Haberler

Tübitak'ta İki Bakanlı Temel Atma Töreni Ordumuzu Güçlü ve Harbe Hazır Hale Getirmemiz Lazım

Abone Ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan ve şu anda büyük bir bölümü yurt dışından karşılanan mazlemelerin üretilmesi için Tübitak'ın Gebze Yerleşkesi'nde kurulacak Tübitak Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karekterizasyon Laboratuvarı temeli, bugün Bilim sanayi ve teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli Savunma Bakanı İsmet yılmaz'ın katıldığı törenle atıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan ve şu anda büyük bir bölümü yurt dışından karşılanan mazlemelerin üretilmesi için Tübitak'ın Gebze Yerleşkesi'nde kurulacak Tübitak Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karekterizasyon Laboratuvarı temeli, bugün Bilim sanayi ve teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli Savunma Bakanı İsmet yılmaz'ın katıldığı törenle atıldı. Bakan Işık yaptığı konuşmada laboratuvar tamamlandığında dünyanın ilk 5-6 ülkesinden biri konumuna geleceğimizi ce caydırıcılığımızın daha da artacağını söyledi. Bakan Yılmaz ise çevremizdeki ateş çemberinden kaçanlar emin liman olarak Türkiye'ye sığındıklarını, Türkiye'nin bu konumunu devam ettirmesinin de güçlü bir Türkiye'den geçtiğini söylerken ordumuzu da güçlü ve harbe hazır getirmemiz gerektiğini söyledi.

Tübitak'ın Gebze Yerleşmesinde gerçekleştirilen temel atma törenine, Bilim Sanayi ve teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli Savunma Bakanı İsmet yılmaz, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tübitak Başkanı Yücel Altınbaşak, Tübitak'da gödrevli bilimadamları ve diğer davetliler katıldı.

ORDU İÇİN KRİTİK MALZEMELER GELİŞTİRECEK

Temel atma töreninde Tübitak Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karekterizasyor Laboratuvarı ile bilgi veren Tübitak Başkanı Yücel Altınbaşak, 'Enerjik Malzeme'nin patlayıcılar, mühimmatlar, füze yakıtları ve içerisinde kimyasal olarak enerji bulunduran çok türlü malzemeleri içerdiğini ve bunların üniversetelerin laboratuvarlarında yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Altınbaşak şöyle devam etti

Bunların özellikleri ne patladıkları zaman şu anki atmosfer basıncından 500 bin kat üzerinde basınç yarata biliyor. Şok dalgası saniyede 10 km.hızla şok dalgası yarata biliyorlar. Sıcaklığı 5500 dereceye çıkarabiliyorlar. Çevreye enerji bir güç yayıyorlar. Santimetre kareye 20 milyar valt bir enerji açığa çıkara biliyorlar. Çok değişik bir malzemeden bahsediyoruz. Sentezlemesi de, karakterizasyonu ve üretilmesi hiç kolay değil. İşte bu laboratuvarda bunları yapmak istiyoruz.

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yarın Cumhuriyetin 91. kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatıp Atatürk'e şükran duygularını iletirken, temeli atılmakta olan bu tesisin de Cumhuriyeti güçlendirmenin, yarınlara taşımanın ilelebet yaşatmanın en önemli aşamalarından biri olduğunu söyledi. yılmaz şöyle devam etti

ORDUMUZU GÜÇLÜ VE HARBE HAZIR HALE GETİRMEMİZ LAZIM

Bakın Çevremizde bir ateş çemberi. Ateş çemberinden kaçanlar emin bir limana sığınıyorlar. Bu liman neresi Türkiye. Türkiye'nin de bu konumunu devam ettirmesi lazım. İşte bu liman konumunu devam ettirmenin yolu Türkiye'yi güçlü kılmaktan geçiyor. Türkiye'yi güçlü kılmak için, güçlü bir orduya sahip olması lazım. Ordumuzun her biriminin en ileri teknoloji ile ve en yüksek eğitim ile harbe hazır hale getirmemiz lazım. İşte Türkiye 200 yıllık devlet tarihinde en güçlü döneminde. Eyer savunma sanayiniz güçlü olursa, silahlı kuvvetlerini iyi eğitirseniz o zaman size eşkıya saldıramaz. EĞer sınırlarımızın ötesindeki eşkİya bugün Türkiye'ye saldıramıyorsa bu haritanın üzerindeki sınır çizgisi değildir onu saldırmaktan ala koyan. Onu saldırmaktan alıkoyan Türkiye'nin gücüdür. Dolaysıyla bu gücü devam ettirmesi lazım. Bu gücün yolu da çalışmak, çalışmak, çalışmak. Bundan başka da çaremiz yok. Vaktimiz az yapacak şeylerimiz çok. Dolaysıyla gece gündüz çalışmalıyız. Çünkü çok büyük bir açık verdik. Çok büyük açığı ancak çok çalışarak kapata biliriz. 20 milyon tly, yakın para ile bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.??

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da konuşmasında, bu tesisin önemini, İki bakanla birlikte temel atıyoruz diyerek belirtirken şöyle devam etti

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Yarın Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yılını idrak edeceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün o muasır medeniyet seviyesini yakalamış ve üzerine çıkmış olarak kutlamanın gayreti ve azmi içerisindeyiz. Hiç kuşkusuz çok önemli ve güzel çalışmalar yapıyoruz. Ama geldiğimiz noktada artık çalışmalarda bir farklılaşmaya gitmek biraz daha vites büyütmek durumundayız. Türkiye Allah'a şükürler olsun çok önemli mesafeleri aldı. Bugün burada temelini atacağımız tesis bile aslında Türkiye'nin hangi noktadan hangi noktaya geldiğine güzel bir örnek. Biz normalde temel atma törenlerine çok fazla zaman bulamayız. Bir bakanın temel atma törenine katılması çok rastlanan bir şey değildir. Ama eğer bu yatırım Türkiye'nin savunmada dışa bağlılığını azaltacak, kendi askeri kapasitesini yükseltecek Türkiye'ye yönelik riskleri ve tehditleri bertaraf edecek hayırlı yatırımsa o zaman iki bakan da gelir burada bu temel atma törenine katılır. Bu bizim bu tesise verdiğimiz önemin bir göstergesidir.

Bakan ışık konuşmasında Tübitak'ın bilim ve teknolojide Türkiye'nin amiral gemisi olduğunu belirterek, daha düne kadar gıpta ile izlediğimiz pek çok projeyi bugün Tübitak olarak bizler hayata geçirildiğini, Türkiye'nin artık daha yüksek teknolojilere ihtiyacı olduğunu anlattı. Işık şöyle devam etti

BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ BU ÜLKEDE

Türkiye bu bölgede kesinlikle dünyanın en güçlü savunma sanayilerinden biriyle ancak huzur ve güvende olur. Sayın Başbakanımızın bir konuşmasında ifade ettiği tespit aslında bizim ne kadar bu sektöre önem vermemizin gerektiğinin de bir göstergesi. Sayın başbakanımız diyordu ki 'Dünya bir tek küresel devlet olsaydı hiç kuşkusuz ki başkenti İstanbul olurdu.' Gerçekten çok doğru bir tespit. Ama bunun bir başka anlamı da var. Bütün dünyanın gözü de bu ülkede. Onun için burada silahlı kuvvetlerimizin caydırıcı gücünün olması izim için çok önemli. Biz Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu güne kadar bir temel prensibi kendimize düstur edindik. Yurtta sulh cihanda sulh. Ama yurtta sulh cihanda sulh diye söyleyip te yan gelip yatmak bu millete ve bu ülkeyi yönetenlere yakışmaz. Her daim dengede hazır olan bir anlayışla devam ediyoruz.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun da bir konuşma yaptığı törende daha sonra temel atıldı.X

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Türkiye Tübitak Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title