Haberler

Kirve ne demek?

Abone Ol

Birbirlerine kirve veya kirvem şeklinde hitap eden birçok kişiye daha önce denk gelmişsinizdir. Peki, Kirve ne demek, kime denir? İşte Kirve kelimesinin anlamı nedir? Yanıtı...

Kirve ne demek? Birbirlerine kirve veya kirvem şeklinde hitap eden birçok kişiye daha önce denk gelmişsinizdir. Peki, Kirve ne demek, kime denir? İşte Kirve kelimesinin anlamı nedir? Yanıtı haberimizde!

KİRVE NE DEMEK?

Kirve, özellikle Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Sünnet törenleri sırasında önemli bir rol oynayan kişi anlamına gelir. Kirve, bir çocuğun sünneti sırasında aileye yardım eden, çocukla ve ailesiyle manevi bir bağ kuran kişidir. Bu kişi genellikle aile dostu ya da akraba olur ve kirvelik, aileler arasında güçlü bir bağ oluşturur. Kirve ile aile arasında kurulan bu bağ, adeta akrabalık derecesine ulaşır ve bu bağ, genellikle ömür boyu sürer.

Kirvelik, sadece sünnet töreninde değil, sonrasında da devam eden bir sorumluluğu içerir. Kirve, çocuk büyüdüğünde ona rehberlik eder, ailevi sorunlarda yardımcı olur ve gerektiğinde maddi-manevi destek sağlar. Kirvelik, aynı zamanda sosyal statüyü de etkiler; çünkü kirve olmak, toplum içinde saygınlık kazandıran bir rol olarak görülür.

Kirve ne demek?

Bu gelenek, kültürel ve sosyal bir öneme de sahiptir. Kirvelik, aileler arasında dostluk ve dayanışmayı pekiştiren, toplumsal bağları güçlendiren bir uygulamadır. Özellikle kırsal kesimlerde ve küçük topluluklarda, kirvelik bağı, toplumsal ilişkilerin ve dayanışmanın temel taşlarından biri olarak kabul edilir. Kirve ile aile arasındaki bağ o kadar güçlüdür ki, bazı durumlarda kirve ile kirvenin kendi çocukları arasında evlilik bile yapılmaz, çünkü kirvelik bağı bu tür bir evliliği engelleyecek kadar kutsal ve özel sayılır.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Doğu Anadolu Bölgesi Doğu Anadolu Kültür Sanat Gündem Sünnet Yaşam Gündem Yaşam Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title