2. Uluslararası Van Gölü Film Festivali
Van'da bu yıl ikincisi düzenlenen festival kapsamında kente gelen sanatçılar, barış mesajları verdi.
Van'da bu yıl ikincisi düzenlenen "Uluslararası Van Gölü Film Festivali" kapsamında kente gelen sanatçılar, barış mesajları verdi.
Kentte bir oteldeki akşam yemeğinde Van'ın yöresel yemeklerini yiyen sanatçılar, bölgede çözüm sürecinin ardından düzenlenen festivallerin barışa daha çok katkı sağlalayacağını belirtti.
Festivale destek vermek amacıyla Van'a gelen sinema sanatçısı Kadir İnanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "barış" sözcüğünün, güzelliği tarif ederken kullanılan bütün kelimelerin en önünde yer aldığını ve en değerlisi olduğunu söyledi.
İnsanların huzur ve barış içinde yaşamasının, yaşamları boyunca yakalayacakları en büyük mutluluğun kaynağı olacağını anlatan İnanır, şöyle konuştu:
"Bir ülkede halkların kardeşliği kadar güzel hiçbir şey yoktur. Önemli olan kırgınlıkların, kavgaların bitmesi. Birbirimize sevgiyi, saygıyı eşitçe gösterelim istiyoruz. Bu uğurda verilecek her türlü hareketin içerisinde bulunmayı kendime şiar edinmiş bir karakterin temsilcisiyim. Bir nebze katkım olabiliyorsa kendimi mutlu hissederim. Çünkü ben dünyanın en güzel ülkesinde, barış dolu günler içerisinde sanat yapmak istiyorum. Hayatı anlamsız kılan tartışmaların, kavgaların içerisinde bir sanatçı olarak yaşamanın ağır bir yük olduğunu düşünüyorum. "
Dünyanın neresinde olursa olsun mesleğiyle ilgili organizasyonlara katılma konusunda kendini zorunlu hissettiğini dile getiren İnanır, "Van'a borcum var. Burada bir film çekeceğim. Festivali de desteklemek adına hemen atlayıp geldim" dedi.
Van'da Türkiye, Irak ve İran ortak yapımı bir proje hazırladıklarını ve projede Kadir İnanır'ın da oynayacağını açıklayan yönetmen Gani Rüzgar Şavata ise projenin startını da Van'da vereceklerini aktardı.
Malatyalı olmasına rağmen kendini Vanlı hissettiğini ve Van'ın daha büyük festivallere ev sahipliği yapacağına inandığını dile getiren Şavata, şunları söyledi:
"Böyle güzel bir ortamda, değerli, onurlu insanların olduğu ve güneşin doğduğu bir yerde böyle bir festivali gerçekleştirmek herkesin karı olmasa gerek. Ben ilerki yıllarda Van'da daha nice nice uluslararası film festivallerinin düzenleneceğine inanıyorum. Sanatsız kalan bir millet batmaya mahkumdur. Barış ve kardeşliğin sanat ve sporla mümkün olacağına inanıyorum. Sinema sanatın cumhurudur. Sinema aynı zamanda siyasetin de cumhurudur. Sinemayla bir millet var olur, sinemayla bir kültür var olur, sinemayla bir tarih var olur. Van, sinema konusunda geç kalmış sayılmaz. Sinema alanındaki bu etkinliklere, Van halkının, özellikle öğrencilerin, sinema salonu sahiplerinin ve sinemaseverlerin üzerine önemli görevler düşmektedir."
Yönetmen Vecdi Sayar da Van'ın Türkiye'de festivalleri hak eden illerden biri olduğunu belirterek, Van'da izleyici konusunda eksiklik gördüklerini vurguladı.
Van'ın tarihsel ve kültürel miras açısından çok zengin olduğunu ve bunların bir film festivali için önemli faktörler olduğunu anlatan Sayar, şunları kaydetti:
"Bazı kentlerde ne kadar iyi bir festival hazırlasanız da bu kente gelen yerli ve yabancı konuklar doyurulamıyor. Diğer önemli bir faktör de festivalin izleyicisinin olması gerekiyor. Burada izleyici konusunda bir eksiklik gördük. Anadolu'nun geneli için söyleyebileceğimiz bir gerçek var, o da bir kültürel erozyonun yaşandığı. Popüler kültürün dışında daha üst düzeyde bir sanatsal çaba karşılık bulmayabiliyor. Her festivalin barışa hizmet ettiği düşüncesindeyim. Özellikle böyle bir yörede ve sınıra çok yakın bir şehre daha çok uluslararası konuk gelmesi gerekir. İnsanlar birbirlerini tanıdıkça, birbirlerini daha iyi anlarlar ve barış idealinin gerçekleşmesi daha çok kolaylaşır. Bu açıdan sanat festivallerinin buna çok yararının ve katkısının olduğunu düşünüyorum."
Yemek sonrası Ahmedi Hani Parkı'nda düzenlenen açık havada sinema gösterimi programına katılmak için parka gelen İnanır, Şavata, Sayar ve Reis Çelik, vatandaşların ilgi göstermediğini görünce araçlarına binerek parktan ayrıldı. - Van