İYİ Parti Rize adayı kim? 2024 İYİ Parti Rize Belediye Başkan adayı Köksal Toptan kimdir?
İYİ Parti'nin aday tanıtım toplantıları ile yeni 31 Mart 2024 yerel seçim adaylarını açıklamaya devam ediyor. Peki, İYİ Parti Rize adayı kim? İYİ Parti Rize Belediye Başkan adayı kimdir?
İyi Parti'nin birçok şehirdeki belediye başkan adayları belli oldu. Peki, İYİ Parti Rize adayı kim? İYİ Parti Rize Belediye Başkan adayı kimdir?
İYİ PARTİ RİZE ADAYI KİM?
İYİ Parti Rize adayı Köksal Toptan oldu.
KÖKSAL TOPTAN KİMDİR?
3 Ocak 1943'te Rize'nin Camidağı köyünde doğdu. İlkokula doğduğu köyde başladı, ailesinin Zonguldak'a göç etmesinden sonra Zonguldak Kilimli İlkokulu'nda, orta okulu Zonguldak Fener Ortaokulu'nda, liseyi Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesinde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi sınavlarını kazanarak 1962 yılında hukuk eğitimine başladı. 1963-1966 yılları arasında İstanbul'da Adalet Partisi'nin gençlik kollarında başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Aynı zamanda Milli Türk Talebe Birliği çalışmalarına katıldı.
1966 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra İstanbul'da avukatlık stajına başlamış, ancak babasının hastalığı nedeni ile stajını Zonguldak'ta sürdürmüştür. 5 Ocak 1968'de avukat ruhsatını alarak mesleğini icra etmeye başladı.
Zonguldak'ta bir yandan mesleğini icra ederken, öte yandan mensubu olduğu Adalet Partisi teşkilat kademelerinde görev alarak il başkanvekilliği ve belediye meclis üyeliği yaptı. Ayrıca Zonguldak'ta maden fakültesi kurulması ve ihtiyaçlarının karşılanması için çalışacak bir dernek başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun başkan, kuruculuk ve yöneticilik yaptı.
Askerliğini Sarıkamış'ta yedek askeri hakim olarak tamamladı. İlk kez TBMM'ye seçildiği 1977 genel seçimlerinde Zonguldak'tan AP milletvekilli oldu ve TBMM Adalet ve KİT Komisyonu üyelikleri yaptı. Daha sonra yapılan büyük kongre sonucu ise partinin Merkez Haysiyet Divan Başkanlığı'na getirildi.
12 Kasım 1979'da kurulan Süleyman Demirel başkanlığındaki AP azınlık hükûmetinde Devlet Bakanlığı'na atandı ve Türkiye'nin en genç bakanlarından biri oldu. Bu görev 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi'ne kadar sürdü. Ankara'da serbest avukatlığa başladı; uzun süre hakkında açılan pek çok davada Süleyman Demirel'in avukatlığını üstlendi ve bu davaların tamamı beraatle sonuçlandı. 28 Eylül 1986 tarihinde yapılan ara seçimlerde Doğru Yol Partisi'nden (DYP) Zonguldak 2. Bölge milletvekili seçildi.
Eylül 1987'de yapılan DYP Büyük Kongresi'nin Divan Başkanlığı'nı yaptı. 29 Kasım 1987 tarihinde yapılan genel seçimlernde yeniden Zonguldak Milletvekili seçildi ve DYP TBMM Grup Başkanvekilliği yaptı. Kasım 1990'da yapılan kongrede DYP Genel İdare Kurulu Üyeliği'ne seçildi. 1991 genel seçimleride Doğru Yol Partisi Bartın Milletvekili seçildi ve seçimlerden sorulan kurulan DYP-SHP Hükümeti'nde Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi.
Turgut Özal'ın beklenmeyen ölümü ve onun yerine Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olmasıyla DYP Genel Başkanlığı makamı boşaldı. Yeni genel başkanı -aynı zamanda başbakanı- belirlemek üzere 13 Haziran 1993'te Ankara'da düzenlenen kongrede Tansu Çiller ve İsmet Sezgin ile birlikte adaylığını koyan üç kişiden biri oldu. İlk tur oylamada 1169 delegeden 212'sini oyunu alarak üçüncü ve sonuncu oldu. İkinci tur oylamaya geçilmeden önce ilk turda ikinci sırayı alan Sezgin'le birlikte adaylıktan çekildi. Kasım 1993'te yapılan DYP Kongresi'nde en yüksek oyu alarak Genel İdare Kurulu üyesi seçildi. 1995 yılında bir süre de Kültür Bakanlığı yaptı. 1995 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde yeniden Bartın Milletvekili seçildi. 1999 genel seçimleri'nde gene Doğru Yol Partisi'nden Bartın milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. 20 Kasım 1999 tarihinde düzenlenen DYP 6. Büyük Kongresi'nde Tansu Çiller'e karşı aday oldu ancak seçilemedi.
Ağustos 2002'de üyesi olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Zonguldak Milletvekili seçildi ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı oldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yeniden AK Parti'den Zonguldak Milletvekili seçildi. 9 Ağustos 2007'de TBMM Başkanlığı için yapılan ilk tur seçimlerinde 450 gibi rekor bir oyla TBMM Başkanlığına seçildi. Ağustos 2009'da yapılan TBMM Başkanlığı seçiminde adaylığını koymadı. 2011 genel seçimlerinde Zonguldak Milletvekili olarak tekrar TBMM'ye seçildi.
20 Haziran 2017 tarihinde Resim Gazete'de yayımlanan bakanlar kurulu kararnamesi ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı olarak atanmıştır.
İYİ PARTİ HAKKINDA
İYİ Parti, 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "İYİ Parti" şeklindedir. Simgesi güneş ve parti isminin Kayı boyu bayrağından esinlenilerek yazılmasıdır. TBMM'de 38 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel başkanı Meral Akşener'dir.
Parti, Milliyetçi Hareket Partisinden (MHP) ayrılan tanınmış isimler tarafından kurulmuştur. Partinin kurucusu ve genel başkanı Meral Akşener ile ilk genel başkan yardımcısı Koray Rize, parti kurulmadan önce MHP'nin yönetiminde görev almıştır. MHP'nin 2017 anayasa referandumunda 'Evet' oyu çağrısı ve partinin genel başkanı Devlet Bahçeli'nin yerine başka bir genel başkan getirmek için düzenlenen bir kurultayın ardından tanınmış MHP üyeleri arasında yeni parti fikri ortaya çıktı. Siyasi yorumculara göre parti genel olarak etnik milliyetçiliğe karşı ılımlı sivil milliyetçiliği desteklemektedir. Parti kendisini siyasi yelpazenin merkezinde olarak tanımlar ve Avrupa Birliği ile Türkiye'nin yakın ilişkilere sahip olduğu olumlu bir gündemi savunur, Türkiye'nin Batı Bloku'nun bir parçası olmaya devam etmesi gerektiğini vurgular. Üçüncü taraf kaynaklar, partiyi siyasi yelpazenin merkez sağında veya sağ kanadında olarak tanımlamıştır.
Parti, özellikle parlamenter sistem ve yargının ve diğer kurumların bütünlüğünü koruması konusuna büyük önem vermektedir. Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetine muhalif olan sağcı seçmenler için "alternatif bir kapı" olarak yorumlanmıştır.