Haberler

Sosyal Demokrat Halkçı Parti nedir? Sosyal Demokrat Halkçı Parti neden kapatıldı, siyasi görüşü ne?

Güncelleme:
Abone Ol

Sosyal Demokrat Halkçı parti başkanı kim? Sosyal Demokrat Halkçı parti ne zaman kuruldu? Sosyal Demokrat Halkçı parti neden kapatılmıştı? Sosyal Demokrat Halkçı parti nedir? Sosyal Demokrat Halkçı parti Kılıçdaroğlu'nun yaptığı son açıklama ile gündemde araştırılan konulardan. Peki Sosyal Demokrat Halkçı parti ideolojisi ne?

Sosyal Demokrat Halkçı parti ideolojisi ne? Sosyal Demokrat Halkçı parti nedir? Sosyal Demokrat Halkçı parti başkanı kim? Sosyal Demokrat Halkçı parti siyasi görüşü ne? Sosyal Demokrat Halkçı parti neden, ne zaman kapatıldı sorularının cevapları tüm detaylarıyla haberimizde…

SOSYAL DEMOKRAT HALKÇI PARTİ NEDİR?

Kısaltması "SHP" olan bu parti, Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiştir. 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip S Hp'ye katılmasıyla parti son halini almıştır.

SOSYAL DEMOKRAT HALKÇI PARTİ NEDEN KAPATILDI?

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra kapatılan, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) oylarını toparlamak amacıyla kurulmuş bir siyasi partidir. 2010 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek varlığı sona erdirmiştir.

Sosyal Demokrat Halkçı Parti nedir? Sosyal Demokrat Halkçı Parti neden kapatıldı, siyasi görüşü ne?

SOSYAL DEMOKRAT HALKÇI PARTİ SİYASİ GÖRÜŞÜ NE?

Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), SODEP ile HP'nin oylarına talip olmuştu. 1960'lı yıllardan itibaren sosyal demokrasinin temsilcisi olan SHP, ekonomide karma ekonomiyi destekleyip, piyasa ekonomisine de sıcak bakmıştır.

Özelleştirmeye her zaman mesafeli duran SHP, Türkiye'deki sosyal demokrat kesimin sözcüsü olmuş, emekçi vatandaşların haklarını gözetmiştir. Kürt sorunu konusunda daha özgürlükçü ve ılımlı bir yaklaşım sergileyen SHP, bu nedenle bazıları tarafından eleştirilmiştir. Ancak, tek başına iktidar olamaması programını tam anlamıyla uygulamasına engel olmuştur.

SOSYAL DEMOKRAT HALKÇI PARTİ GENEL BAŞKANLARI:

Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) genel başkanlarını geçmişten günümüze sıralayacak olursak şöyle:

  1. Aydın Güven Gürkan (1985-1986)
  2. Erdal İnönü (1986-1993)
  3. Murat Karayalçın (1993-1995)
Betül Cirit
Haberler.com - Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Güven Gürkan Murat Karayalçın Gündem Erdal İnönü Politika Eğitim Shp HP Gündem Eğitim Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title