Haberler

İrsal-i Mesel nedir? İrsalimesel örnekleri ne?

Güncelleme:
Abone Ol

İrsal-i mesel, divan edebiyatında kullanılan bir edebi sanat türüdür. Kelime anlamı olarak 'mesel gönderme' anlamına gelir. Bu sanat, bir düşünceyi, durumu veya duyguyu daha etkili bir şekilde ifade etmek için atasözleri veya vecizeler kullanma yöntemidir. İrsal-i mesel, anlatımı güçlendirmek ve okuyucuya daha çarpıcı bir etki bırakmak amacıyla kullanılır.

Divan edebiyatında irsal-i mesel, sıkça başvurulan bir anlatım tekniğidir. Şairler ve yazarlar, toplumsal değerleri, ahlaki dersleri ve hayat tecrübelerini bu yolla daha etkili bir şekilde aktarabilirler. Peki, İrsal-i Mesel nedir? İrsalimesel örnekleri nedir?

İRSAL-İ MESEL NEDİR?

İrsal-i mesel, divan edebiyatında kullanılan bir edebi sanat türüdür. Kelime anlamı olarak "mesel gönderme" anlamına gelir. Bu sanat, bir düşünceyi, durumu veya duyguyu daha etkili bir şekilde ifade etmek için atasözleri veya vecizeler kullanma yöntemidir. İrsal-i mesel, anlatımı güçlendirmek ve okuyucuya daha çarpıcı bir etki bırakmak amacıyla kullanılır.

İrsal-i Mesel nedir? İrsalimesel örnekleri ne?

İRSAL-İ MESEL ÖRNEKLERİ

Bir divan şairinin şiirinde irsal-i mesel kullanımı şu şekilde olabilir:

"İşleyen demir ışıldar derler,
Sen de çalış, kimseye muhtaç olmazsın."

Burada "işleyen demir ışıldar" atasözü, çalışmanın ve çabanın önemini vurgulamak için kullanılmıştır.

'Balık baştan kokar bunu bilmemek,

Seyrânî gâfilin ahmaklığından'

  • Şiirde veya nesirde bir fikri, bir görüşü ispat etmek, açıklamak, söze kuvvet ve güzellik katmak amacıyla söz arasında atasözü, vecize, hikmetli sözler, deliller ve misaller getirmektir.


Kaynak: Haberler.com / Gündem

Edebiyat Gündem Eğitim Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title