Haberler

Yeni Yazarlar Altın Kalemlerini Aldı

Abone Ol

Bağcılar Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye'nin Yeni Yazarları' projesinin Altın Kalem Ödülü, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Bağcılar Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği ' Türkiye'nin Yeni Yazarları' projesinin Altın Kalem Ödülü, Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Jüri Başkanı İkbal Gürpınar'ın dereceye girenleri açıkladığı programda yarışmada birinciliği elde eden görme engelli Serdar Kulak ile Yunus Emre Gülgen'e tablet bilgisayar, altın kalem ve İngilizce eğitim seti ile yayımlanan kitaplarından oluşan hediyeleri Bağclıar İlçe Kaymakamı Erdal Çakır ile Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı tarafından verildi.

Bağcılar Belediyesi'nin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği örnek proje meyvesini veriyor. Basın İlan Kurumu, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği, Divan Akademi ve İlmek Kitap gibi kurumların katkılarıyla hayata geçirilen "Türkiye'nin Yeni Yazarları", Altın Kalem Ödül Töreni ile final yaptı.

Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır programda yaptığı konuşmada insanın gözüyle değil beyniyle gördüğünü kaydetti. Bir insanın fiziken yetişmesinin kendi varlığını devam ettirmekten başka bir şeye yaramadığını ifade eden Çakır, insanları fiziken olduğu kadar zihnen ve ruhen de gelişmesi için çalıştıklarını söyledi. İstanbul'un diğer belediyelerin programlarında da bulunduğunu anlatan Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bağcılar Belediyemiz sosyal belediyecilik alanında sadece insanların fiziksel değil onların zihni gelişmesine yönelik de çok güzel çalışmalar yapmakta ve projeleri hayata geçirmektedir. Bu projede o projelerden birisidir. '

TOPLUMUN HUZURUNA ÖNEM VERİYORUZ

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da konuşmasında Türkiye'ye hayata geçirdikleri insanı merkeze alan sosyal projelerle örnek olduklarını belirtti. Çocuğu gülmeyen, kadını güvende olmayan, engellisi mutlu olmayan bir yerde toplum huzurundan bahsedilemeyeceğini de ifade eden Çağırıcı, şöyle konuştu: 'Bu sosyal sorumluluk bilincinden hareketle Türkiye'de benzeri olmayan Engelliler Sarayı'nı hizmete sunduk. Engelli kardeşlerimiz hayata tutunuyor, meslek sahibi oluyor ve sosyal hayatta yerlerini almalarına yardımcı oluyoruz. Burada üç engelli çocuğu birlikte hizmet alan aileler var. Her gün 1500 engelli ve yakını buradan hizmet alıyor.'

'Birlikte Başarıyoruz, Birlikte Daha güzel' diyerek birçok projelere imza attıklarını belirten Çağırıcı, geçen Nisan ayında açtıkları konuşma bozukluğu kursunun önemine dikkat çekti. Çağırıcı, binin üzerinde kursiyerin rahat konuşma imkanına kavuştuğunu anlattı. Çağırıcı, Yazarlık Atölyesi kursunu başarıyla tamamladıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Yeni Gelecek Bağcılar'da çocuklara, kadınlara ve engellilere yönelik projeleri hizmete sunduklarını da belirtti. Kapalı yüzme havuzları projesinin de tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Çağırıcı, öğrencilerin ücretsiz olarak yararlanacağını kaydetti.

PROJE BENİ ÇOK HEYECANLANDIRDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal İstihdam Daire Başkanı Pınar Büyükkayaer de Engeliler Sarayı'ndaki programa katılmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın önemli projeleri hayata geçirdiğini kaydeden Büyükkayaer, 'Bu proje beni heyecanlandırdı. Bireylerin sosyal hayata katılımı ancak istihdam ile mümkündür. İstihdama yönelik her çalışma, proje ve çaba Bakanlığımız için çok değerlidir. Edebiyat insanın kendini ve hayatı keşfetmesine yardımcı olmaktadır. Bu eğitim hem kursiyer hem de bizler için çok önemlidir. Önemli olan neler yaptığınızdır. Bu projede çok güzel şeyler gerçekleştirdiniz.' şeklinde konuştu. AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de AK Parti iktidarında engelliler için önemli hizmetler sunulduğunu belirtti. Bu projelerin istihdam alanında da önem kazandığına vurgu yapan Öztürk, Yazarlar Atölyesi Projesi'nin de çok değerli bir proje olduğunu söyledi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz da dereceye giren kursiyerleri okullarda öğrencilerle söyleşi programlarında buluşturacaklarını kaydetti.

ENGELLİLERDEN BAŞARILI SKEÇ, TÜRKÜ VE ŞİİR DİNLETİSİ

Konuşmaların ardından engelliler, ünlü düşünür Cemil Meriç? in şiirini okudular ve halk ozanı Aşık Veysel'in türkülerini seslendirdiler. Ardından da yine engelliler, 'Kendimi daha iyi ifade edebiliyorum' adlı skeci sundular. Engelli oyuncular, 'toplumda engellilere yönelik önyargılı yaklaşılmaması gerektiği' mesajını verdiler.

KİTAPLARINI ALTIN KALEMLERİYLE İMZALADILAR

Programın ilerleyen saatlerinde ödüle layık görülen isimleri Jüri Başkanı İkbal Gürpınar açıkladı. Yarışmada birinciliğe elde eden Serdar Kulak ile Yunus Emre Gülgen'e tablet bilgisayar, altın kalem ve İngilizce eğitim seti ile yayımlanan kitapları İlçe Kaymakamı Erdal Çakır ile Başkan Çağırıcı tarafından verildi. Kulak, 'Bu projede engelli olmayanlar hep engeliler adına karar veriyordu. Ancak bu proje engelliler ve engeli olmayan kursiyerlerce gerçekleştirildi. Katılımcı bir proje oldu.' diyerek duygularını dile getirdi. Gülgen de çalışmanın ve azmin önemine dikkat çekti. İkinci seçilen spastik engelli Talha Yıldız ile Mehmet Sebih Oruç da gümüş kalem, tablet bilgisayar ve kitaplardan oluşan hediyelerini Öztürk ile Büyükkayaer'in elinden aldılar. Yıldız, engelli olarak bir kitabının yayımlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üçüncü olan bedensel engelli Fatma Şahin ve Yeliz Ünsal da bronz kalem, tablet bilgisayar ve kitaplarından oluşan hediyelerini İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula ile İlçe Emniyet Müdürü Erdem Bursalı'nın elinden aldılar. Fatma Şahin de başından geçen olayları düşündüğünde toplumu engellilere yönelik bilinçlendirmek için yazılar kaleme alacağını belirtti. Dereceye giren kursiyerler hazırlanacak ortak dergide de makale yazacaklar.

ALTIN KALEM, TÜRKİYE'NİN YENİ YAZARLARI'NA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam'ın katılımıyla başlayan yazarlık atölyesine başta görme engelliler olmak üzere çeşitli engel grupları, engelli yakınları ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup yer aldı. Engelli bireylerin yetenek ve üretim potansiyelleri hakkında farkındalık oluşturarak istihdam imkanlarını artırmak için, engelli ve engelsiz bireylerin birlikte katıldığı "Türkiye'nin Yeni Yazarları" yazarlık atölyesinde gazeteci ve akedemisyenler tarafından eğitim verildi. Altı hafta süren program kapsamında editörlük ve yazarlık konusunda farklı bilgiler alan kursiyerlere, 'Sadık Yalsızuçanlar, Naime Erkovan, Aliye Yücel, Ayşe Büşra Erkeç, Gülcan Tezcan, Serdar Akca, İsmail Öz, Halis Kuralay ve Gökdemir İhsan' olmak üzere engelli, engelsiz yazarlar, gazeteciler ve akademisyenler bilgi paylaşımı ve tecrübe aktarımında bulundu.

HAYAT HİKAYELERİYLE DİKKAT ÇEKİYORLAR

Kursa katılan kursiyerlerin hayat hikayeleri de başlı başına roman konusu. Görme engelli kursiyer Serdar Kulak, duygularını şöyle dile getirdi: 'Doğuştan görme engelliyim. Ben de insanlarla hayata dair fikirlerimi paylaşmak istiyorum.Bu yüzden açılan kursa büyük bir hevesle katıldım.'

KALEM BENİM YÜRÜMEYEN AYAĞIM

Cam kemik hastalığı olan Senem Ünal da, 'Hastalığım sebebiyle sık sık kırılan kemiklerimin bir an evvel iyileşmesini sadece yeniden yazabilmek için istiyordum.' diye konuştu. Sekiz yaşında şiir yazmaya başladığını anlatan Ünal, tüm olumsuzluklara rağmen kalemin kendisinin yürümeyen ayağı, değneği olduğunu ifade etti. Engelliler Sarayı'nda kursiyer olan Ünal'ın 'Karınca' adlı şiir kitabı bulunuyor. Üniversite Öğrencisi Mustafa Yalçınkaya da atölyeye kalemini güçlendirmek için katıldığını belirterek, 'Engelli arkadaşlarımla geçirdiğim güzel günler ve onların hayata karşı duruşları hayatımda yeni kapılar açtı.' diye konuştu. 'Okudukça ufkumun açıldığını hastalığımın manevi cihetlerini öğrenip bu hastalığın benim için bir imtihan vesilesi olduğunun farkına vardım' diye konuşan kas hastası bedensel engelli Fatma Şahin de şunları söyledi: 'Bu atölye, engellilerin sesini duyurmak ve potansiyellerinin farkına varılması açısından da önemli. Yazarak yalnızlık duygusundan kurtuluyorum.'

İKİ KOLU YOK AMA ENGEL TANIMIYOR

Doğuştan iki kolu olmayan Metin Mete de atölyenin kursiyerleri arasında yer aldı. Birlikte yaşama kültürünün önemine dikkat çeken Mete ise,?Bu anlamda yapılan tüm faaliyetlerde bulunmak istiyorum. Benim için yazarlık atölyesi de bu açıdan kaçırılmayacak bir fırsat oldu.? diyerek duygularını dile getiriyor.

Ortopedik engelli Dilek Gümüş, spastik engelli Talha Yıldız ile Adem Şengül de yazma ile ilgili teknik bilgi almak için kursa katıldığını belirtiyor. Engelli yakını Yeliz Ünsal, üniversite öğrencisi Yunus Emre Gürcan, bedensel engelli Feride Şahin, Ömer Taştan, Bahtiyar Dilek, Aysel Sugüneş, Mikail Aydın, görme engelli Canan Demir ile Mustafa Gürses de kursta yazma konusunda bilgi sahibi olduklarını ifade ettiler.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bağcılar Belediyesi Lokman Çağırıcı Altın Kalem Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title