Haberler

Kiracılara müjdeli haber: Yeni uygulama fahiş zamların önüne geçebilir

Güncelleme:
Abone Ol

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren dijital kira sözleşmesi uygulaması 4 Kasım itibariyle devreye girdi. Uygulama, kiracılar için önemli avantajlar içeriyor.

Kira sözleşmelerinin E-Devlet üzerinden hazırlanması uygulaması geçtiğimiz haftalarda kullanıma açıldı. 4 Kasım itibari ile devreye giren uygulama ile birlikte fahiş zam baskısınınve vergi kaybının önüne geçilebileceği belirtiliyor.

ZORUNLU HALE GELECEK

Yeni uygulamaya ilişkin Habertürk'e konuşan Gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Ali Güvenç Kiraz, uygulamanın ilk aşamada zorunlu olmadığını ancak ikinci aşamaya geçilmesiyle birlikte zorunlu hale geleceğini söyledi.

AVANTAJLARI SIRALADI

Uygulamanın kiracılar için yeni avantajlar yarattığını söyleyen Kiraz, "e-Devlet sistemi üzerinden kira sözleşmesi yapılması ile birlikte mal sahibinin veya kiracının fiziken bir araya gelmeden de sözleşme yapabilme imkânı oldu. Örneğin; bir gurbetçi vatandaşımızın Türkiye'deki evini Türkiye'ye gelmeden, herhangi bir kişiye de vekalet vermeden e-Devlet sistemi üzerinden kiraya verebilecek. Zaman ve belge maliyeti olmadan devlet platformunda sözleşme oluşturacak. Ayrıca vatandaşlar, kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünden de kurtaracak" ifadelerini kullandı.

FAHİŞ ZAMLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

"Kira sözleşmesinin yapılmadığı, ödemelerin elden olduğu sistem vergi kaybının yanında kiracılar açısında da birçok risk barındırıyor" diyen Kiraz, "Kira sözleşmesi imzalanmayan örneklerde kiracı adeta mal sahibine mahkum oluyor. Elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri kendi adına yaptırıp açtıramadığı gibi kira artış döneminde yasal oranın üzerinde zam taleplerine razı geliyor. Ancak sözleşme e-Devlet üzerinden olursa hem temel hizmetler kolayca alınabilecek, hem de ev sahibinin yasal oranın üzerinde zam talep etme baskısı ortadan kalkacak. Ya da istediğinde dava sürecinde kiracı lehine belge oluşacak" sözlerini sarf etti.

Kiraz ayrıca "Yeni dönemin en önemli avantajlarından biri 'bölgesel değer haritası oluşması' olacak. Taşınmazların yaşları, konumları, tüm iç ve dış nitelikleri de bilinerek ortalama kira değerleri tespit edilecek. Bölgesel değerler ile hem vergi kaybı önlenecek, hem de ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı sonucu açılan kira tespit davalarında daha kolay karar alınacak. Belki de bilirkişinin rayiç kirayı tespiti için beklenmeden bu değerler kullanılacak ve 2-3 yılı bulan dava süreçleri hızlanacak. Şunu da belirtmek de fayda var; Yine mahkemeler açılan kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflarda kira sözleşmesine ulaşmakta bazen zorluk çekiyor. İşte bu noktada e-Devlet sistemi üzerinden imzalanan kira sözleşmeleri net bir delil niteliğinde kolay ulaşılabilir olacak" ifadelerini de kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Emlak

E-Devlet Ekonomi kiracı Finans kiracı Emlak Yaşam Zam Emlak Finans Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (16)

Ahmet Çakır:

tefe tüfe yüzde 70 olmuş siz hala fahiş fiyatların önüne geçebilecek diyorsunuz.çok komik tefe tüfeyi düşürün zaten fiyatlarda düşecek.

Yanıtla487
sade vatandaş:

bunun en büyük zararı yine kiracıya gelecek maaşları yükselteceklerine mülk sahiplerine mülk sahipleride fahiş kiralarla kiracılara yüklenecek eski kiracıyı koruyacağım derken yeni kiracılar hapı yutacak

Yanıtla1179
Erol Balık:

pek bişey farketmeyecek kiracı yine kiracı kalacak

Yanıtla964
minor:

Dairem var, devletin izin verdigi kadar zam yapsam kiraci zor duruma dusecek. Cok daha azini yaptim. Eger daha fazla vergi vs. almaya kalkarlarsa ev sahipleri dogal olarak kirayi daha fazla arttiracaktir ve bu da kiraciya olumsuz yansiyacaktr. Kas yapayim derken goz cikartmayin da ne yapiyorsaniz yapin.

Yanıtla447
Ferit Garipoğlu:

güvenli satış sisteminde olduğu gibi bunda da komisyon alınır şimdi ...

Yanıtla235
Çiçek çiçek:

Gemde çok yüksek alacaklar. %20 ile 50.000 tl kiranın 10.000 tl sini hükümet vergi olarak alacak. Böylece hem kiracı hemde emlak sahibi madur olacak.

520
Fatma Koroglu:

Haber güzel her şeyin kolayını buluyorlar mesela bizim ev sahibi kiracilara ben sözleşme yaparım ama kıranın yarısını banka dan kalan yarısını bana elden ödersiniz diyor bu gözü dönmüş ev sahipleri ne yapılmalı hem devleti hemde kiracilari dolandırıcılar asıl bunlara çözüm bulmak lazım

Yanıtla1418
Mustafa Öksüz:

gelir vergisini sen ödediğin Zaman bakalım ne yapacaksın :)))

715
Erdal null:

burda olan yine kiracıya devlet Kendi parasının peşinde Almancı gelmeden kontrat yapsa ne yapmasa ne mal sahibi de haklı kiracıda geriye bir şey kaldı onada kimsenin sesi çıkmıyor çıksa da cevap hazır ekonominin yükselmesi dış güçlerin elinde onlar yapıyor

Yanıtla312
Gökhan Çetin:

İyi bir gelişme bu şekilde açıkları kapatmaya devam edilmeli. Buna ek olarak, yasa dışı kiraya vererek vatandaşı üzenin mülkünü belirli bir yıl sadece devlet kiraya versin ev sahibi direk kendisi kiraya veremesin ya da belirli yıl satışa çıkaramasın. Ya da boş dursun ama kiracı var gibi yıllık vergi ödeyecek. Haha.

Yanıtla95
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title