Türk İşadamı İbrahim Uzun?a ?freeman? Payesi
Londra'da Kahramanmaraşlı Türk işadamı İbrahim Uzun'a, İngiliz geleneklerine göre başarılı işadamlarına verilen 'Freeman' payesi verildi.
Londra'da Kahramanmaraşlı Türk işadamı İbrahim Uzun'a, İngiliz geleneklerine göre başarılı işadamlarına verilen 'Freeman' payesi verildi.
Londra'nın ünlü Türk kebapçılarından Efes2'nin ortaklarından Kahramanmaraşlı İbrahim Uzun, İngiltere Kraliçesi'nin 1867 yılında sarayında ağırladığı Sultan Abdülaziz'in ardından, son yarım asırda Bolulu işadamı Kazım Akkuş ve Kastamonulu işadamı Remzi Gür'den sonra bu payenin sahibi olan dördüncü Türk 'Freeman' oldu.
Uzun'a 'Freeman' plaketini işdünyasının candamarı Guildhall'de düzenlenen özel bir törenle, İngiliz hakim Muray Craig takdim etti. Londra kent merkezindeki tarihi, 'The Chamberlain's Guildhall'da dün öğleden sonra düzenlenen törende, Uzun'un işyerinin de bulunduğu Westminster belediyesinde bir dönem başkanlık yapan Harvey Marshall, kendisi gibi 'Freeman' ünvanı sahibi olan iş ortağı Kazım akkuş, eşi Ellie Uzun ve kardeşleri ile yakın dostları ve İngiltere'nin tanınmış bazı işadamları hazır bulundu.
Başkentte halen devam eden bir geleneğe göre Londra Belediyesine bağlı "Freedom of The City London" tarafından, Londra'nın yerlilerine ve soylularına şehrin köprü, geçit gibi imkanlarından ücretsiz olarak yararlanma, şehir içerisinde kılıçla dolaşma, asılırken ipek ip tercih etme ve şehirde tutuklanma korkusu olmadan sarhoş olarak dolaşma hakkı tanıyan "Freeman Payesi" veriliyor. Birtakım değişikliklere uğrayarak günümüze kadar gelen Freeman Payesi daha önce üç Türk'e de verildi.
Mazisi 1300"lü yıllara uzanan "Freeman Onur Ödülü", 1867 yılında Sultan Abdülaziz"e verildi. 1998 yılında işadamı Kazım Akkuş ve 2003 yılında da Ramsey'in sahibi Remzi Gür bu ödülün sahibi oldu.
İngiliz arşivlerinde yer alan belgeye göre, Londra Belediye Meclisi, Britanya'yı ziyaret eden Sultan Abdülaziz'i 18 Temmuz 1867'de konuk etti ve "Freeman Payesi" verdi. Düzenlenen törende, yapılan konuşmalar, İngilizlerin Sultan Abdülaziz'e olan hayranlığını da ortaya koyuyor; 'Meclisimiz, ülkemizle dost olan müttefik yabancı ülkelerin egemenliğine saygı göstermeyi ciddi bir şekilde arzulamaktadır. Sultan Hazretlerinin bu şehri ziyaret etmek üzere olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Majestelerine bir davet gönderilerek, meclisimizin kendilerini bir ziyafetle (eğlence) şehrin locasında ağırlamasına izin vermesini talep etme fikrindeyiz."
Aslen Kahramanmaraş'ın Bakış köyü (1968) doğumlu olan İbrahim Uzun, 1991 yılı başında mülteci olarak geldiği Londra'da konfeksiyon sektörü, marketçilik gibi farklı işler yaptı. Londra şehir merkezinde 1972 yılından bu yana hizmet veren Efes Restaurant'a ortak olan Uzun, doğu Londra'da aynı restoranın ikinci şubesini açtı.
Evli ve Said (27), Nazlı (21) ve Martin (4) olmak üzere 3 çocuk babası olan Uzun, 11 yıldır Ellie Uzun ile evli. Uzun, İngiltere geleneklerine göre verilen payeyi alan 4. Türk işadamı.
'Freeman' payesinin sahibi olan Uzun, plaketini aldıktan sonra yaptığı açıklamada, böyle bir unvana 1994 yılından bu yana tanıdığı İngiliz siyasetçi Harvey Marshall'ın teklifi ile sahip olduğunu belirtti. Marshall'ın iyi bir Türk dostu olduğunu kaydeden Uzun, kendisine bu unvana layık görülmesine vesile olduğu için müteşekkir olduğunu ifade etti.
İbrahim Uzun'a verilen Freeman paye törenine işadamının kardeşleri, Hacı, Hüseyin ve Ahmet Uzun; Türkiye'den işadamları Coşkun Aksu, eşi Mine Aksu, Alihan Koç, gazeteci Hasan Arslan ile Türk gazeteciler katıldı.