Bakan Zeybekci'den Yunanistan'a Çağrı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan İş Forumunda iki ülkenin yıllardır yarıştığını belirterek, yarışmak yerine yan yana yürümeyi önerdi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de katıldığı Türkiye- Yunanistan İş Forumu'nda iki ülkenin yıllardır yarıştığını belirterek, yarışmak yerine yan yana yürümeyi önerdi. Zeybekci, Artık birbirimizi geçme yarışından kurtulmamız lazım. Birbirimizi geçmek yerine beraber yürümeliyiz. Biz biraraya gelirsek bir artı bir iki yapmaz beş yapar, yedi yapar dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye- Yunanistan İş Forumu'na katıldı. İzmir'e 09.30'da gelmesi beklenen Zeybekci'nin uçağı, sis nedeniyle kalkamayınca kente 12.30'da inebildi. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen forum, Kaya İzmir Termal Otel'de yapıldı. Toplantıya Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros M. Aristomenis'ın yanı sıra yaklaşık 400 Türk ve Yunan işadamı katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülke arasında yapılan zorunlu göçün tarihi bir hata olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu
Aynı denizin iki tarafında, aynı kıyının 3- 5 kilometre mesafesinde, aynı rüzgardan etkilenen iki ülke bence bugüne kadar yeterince hata yapmış. Maalesef imkanları değerlendirme adına yeterince gayret göstermemiş. İki ülke birbirini keşfetmeye aklını kullanmaya başladı. Yunanistan karşıdan ışıklarını gördüğümüz komşu. Zorunlu göç çok büyük bir hataydı. Anadolu'nun insanlarının buradan göç ettirilmesi adalardakilerin zorla göç ettirilmesi. İki ülke arasındaki en büyük imkanı ortadan kaldırdık. Keşke o zorunlu göç olmasaydı, keşke birlikte yaşama kültürü ilelebet beraber yaşasaydı. Artık birbirimizi geçme yarışından kurtulmamız lazım. Birbirimizi geçmek yerine beraber yürümeliyiz. Biz biraraya gelirsek bir artı bir iki yapmaz, beş yapar, yedi yapar. İki ülke arasındaki trafik hızlandığında sizin adalarda yatırım yapmanıza gerek kalmaz, biz tamamlarız.
EGE'Yİ BİRLİKTE PAZARLAYALIM
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu toplantının ardından sektörlerin biraraya gelmesini isteyerek, yarışmak yerine birlikte yapmayı önerdi. Zeybekci, şöyle konuştu
Turizmde çok büyük işbirliği yapabiliriz, Ege'yi birlikte pazarlayabiliriz. Denizini, rüzgarını, koylarını birlikte kullanabiliriz. Japonya- Kore örneği çok önemli. Dünya Kupası'nı birlikte düzenlediler. Biz neden Yunanistan ve Türkiye birlikte iş yapmayalım Yunanistan'ın potansiyeli, nüfusu yüzölçümü ve ekonomisi ile sınırlı değil. Türkiye'nin de. Türk müteahhitleri dünyada Çin'den sonra ikinci sırada. Yunanistan ile Türkiye birlikte üçüncü ülkelerde yeni birlikteliklere gidebilirler. Bugün 500 işadamı ikili görüşme yapacak. Bu toplantıdan sonra sektörel toplantılar yapalım. İnşaat, enerji turizm, tarım ve gıda işleme sektörlerimizi biraraya getirelim. Yunan ve Türk zeytinyağını yarıştırmayalım. Otellerini yarıştırmayalım, birlikte yapalım. Aradaki sınırları kaldıralım. Adalardaki vatandaşlar, Yunanistan'dan getirmek zor diye ihtiyaçlarını Anadolu'dan karşılıyorlar. Buna izin vermediğiniz için yasal yollardan yapamıyorlar.
STRATEJİK KONUMUMUZU DEĞERLENDİRELİM
Yunanistan'da dokuz gün önce göreve atanan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, 500 Yunan şirketinin Türkiye'de 6.6 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek, enerji, yeni teknolojiler ve turizm sektörlerinde ekonomik ortaklık önerdi. Skrekas, şunları söyledi
Bizler asırlarca yan yana yaşadık. Birçok şey bizi birleştirmekte. Bizleri ayıran şey, birleştirenlerden daha az. 2010- 2013 yılları arasında ikili ticaret hacmi ikiye katlandı. Türkiye Yunanistan'dan en çok ihracatın gerçekleştiği ülke son iki yılda. Uzun ve sancılı daralma döneminden sonra kalkınma dönemine girdik. 500 Yunan şirketi Türkiye'de faaliyet göstermekte. Yunan şirketleri, Türkiye'de 6.6 milyar dolar yatırım yapıyor. Enerji, yeni teknolojiler ve turizm yakın gelecekte daha da gelişecek. Yunanistan sürekli olarak girişimcilik alanında üst sıralara çıkıyor. Her geçen gün yabancı yatırımlar için cazip hale geliyor. Türk yatırımcılar bu fırsatları görüyor. Biz onları ülkemizde ağırlamaya hazırız. Stratejik konumumuzu değerlendirelim. Yatırımların karşılıklı desteklenmesini koruma anlaşmaları önemli, bunlar korunarak güçlendirilmeli.
İZMİR DAHA ÇOK TİCARET YAPABİLİR
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin arttığını ancak İzmir ile Yunanistan arasındaki ticaretin aynı hızla yükselmediğini öne sürerek, Coğrafi yakınlık ve pek çok ortak özelliğe rağmen İzmir'in ticaretinin daha yüksek olması gerekir dedi.
REKOR KATILIM
Yunanistan Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis de, İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ne denli büyük potansiyel olduğunu gözlemledim. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için girişimcilerin düzenli olarak biraraya gelmelerinin önemini tespit ettim. 400'den fazla işletme katıldı, 500'den fazla ikili görüşme gerçekleşecek. Bu rakamlar rekordur. İş görüşmelerinin olumlu sonuçlar vermesini diliyorum dedi.
YABANCI YATIRIMCI ARTTI
Başbakanlığa bağlı olan Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Baş Proje Direktörü Ahmet Cüneyt Selçuk, Türkiye'deki yatırım teşvik sistemi hakkında bilgi vererek, Yunan işadamlarına yatırım için arazi gösterdiklerini, yasal mevzuatı anlattıklarını söyledi. Selçuk, 2002 yılında 5 bin 600 olan yabancı yatırımcının şimdi 40 bin olduğunu ifade etti.
YATIRIMLAR İÇİN GÜVENLİ BİR LİMANIZ
Yunanistan Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Aristomenis M. Syngros, ülkesinin yatırımlar için güvenli bir liman olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu
Yunanistan tarihindeki en büyük krizden adım adım kurtulma aşamasındadır. Yunanistan fırsatlar ülkesidir. Yönetimsel ve ekonomik reformları yaptık. Emeklilik, işgücü, eğitim, kamu yönetimi, sağlık, vergi, rekabet ve özelleştirme alanlarında değişikliklere gittik. 30 engeli kaldırdık. Bu reformların pozitif gelişmeler ve sonuçlar getirdiğini görüyoruz. Dünya Bankası İş Yapma Raporu'nda Yunanistan 11 basamak birden yükselmiştir. Yunanistan yatırımlar için güvenli bir limandır. Yatırım için en iyi zamandır. Yeni yasalarla bir günde iş kurma imkanı sağlıyoruz. Turistik tesisler, karayolu taşımacılığı ve çevreyle ilgili faaliyetler için kolaylık sağlıyoruz. Bizi ülkemizde uygun yatırım olanakları var. Çok büyük şirketler Yunanistan'a yerleşti, yatırım yapıyor. Türkiye'ye gelen Yunan turistlerin sayısında artış var. Aynı şekilde Yunanistan'a gelen Türklerde de. Enerjinin yanısıra gıda, içki sektörü, taşımacılık, ihracat odaklı üretim bizim için önemli. Marina ve yatçılık sektöründe çok önemli fırsatlar vardır. Dört marina Türk şirketine aittir.
BALKANLAR'DA ORTADOĞU'DA ORTAK YATIRIM YAPALIM
Yunanistan'da yatırım yapan D- Marin'in CEO'su Kemal Saatçioğlu, Türkiye'de elektrik alanında yatırım yapan METKA Genel Koordinatörü Konstantinos Chorinos başarı öykülerini anlattı. Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Papadopoulos, 500 Yunan şirketinin Türkiye'de yaptırım yaptığını belirtirken tarım ürünleri, enerji, inşaat, sermaye yatırımları, gıda sektöründe işbirliği önerdi. Papadopoulos, Balkanlar'da, Ortadoğu'da ortak yatırım yapılabileceğini dile getirerek, denizcilik, kara ve hava taşımacılığında ortak yatırım yapabileceğini söyledi. DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğini şart koşarak, bu gerçekleştiği taktirde potansiyelin çok daha iyi kullanılabileceğini belirtti. Vardan, Yunanlı bakandan AB üyeliği konusunda destek istedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekçi Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas'a teşekkür plaketi verdi. Katılımcıların tamamının yer aldığı hatıra fotoğrafı çektirildi.