceğinin tartışılmasının nedeninin 6-8 Ekim olayları olduğunu ifade ederek, 6 Ekim'de başlayan olaylar bazıları için birkaç gün sonra bitti. Ancak, bize yönelik saldırılar olayların başlangıcındaki yoğunlukta olmasa bile bir müddet daha devam etti. Kurban eti dağıtırken sokakta etrafları sarılanlar hariç, kardeşlerimizin tamamı, evlerinin içinde veya önünde ya da üyesi oldukları parti veya dernek binalarında saldırıya uğramışlardır dedi.

BİZE YÖNELİK SALDIRILAR İLE İLGİLİ TEK BİR TUTUKLAMA YOK

Olayların pek çok yerde, aynı anda ve benzer şekilde gelişmesinin bu olayların kendiliğinden, spontane gelişmediğini, önceden planlandığını bir merkezden organize edildiğini gösterdiğini söyleyen Yapıcıoğlu, şöyle dedi Bu olayların planlayıcıları amaçlarına ulaşamadan sokağa saldıkları elemanlarını planladıkları zamandan önce geri çekmek durumunda kalmışlardır. Bu organizasyonda İsrail terör şebekesi ve sözüm ona stratejik müttefik ABD'nin varlığı gözden kaçırılmamalıdır. Toplam olarak 16 kardeşimiz sadece İslami kimliği veya siyasi duruşu nedeniyle hedef seçilerek katledilmiştir. Bu nedenle bu cinayetler 'soykırımdır', 'insanlığa karşı suçtur'. Olaylar esnasında ve sonrasında gösterdiğimiz sağduyulu ve izzetli duruş olayların daha fazla büyümesine ve camiamızın topyekun imha kalkışmasına geçit vermemiştir. Partililerimize, binalarımıza, üyelerimizin ev ve işyerleri ile derneklerimize yapılan saldırılarla ilgili bu güne kadar tek bir tutuklamanın olmadığını siz değerli basın mensupları aracılığı ile kamuoyuna duyuruyoruz. Benzer olayların tekrar yaşanması tehlikesi ne yazık ki vardır. Çünkü, zihniyet değişmemiştir. PKK ve bağlı kurumları kendilerine tabi ve teslim olmayanları düşman olarak tanımlamaya devam etmektedir. Diğer taraftan 6 Ekim ve sonrasında bize yönelik saldırılar da öncekiler gibi faili meçhul kalmaktadır.

ÇETELERİN KAZMA-KÜREK İLE KOVALANMASI MI GEREKİYORDU

Yapıcıoğlu, olaylardan sonra HDP yöneticilerinin yaptığı, 6 Ekim'de tabanımızı sokağa çağırdığımızda şiddet olsun istememiştik, Hüda-Par'a saldırı olabileceğini öngörememiştik demelerinin inandırıcı olmadığını da söyledi. Yapıcıoğlu, Parti yöneticilerinin, bazı milletvekillerinin, il başkanlarının attıkları tweetleri biliyoruz. İmajlarını aldık ve hatta arkadaşlarımız bir kısmını HDP genel merkezine mail ile gönderdiler. Bunların kaydı var. Genel merkezleri eğer silmemişse onlarda da var dedi.

Hüda-Par'ı kurdukları günden beri Kürt gençlerinin kanı üzerinden siyaset yapılmaması çağrısını yaptıklarını söyleyen Yapıcıoğlu, Kürt gençlerinin birbiriyle çatışması kimseye fayda sağlamaz, herkes bundan zarar görür, dedik. Duymadınız, anlamadınız veya duymamış, anlamamış gibi yaptınız. Bunu anlamanız için Müslüman Kürt halkının 'artık yeter (Edi bese) diyerek eli silahlı çetelerinizi sokaklarda sopayla, kazma-kürekle kovalamasını görmeniz mi gerekiyordu diye konuştu.

Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, çözüm sürecine dair son birkaç günde sarf edilen olumlu cümlelere rağmen işlerin iyi gitmediğini, zeminin sağlam olmadığını ve her an yeni türbülanslar yaşanabileceğini düşündüklerini ifade ederek, şöyle dedi Hem asırlık Kürt meselesinin çözülmesini hem de PKK'nın silah bırakmasını, çatışmaların sona ermesini Hüda-Par olarak istiyor ve destekliyoruz. Ancak, bu iki konunun birbirine karıştırılmasını istemiyoruz. İyimser olmak istiyoruz,fakat gerçekçi de olmak zorundayız. Süreç boyunca yaşananlar hükümetin Kürt meselesini çözmek için bir stratejisinin ve yol haritasının olmadığını göstermiştir. Kervan yolda düzülür mantığıyla hareket edilmektedir. Bu nedenle yaşanan her gelişmeden etkilenmeye açıktır. Yaşanan gelgitlerin nedeni de budur.Hükümetin ve HDP'nin çözüm sürecine yükledikleri anlam ve bu süreçten beklentileri farklıdır. Bunun farkında oldukları halde tam bir mutabakat ile sürecin sağlam zeminde yürüdüğü kamuoyuna söylenebilmektedirler. Samimiyet ve şeffaflık yoktur. Hükümet, Kürt meselesini PKK meselesine, şiddet meselesine indirgemiştir. PKKHDP ise, örgütsel çıkarlarını muhafaza ve daha fazla alan kapma aracı olarak görmektedir. Temel hak ve hürriyetler pazarlık konusu yapılamazlar, şarta bağlanamazlar, ertelenemezler. PKK'nın silah bırakması veya silahlı unsurların ülke dışına çıkması şartına bağlanması yanlıştır. Silah bırakılsa da bırakılmasa da gaspedilmiş haklar derhal iade edilmelidir. HDP kendisini Kürtlerin tek temsilcisi olarak görmekte ve göstermekte, hükümet de meseleyi PKK'nın silah bırakmasına indirgediğinden bu durumdan memnun görünmektedir. Çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve olumlu sonuçlara ulaşılabilmesi için, PKK'nın silahsızlandırılması konusu ile temel hakların iadesi, Kürtlerin meşru hak talepleri birbirinden ayrılmalıdır. Birinci konu elinde silah bulunduranlar veya onların temsilcileri ile müzakere ve pazarlık edilmeli, ikincisinde muhatabın bütün halk ve onların örgütlü yapıları, temsilcileri olduğu gerçeği kavranmalıdır. Diyalog hemen başlamalıdır. Silahsızlanma veya çatışmasızlık sona erse veya bu konuda anlaşmazlık ortaya çıkar ve bu yönü ile süreç tıkansa bile diğer yönü kesintisiz devam etmelidir.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yapıcıoğlu, HDP ve DBP çevresi ile yaşanan olaylardan sonra parti olarak görüşmediklerini sadece DTK Genel Başkanı Hatip Dicle ile görüştüklerini söyledi. Yapıcıoğlu, HDP ve DBP çevresi ile diyalog kurmaları için öncelikle kendilerine karşı kullanılan dilin değiştirilmesi, sorumluluğun açık yüreklilik ile kabul edilmesi ve güven ortamının oluşturulması gerektiğini de söyledi. Hükümetin yaşananları paralel yapıya havale ederek sorumluluktan kaçamayşacağını da söyleyen Hüda-Par lideri Yapıcıoğlu, yaşananlardan herkesin ders çıkarması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zekeriya Yapıcıoğlu Müslüman Kürt Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title