Haberler
Haberler ›› Hayri Dev ›› Biyografi

Hayri Dev Biyografisi

Hayri Dev
Doğum YeriDenizli / Türkiye

Hayri Dev Kimdir ?

Hayri Dev, Türk müzik sanatçısı, çam düdüğü ustası.
Denizli'nin Çameli ilçesine bağlı Gökçeyaka köyünde dünyaya geldi. Küçük bir çocuk iken ailesinin sahibi olduğu hayvanlara çobanlık yaparak yaşamını sürdürdü. Eğitimini ailesinin geçimini sağlamak amacıyla okula devam edemedi. Okuma yazmayı okula giden bir arkadaşından öğrendi. 15 yaşına geldiğinde cura ile tanıştı. Cura ile, Masıt Kırığı denilen dokuz sekizlik mahalli ezgileri çalıp söylemeye başladı. Daha sonra çam düdüğü yapımında ustalaştı. Daha sonra cura ve çam düdüğü ile oluşturduğu ezgilerden ortaya çıkan Karaman Kırığı adlı müziği ile düğünlerde ve diğer eğlencelerde sahne almaya başladı. Zaman içinde ünlendi.

1990'lı yılların başlarında Avrupa'da da adı duyulmaya başladı. 1992 yılında Fransız Jérôme Cler geleneksel ezgileri araştırmak için Türkiye'ye gelir ve bölgenin ezgileri ve gelenekleri hakkında 350 sayfalık bir tez oluşturur. Hazırladığı bu tez ile Sorbonne Üniversitesi'nden doçentlik alır. Araştırması sırasında Hayri Dev ile de tanışır. Daha sonra 15 kişilik bir ekip ile tekrar Türkiye'ye gelen Cler Ormanlar Arkası adlı bir belgesel ile Dev'in hayatı sinemaya aktarıldı.

Fransız ekibin daveti üzerine Fransa'ya giden Dev Fransa'da da konserler verdi. Çocukları ile birlikte Kismet adlı bir orkestra kurdu ve ekibi ile sahne almaya devam etti. Çameli Halk Eğitim Merkezi'nin oluşturduğu 10 kişilik bir grup ile 2004'te Ankara'da, 2005'te İstanbul'da, 2007'de İzmir'de gösteriler sergilediler. 2008 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edildi. 2010 yılında İstanbul'da düzenlenen bir ödül töreninde, diğer yedi kişi ile birlikte birlikte Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcıları olarak ilan edildi. Çam düdüğü alanındaki katkılarından dolayı dönemin kültür bakanı Ertuğrul Günay tarafından kendisine Teşekkür Belgesi verildi. İkisi erkek, üçü kız beş çocuk babasıydı.

Ölümü
Bel kemiğindeki çatlak nedeniyle ameliyata alınan Hayri Dev Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde beyin cerrahisi servisinde 18 Temmuz 2018'de 85 yaşında iken öldü.

title