10 Milyon Dolara Sigortalanan "Huzur" İsimli Tablo Satılamadı...
Haber.Serpil KIRKESER.
*100 yıl sonra ilk kez satışa sunulan ve 10 milyon dolara sigortalanan Osman Hamdi Bey'in 'Huzur' adlı eseri 9 milyon dolar açılış fiyatıyla girdiği müzayedede satılamadı
*Müzayedeye katılan işadamları ise "Huzur" isimli tablonun açılış fiyatının Türkiye piyasası için çok yüksek bir rakam olduğunu ifade ettiler
*Müzayedede Şeker Ahmet Paşan'nın 'Sonbaharda Orman' isimli yağlıboyo tablosu ise 2 milyon 500 bin TL'ye satılarak müzayede de en yüksek rakama satılan eser oldu
Haber: Serpil KIRKESER : Kamera: Ozan URAL / İstanbul DHA
Politikacı İsmail Cem'in aile koleksiyonunda yer alan Osman Hamdi Bey'in feraceli kadınları resmettiği 'Huzur" isimli tablosu Antik A.Ş.'nin 270. müzayedesinde satılamadı. Antik A.Ş'nin sahibi Turgay Artam tarafından yönetilen müzayedede 200 eser satışa sunuldu. 10 milyon dolara sigortalanan ve 9 milyon dolar açılış fiyatıyla müzayedede satışa sunulan Osman Hamdi Bey'in feraceli kadınları resmettiği "Huzur" isimli tablosu değerinin üstünde alıcı bulamadığı için satılamadı. Şeker Ahmet Paşan'nın 'Sonbaharda Orman' isimli yağlıboyo tablosu 2 milyon 500 bin TL'ye satılarak müzayede de en yüksek rakama satılan eser oldu. "Huzur" isimli tablonun önüne koyulan nazar boncuğu da dikkat çekti.
"HERKES 10 MİLYON DOLAR VERİP DE OSMAN HAMDİ ALAMAZ"
Antik A.Ş'nin sahibi Turgay Artam tablonun satışının gerçekleşmemesi üzerine şu değerlendirmede bulundu: "Bu tablo çok değerli bir tablo olduğu için biz bunu 10 milyon doların altında zaten satmamız mümkün değil. Çünkü bu tabloyu 10 milyon dolara sigortalamıştık. Bu tablo aslında 10 milyon doların çok üzerinde etmesi gereken tablo. Tabii herkes 10 milyon dolar veripte Osman Hamdi alamaz. Bunu alabilecek belli kişiler var. Bunlar tekliflerini son dakikada verdiler bu verdikleri tekliflerde de vadeler var. Bunu aileyle paylaşmamız gerekiyor ki böyle bir vade söz konusu olursa dolar bazında o zaman bu satış önümüzdeki haftalarda gerçekleşmiş olacak. Bu tablodan bir tane daha yok. Tek Osman Hamdi var. 4 kişinin tabloyu almak istedi" dedi.
"EN YÜKSEK DEĞERE SİGORTALANAN TABLODUR"
Osman Hamdi Bey'in tespit edilen 105 eseri olduğunu söyleyen Antik A.Ş'nin sahibi Turgay Artam, "Bunların çoğu karakalem, suluboyadır. Osman Hamdi'nin büyük ebatta yapılmış yağlıboya tablolarının sayısı 10-15 tanedir. Osman Hamdi'nin eserlerinin bir bölümü müzedelerde. Dolayısıyla dışarda satılık olarak Osman Hamdi Bey tablosu bulmak çok zor. Boğazda yalı bulmak kolay ama Osman Hamdi tablosu bulmak çok zor. Biz Huzur isimli tabloyu 10 milyon dolara sigortaladık. Aile tabloyu çok iyi bir şekilde korumuş. Rekor beklemiyoruz ama 10 milyon dolarlar civarında satılacağını umuyoruz" dedi.
"TÜRKİYE PİYASASI İÇİN 10 MİLYON DOLAR ÇOK YÜKSEK BİR RAKAM"
Müzayedeye katılan İşadamı Can Has, "Şuanda bu eser satılmış olsaydı Türk sanat piyasasında rekor kırmış olacaktı. Tabi 10 milyon dolar çok yüksek bir rakam. Fakat Osman Hamdi gibi bir sanatçının tam değerini tespit etmekte çok zor. Benim bildiğim kadarıyla aşağı yukarı bilinen 150-180 arası eseri olan bir sanatçı. O bakımdan bu tip sanatçıların fiyatlarını şudur ya da budur demek çok zor. Türkiye piyasası için 10 milyon dolar çok yüksek bir rakam fakat bir Osman Hamdi için yüksek mi değil onu soru işareti olarak bırakıyorum" dedi.
Tablonun satılamamasına şaşırdığını söyleyen İşadamı Osman Çarmıklı, "Günümüzde bu rakamlar çok ciddi ve önemli rakamlar. Satılabileceğini tahmin etmek zor. Ancak önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye'de Türk sanatçılarının bu baş yapıtları bu rakamları görecek bunu tahmin ediyorum. Ama bugün içinde bulunduğumuz bu süreçte dünya ekonomileri ve dövizdeki çok artışın getirmiş olduğu dezajantaj. Coğrafyaya baktığımız zaman ortadaki mevcut gerçekler bunlar biraz endişe ve kaygı verici.Bu gibi eserlerin bence Türkiye'de müzeler tarafından alınması ve sergilenmesi çok daha önemli" diye konuştu.
HUZUR İSİMLİ TABLONUN ÖZELLİKLERİ
Osman Hamdi Bey'in bilinen en görkemli ve en önemli ilk 5 resmi arasında gösterilen tablo sanatçının özel hayatındaki huzuru yansıttığı bir başyapıt olması nedeni ile diğer tüm tablolarından ayrı, özel bir yere sahip duygu yüklü bir şaheser. Tabloda iki feraceli kadın Eskihisar kalesine doğru günbatımını izlerken görülüyor. 2008 yılında Londra Sotheby's'de yapılan müzayedede tek bir feraceli kadın figürünün yer aldığı 'İstanbul Hanımefendisi" 6.9 milyon dolara satılarak Osman Hamdi Bey rekoru kırmıştı. Bir önceki rekor 2004 yılında Antik A.Ş.'nin düzenlediği müzayedede 3.9 milyon dolara satılan 'Kaplumbağa Terbiyecesi"in de bulunmaktaydı. 110 x 70 cm ebatları ve dikkat çekici kompozisyonu ile sanatçının bilenen en büyük ebatlı eserlerinin arasında yer alan tablo tuval üzerine yağlıboya ve 1904 tarihli. 100 yıldır ilk defa satışa sunulan tablo en son 1957 yılında Resim Heykel Müzesinde düzenlenen Osman Hamdi bey sergisinde görülmüştü.
MÜZAYEDEDE NADİR TUĞRALI GÜMÜŞLER EV OSMANLI MOBİLYALARI DA ALICISIYLA BULUŞTU
Müzayede de sanatçı Hoca Ali Rıza'nın 'Göl Evi" konulu peyzaj çalışması, Natürmortları ile ünlü Süleyman Seyyid'in natürmort çalışması ile Fausto Zonaro, Fabius Brest ve Felix Ziem gibi dünyaca ünlü oryantalistlerin 'İstanbul' konulu eserleri de müzayedede yer aldı. Müzayedede aralarında Hafız Osman, Mahmud Celaleddin, Kazasker Mustafa İzzet, Mehmed Aziz Rıfai, Hasan Rıza, Kamil Akdik, Hafız Vahdeti, Yahya Hilmi, Sami Efendi, Hamid Aytaç gibi Türk Hat sanatına yön vermiş değerli hattatların Hilye-i şerife, levha ve murakkalardan oluşan eserleri de satıldı. İbrahim Çallı, Şevket Dağ, Ahmet Ziya Akbulut, Diyarbakırlı Tahsin, Nazmi Ziya, Namık İsmail, Hale Asaf, Turgut Zaim, Ali Çelebi, Naci Kalmukoğlu gibi önemli sanatçıların eserlerinin de satıldığı müzayedede nadir tuğralı gümüşler, tombaklar, değerli Osmanlı mobilyaları da alıcısıyla buluştu. Müzayede de bazı eserler satılamazken, satılan eserler 10 bin ile 2 milyon 500 bin TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu.