İzmir Libya'daki Santralde Çalışan İşçiler, 13 Günlük Kurtuluş Yolculuğunu Anlattı Ölüme Terk...
Libya'da Fizan Çölü'ndeki Ubari bölgesinde elektrik santrali inşaatında çalışan 457 Türk işçi, günlerce aşiretler arasındaki çatışmanın ortasında kaldıktan sonra kilometrelerce yol gidip, iki havalimanı değiştirdikten sonra film gibi bir yolculukla ülkelerine döndü.
Libya'da Fizan Çölü'ndeki Ubari bölgesinde elektrik santrali inşaatında çalışan 457 Türk işçi, günlerce aşiretler arasındaki çatışmanın ortasında kaldıktan sonra kilometrelerce yol gidip, iki havalimanı değiştirdikten sonra film gibi bir yolculukla ülkelerine döndü. Bu sırada yaşanan paniğe dayanamayan İzmirli işçilerden İsmet Yalçın da hayatını kaybetti. İşçilerden sorumlu olan Mazlum Dündar, şantiyede ve yolculuk sırasında ölümle burun buruna geldiklerini, inşaat şirketinin kendilerine hiç sahip çıkmadığını adeta ölüme terk ettiğini, bunun için hukuksal yollara başvuracaklarını söyledi.Türk inşaat firmasının Fizan Çölü'ndeki Ubari Bölgesi'nde elektrik santrali inşaatında çalışmak üzere İzmirli 13 işçi, 12 Eylül'de Libya'ya uçtu. İlk olarak Tobruk Havalimanı'na inen Türk işçiler ardından da, çalışacakları inşaat alanına götürüldü.
4 GÜN ÇATIŞMA ORTASINDA KALDILAR
Türkiye'den hareket etmeden önce inşaat alanının Amerikalı güvenlik firmalarınca korunduğunu ve kesinlikle hayati bir tehlikelerinin bulunmadığına dair güvence verilen işçiler, 17 Eylül'de, iki aşiret arasındaki çatışmaların ortasında kaldı. Silahlı aşiret üyelerinin şantiyenin hemen yakına kadar gelmeleri üzerine, güvenliği sadece Libyalı yerel bir kaç kişinin sağladığını gören işçiler, buralardan temin ettikleri silahlarla kendilerini korumaya çalıştı.
STRESE DAYANAMAYAN TÜRK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Şantiye alanında 4 gün çatışmaları izleyen ve korku yaşayan 457 işçi, daha sonra sağlanan araçlarla, toplu olarak 400 km uzaklıktaki Gat bölgesindeki havalimanına götürüldü. Ancak buradaki havalimanının da faaliyette olmadığı ortaya çıktı. Bir hafta boyunca bu havalimanında kalan ve şirketten yetkililerinin de gerekli desteği alamayan işçiler, günlerce aç kalıp susuzluk çekerek kendilerine yardım gelmesini bekledi. Bu stresli bekleyiş sırasında Libya'ya İzmir'den giden işçilerden 57 yaşındaki İsmet Yalçın, fenalaşıp hayatını kaybetti.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KURTARMA ÇALIŞMA BAŞLATTI
İşçilerin ve ailelerini Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerine ulaşmalarının ardından, tahliyeleri için çalışma başlatıldı. İşçiler ilk olarak Libya'da kiralanan 165 kişilik uçakla üç seferde Mistarata Havalimanı'na sevk edildi. Ardından da Türkiye'den gönderilen uçakla İstanbul'a getirildi. Hayatını kaybeden işçi İsmet Yalçın'ın cenazesi de, İzmir'e gönderildi. Acı haberle yıkılan aile, Yalçın'ın cenazesini gözyaşlarıyla karşıladı. İsmet Yalçın'ın cenazesi, otopsinin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.
KORKU GÜNLERİNİ ANLATTI
Şantiye'de şef olarak görev yapan Mazlum Dündar ise, korku günlerini anlattı. Kendilerine her türlü güvencenin verildiğini dile getiren Dündar, Bize gitmeden önce güvenlikten bakıma kadar her güvence verildi. Biz şantiye bölgesine gittiğimizde hiç de bizi anlatılan gibi olmadığını gördük. Çatışmaların ortasında kaldık. Silahlı adamlar yakınımıza kadar geldi. Burada kendilerini şirket yetkilisi olarak tanıtan bazı derneklere bağlı kişiler vardı. Onlar da orada aşiretler arasındaki güç gengelerine göre hareket ediyorlar. Bizleri hem sorumlu olarak bu kişiler hem de şirket yalnız bıraktı. Ailelerimize ulaşmamamız için, şirkete internet ve telefon kısıtlamasına gitti. Arkadaşımız kucağımızda can verdi. Bunların hesaplarını hukuksal olarak soracağız dedi.