14. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali
14.Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, bu yıl "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün Haldun Dormen'e verildiği törenle başladı.
14. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, bu yıl "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün Haldun Dormen'e verildiği törenle başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Adana HiltonSA Oteli'ndeki törende yaptığı konuşmasında, 5 yıldan bu yana festivalin açılışına geldiğini, 4 yıldır ise Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın önerisi doğrultusunda törenin salonlardan çıkıp, tarihi Taşköprü ve Sabancı Merkez Camisi arasında açık havada halkla buluştuğunu belirtti.
Merhum Sakıp Sabancı'nın, festivalin 14'üncü kez gerçekleştirdiğini bilse çok mutlu olacağını belirten Günay, "Ama onu asıl, on binlerce Adanalı'nın nehrin her tarafından bu etkinliği paylaştığını hissetmek mutlu ederdi. Öyle zannediyorum ki bu etkinlikleri salonlardan sokağa taşırdıktan bu yana, Sakıp Bey'in ruhu, Özdemir Bey'in ruhu, bütün Adana'yı ve halkını sevenlerin ruhu bir kez daha şad oluyordur" diye konuştu.
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda dün, sanatçıların yaşamlarının son yıllarını iyi geçirmeleri konusunda neler yapılabileceği hakkında bir protokol imzaladıklarını bildiren Günay, şunları söyledi:
"İhtiyaç içinde bulunan sanatçılarımıza devletin şefkat elini uzatması konusunda bir yeni işbirliğini dün imza altına aldık. Türkiye'nin sanat yaşamı için önemli ve değerli bir haberdir. Bir başka haber de, son yıllarda kültür ve sanatın nereye gittiği konusunda tartışmalar oluyor. Şu geride bıraktığımız 4 yıl içinde Devlet Tiyatrosu Türkiye'de 25 yeni sahne açtı. Son sahnemizi de yarın benim de doğum yerim olan Ordu'da açacağız. Bu yılın tiyatro gününe özel bir armağan olacak.
Bu akşam Haldun Dormen'in burada olması, büyük bir duayenin Adana'da bizimle burada olması da hepimiz için büyük bir armağan niteliğinde."
-İçişleri Bakanı Şahin-
İçişleri Bakanı İdris Şahin de konuşmasında, sanatın iltifatı az ve zaman zaman da ihmal edilen alanlardan olduğunu, ancak ulusça yükselmenin ve devletçe büyümenin de "olmazsa olmazı" olduğunu belirtti.
Sanat adına mutlu olduğunu belirten Şahin, "Zira hepimiz uzaktan yakından bir yerden gelerek, Adana'mızda, nehrin o yakasında ve bu yakasında ve de ayakta bir duruş gösteriyoruz. Bu duruş sanata saygının, sanatçıya saygının duruşu. Etraf karanlık, ama gönüllerimiz aydınlık, bakışlarımız aydınlık. Bu akşam sanat, sevgi ve dostluk akşamı" dedi.
Festivalde, devlet ve milletin çok değişik alanlarda gerçekleştirdiği birlikteliğin bir başka ve sayılı örneklerden birisinin yaşandığını dile getiren Şahin, "Devlet Tiyatrosu, şehir tiyatroları, özel tiyatrolarımız, hepsinde başarılı tiyatrocularımız var. Onlara imkan sağlayan ve farklı bir atmosferi hazırlayan bu organizasyonu kutluyorum ve başlatıcılarına, devam ettirenlere saygılarımı sunuyorum. Başlamak, düşünmek çok çok önemli ama onu 14 yıl, 140 yıl devam ettireceği, bin 400 yıla götüreceği inancıyla büyüterek yürütmek ve devam ettirmek, çok çok daha önemli bir başarı" diye konuştu.
-Güler Sabancı ve Lemi Bilgin-
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, konuşmasında, 27 Mart'ın Dünya Tiyatrolar Günü olmasının, festival açılışına ayrı bir anlam kattığını kaydetti.
Sabancı, tiyatronun insanlık, dostluk, hoşgörü, herkesin birbirini daha çok sevmesi, birlik ve beraberlik için var olduğunu ve insan tarihinin en eski sanatı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bir yıl daha burada birlikte olmaktan gurur duyarken, siz Adanalılar'a özel bir teşekkürümüz var. Bu festival, çok sevgili Adanalılar'ın coşkusu, sevgisi ve desteği olmasaydı, bugünkü ulaştığı başarıya ulaşamazdı. Her yıl daha başarılı bir festival oluyor. Başarı başarıyı getirir. Başarılı bir festival daha, başarılı toplulukların burada sahne almasını sağlıyor."
Başarıyı paylaştığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bakan Günay'a teşekkür eden Sabancı, "Adana, İstanbul'a öncü oldu. Artık İstanbul Festivali de buradan aldığı cesaretle sokağa iniyor. Bu bizi sevindiriyor. Bunun arkasında Adanalılar var. Bir kez daha sayın valime ve belediye başkanına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise Adana'nın, bereketli toprakların, önemli sanatçıların ve coşkulu sanatseverlerin kenti olduğunu vurguladı.
Bilgin, şöyle konuştu:
"Bundan 30 yıl önce ülkemizin değerli bir ailesi örnek bir davranışta bulunarak, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'ni yapıp Devlet Tiyatrosu'na teslim etti. Ben de genç bir oyuncu olarak Adana Devlet Tiyatrosu'nun kuruluş gecesinde sahnede olmanın mutluluğunu ve heyecanı yaşamıştım. Geçen 30 yıl içinde maddi ve manevi desteğini hiç eksik etmeyen Sabancı ailesi, tiyatromuzun en büyük güç kaynaklarından birisi oldu. 14 yıl önce Sakıp Sabancı ile başlatmıştık festivali. Bugün onu özlemle ve saygıyla anıyoruz."
-Dormen'e ödül-
Konuşmaların ardından, bu yılki "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü", Bakan Günay ve Güler Sabancı tarafından ünlü tiyatro oyuncusu Haldun Dormen'e verildi.
Dormen, "250 yıldır sahneye çıktığını" belirterek, "250 yıldır bu kadar heyecanlanmadım. Gerçekten çok hoş bir festival. Böyle bir gecede ödül almak herkese nasip olsun. Herkese çok teşekkür ediyorum. Çok sevdiğim Sakıp Sabancı'yı bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyorum" dedi.
Daha sonra oyuncu Kenan Işık, kaleme aldığı "Tiyatro Bildirgesi"ni sahnede okudu.
Törenin ardından, İtalyan ekip Studio Festi, tarihi Taşköprü ve Seyhan Nehri üzerinde "Büyülü Düşlerin Dünyası" isimli gösterisini sahneledi.
-Festival programı-
Festival kapsamında, yarından itibaren, Ankara Devlet Tiyatrosu "Elma Hırsızları", "Soğuk Bir Berlin Gecesi", "Sırça Kümes", "Kontrabas",
"Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun", İstanbul Devlet Tiyatrosu "Sidikli Kasabası", "Kırmızı", Bursa Devlet Tiyatrosu "Tek Kişilik Yaşam", Sadri Alışık Tiyatrosu "Keşanlı Ali Destanı", İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Şark Dişçisi", Şaman Dans Tiyatrosu "İstanbul", Dostlar Tiyatrosu "Ben Bertold Brecht" Duru Tiyatro "Sondan Sonra", Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu "Düğün", Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu "444", 0,2 Tiyatro Topluluğu "Limonata", ve Diğer Şeyler Tiyatro Topluluğu "Yüzyılın Aşkı" adlı oyunlarla sanatseverlerle buluşacak.
Ayrıca, Belçika'dan Chaliwate Tiyatrosu "Josephina", İspanya'dan Kulunka Tiyatrosu "Andre ve Dorine", Çin Çocuk Operası da "Küçük Kırmızı Çiçekler" ile seyirciyle buluşacak.
Festival 29 Nisan'da Hollanda'dan Close Act'ın 'Pi Leau" gösterisi ile tamamlanacak.
- ADANA