Haberler

20 Yılda 300 Bin Kişi Türkçe Öğrendi

Abone Ol

Türkçe Olimpiyatları için geri sayım başladı. 135 ülkeden bin 500 öğrenci Türkçe şöleni için geliyor.

Dünyanın en kapsamlı organizasyonları arasında gösterilen Türkçe Olimpiyatları için geri sayım başladı.

‘İnsanlık İçin El Ele' sloganıyla 30 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olimpiyatlara 135 ülkeden bin 500 öğrenci katılacak. Türk okulları sayesinde 20 yılda 300 bin kişi Türkçe öğrendi.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 30 Mayıs'ta başlıyor. 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrenci ile başlayan, geçen yıl 130 ülkeden bin öğrencinin katıldığı olimpiyatlar bu yıl 135 ülkeye ulaşacak. Dünyanın en kapsamlı organizasyonları arasında gösterilen Türkçe Olimpiyatları, dilleri, dinleri, renkleri ve kültürleri farklı bin 500 finalist öğrenci ile gerçekleşecek. 10. yıla özel farklı etkinliklerin düzenleneceği olimpiyatların hazırlıkları sürüyor.Olimpiyatlar ve yurt dışındaki Türk okulları sayesinde son 20 yılda 300 bin kişi Türkçe öğrendi. Olimpiyatlar sadece Türkçe öğretmiyor farklı kültürleri tanıma fırsatı da veriyor.

16 GÜNLÜK ŞÖLEN

Olimpiyat kapsamında martayı sonunakadarülkeelemeleri gerçekleştirilirken bu elemelerde ülkeler Türkiye'ye gönderecekleri finalist öğrencileri belirliyor.Dünya genelinde her yıl yaklaşık 15 bin kişi bu olimpiyatlara hazırlanıyor. 16 gün sürecek Türkçe şöleni, Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin 41 şehrinde il etkinlikleri düzenlenecek. Böylece Türkçe için gelecek dünya çocukları Türkiye'nin 81 ilinin yarısında konuk olacak. Türkçekonuşandünya çocuklarına Türkiye'nin önde gelen tatil merkezlerindenKızılcahamamAsya Termal Tesisleri ev sahipliği yapacak. Öğrenciler bir hafta İstanbul'da bir hafta da Ankara'da kalacak.Her yıl Ankara Altınpark'ta düzenlenen ve tüm ülkelerin stant açarak kültürlerini sergilediği 'Kültür Şöleni' bu yıl İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek.

5 AYRI TANITIM FİLMİ ÇEKİLDİ

Geçen yıl çok ses getiren, senaryosundan oyuncularına ve reklam ekibine kadar büyük ilgi gören reklam filmi bu yıl da izleyenleri duygulandırıp hayran bırakacak. Vietnam Ajans'tan Tibet Sanlıman ve ekibi tarafından Güney Afrika,Moğolistan, Tanzanya, Brezilya, Endonezya'da, 5 ayrı film olarak çekilen reklamlar çok yakında tüm ulusal televizyonlarda yayınlanacak. Çekimleri zorlu şartlarda, toplamda 75 bin 660 km yol katedilerek yaklaşık 1 ayda tamamlanan filmlerin kreatif ajansı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Vietnam olurken, işin prodüksiyon kısmını PTT Film üstlendi. Reklam filmlerinde, ülkelerindeki Türk Okulları'nda aldıkları eğitim ile kendilerine daha parlak bir gelecek sağlayan mezun, gerçek kişiler rol alıyor. Filmlerde, dünyanın farklı coğrafyalarında, ayrı kültürlerde yetişmiş insanların ortak nokta olarak Türk Okulları'nda ve Türkçe'de buluşmalarını, Türkçe'nin kendine has deyimleri kullanılarak duygusal bir dille izleyiciye aktarılıyor.

"BUNDAN BÜYÜK HİZMET OLMAZ"

Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam: Dünyada devletlerin yapamadığı bir iyilik yapılıyor. Bundan büyük bir hizmet olamaz. Bir kültür çalışması olan Türkçe Olimpiyatları, aynı zamanda eğitim, kültür ve tanıtım faaliyetlerine etkili ve kalıcı bir olarak ele alınabilecek önemli bir gönüllülük hareketidir. Politik süreçlerin tıkandığı yabacılaşma ve ötekileşme sorunlarının yaşandığı dünyamızda işbirliği ve ortak değerler adına örnek teşkil ediyor. Olimpiyatlar ön yargılara adeta meydan okuyor.

"OLİMPİYATLAR DİYALOĞUN MEYVESİ"

Türkçe Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Öztürk: Türkçe Olimpiyatları, Türkçemizin dünyada hak ettiği konuma gelmesi ve daha yaygın şekilde kullanılması için oluşturulan bir emeğin ürünüdür. Aslında bir işbirliğinin, diyaloğun meyvesidir. Dolayısıyla ülkelerde bu organizasyonu beğeni ve hoşgörüyle karşılıyor. Türkçe öğrenen dünya gençleri birbirleriyle barış ortak paydasında bir araya gelerek de dünya barışına kendi hisselerini katıyor.

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Programı:

23 Mayıs Basın Bilgilendirme Toplantısı/ Sapphire 360 Seyir Terası

30 Mayıs Açılış Töreni / Four Seasons Beşiktaş

01 Haziran Açık Hava Konseri / Taksim Meydanı

01-03 Haziran Kültür Şöleni / İstanbul Fuar Merkezi

05 Haziran Şarkı Finali / Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu

06 Haziran Şiir Finali / Ankara Arena Kapalı Spor Salonu

09 Haziran Ödül Töreni / Ankara Arena Kapalı Spor Salonu

14 Haziran Kapanış Töreni / Türk Telekom Arena

16 Haziran Naat Konseri / Ülker Sports Arena

"DOLMA SARARKEN DEDİKODU YAPIYORUM"

Beş kıtadan gelen dünya çocuklarının Türkçe ile ilgili birbirinden ilginç hikayeleri var. Afrika'nın en fakir ülkesi Nijer'den geçen seneki olimpiyatlara katılan Abdrahmane Tahiruu'nun anlatımına göre Nijer'de Türkiye denilince akla bisküvi geliyor. Türkçe Olimpiyatları'na Japonya'dan katılan öğrenciler herkesin ilgi odağı olmuştu. Tokyo'daki Türk Kültür Merkezi'nde Türkçe öğrenen Japon öğrencilerden Mai Yoshioka (18) "Dolma sararken konuşuyorum, dedikodu yapıyorum" ifadesini kullanıyor. Değişim programı kapsamında 2 yıl önce Türkiye'ye gelerek 10 ay kalan Mai, kendine Ayşe ismini verdi.

"TÜRKLERİ ARAP SANIYORDUM"

Brezilya'dan katılan Natalia Ta Gein (16) günde 4-5 saat çalışarak Türkçe'yi öğrendi. "Neden Türkçe öğrendin?" sorusuna "Bir dil bir insan iki dil iki insan” cevabını veriyor. Natalia, “Türkleri Arap sanıyordum, Türk okuluna gidip Türkiye'ye geldikten sonra çok şaşırdım. Şimdi Türkiye'de üniversite okumak istiyorum" şeklinde konuşuyor.

"TÜRKÇE'Yİ ABLALARDAN ÖĞRENDİM"

Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen öğrenci ve öğretmenler "Uçağa bindiğimizde Abu Dabi'de sıcaklık 58 dereceydi. Buraya geldiğimizde 25 derece sıcaklık vardı. Çok üşüdük" diyor. "Türkçe'yi ablaların evinde ve okulda öğrendim. Türkçe eğlenceli çalışılırsa kolay bir dil" diyen Tayland'dan Parsimone Boonratana (16) ise ebru yapıyor. Aynı okuldan mezun ağabeyi de 3 yıldır ODTÜ'de fizik okuyor.

140 ÜLKEDE TÜRKÇE ÖĞRETİLİYO

Türk okulları, 20 yıldır dünyaya, Türkiye'nin, Türkçe'nin ve Anadolu'- nun sesini yayıyor. 20 yıldır faaliyet gösteren Türk okulları ve 10 yıldır düzenlenen Türkçe Olimpiyatları sayesinde bugüne kadar 300 bin kişi Türkçe öğrenmiş oldu. 1991 yılında Türkçe öğretilen tek bir okul, yokken bugün sayıları bin 370'ye çıktı. Tam 140 ülkede Türkçe öğretiliyor.

10. YILA ÖZEL SÜRPRİZLER

135 ülkeden Türkiye'ye gelecek 1500 öğrenci, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere toplam 41 il ve 65 sahnede Türkçe sevdalılarına bayram yaşatacak. Şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride kıyasıya yarışacak öğrenciler, hem Türkçelerini konuşturacak hem de ülkemizi tanıma fırsatı bulacak.

İSTANBUL RENKLENECEK

Ankara Altınpark'ta yüz binlerce insanı ağırlayan Kültür Şöleni, 10. yılında İstanbul'u renklendirecek. 135 ülke, 1-2-3 Haziran tarihlerinde, Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) kendi kültürünü, kıyafetini, tanıtacak. 1 Haziran akşamı Taksim Meydanı'nda açık hava konseri olacak. Her yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen kapanış töreni, Türk Telekom Arena'da yapılacak. Bütün saha zemininin sahne olarak kullanılacağı Kapanış Töreni'nde, 290 kişilik dünya çocuklarından oluşan gösteri ekibi; özel ışık, mapping ve projeksiyon teknikleri ile üretilen görsel bir şölen sunacak.

HASTAYA ÇİÇEK "HASTALIĞIN ARTSIN" DEMEK

Dünya çocukları Türk kültürünü öğrenirken, bizlere de kendi kültürlerini tanıma fırsatı veriyor. Her ülkenin kendine has gelenek ve görenekleri Türkçe Olimpiyatları sayesinde bilindik hale geliyor. İşte bazılarına çok şaşıracak, bazılarına da tebessüm edeceğimiz o ilginç gelenekler:

YÜKSEK ZIPLAMAYANA KIZ YOK

Gine'de başlık parası verene, Kenya'da ise yüksek zıplayana kız veriyorlar. Tatarların yemekte su içme kültürü bulunmuyor. Su istendiği zaman verecekleri cevap,"Birazdan çay hazır olacak" oluyor. Farklı inanışlarıyla bilinen bir ülke olan Tayvan'da da bazı eski bina ve hastanelerde 4. kat bulunmuyor. Çünkü 4 rakamı telaffuz olarak ölüm kelimesine yakın olduğu için bu rakamın bulunduğu sayıları hayatın içinde kullanmıyor.

Görüntü olarak sıfıra benzediği için de sınavlardan önce yumurta yenmiyor. Çünkü sınavdan kötü not alınacağına inanılıyor. Hasta ziyaretlerinin vazgeçilmez unsuru olan çiçek Japonya'da hoş karşılanmıyor. Özellikle de çiçeğin saksıda götürülmesi Japonlar tarafından 'Hastalıkların artsın bu çiçek gibi kökleşsin, hiç kurtulamayasın' gibi kötü bir mesaj taşıyor. Bizler muzu meyve olarak yerken, Angolalılar mangalda közleyerek etin yanında meze olarak ya da kahvaltılarda yiyor.

VAH VAH 'ÇOK BEĞENDİM' DEMEK

Pakistanlılar beğendikleri cümlelerde övgü kelimesi olarak 'vah vah' kullanıyor. Düğünlerinde ise Türk kültürünün aksine bütün yükü kız tarafı çekiyor. Erkek tarafı sadece altın ve kıza elbise alıyor. Senegal'de yeni doğan bir bebeğe isim kesinlikle 7. günde veriliyor. Ev sahibi eve misafir kabul edemeyecekse kapının önüne kendi ayakkabılarının yönlerini ters çevirerek koyuyor. Senegal'de herhangi bir çorba yemeği de bulunmuyor, ikram edildiğinde ise yenmiyor. Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah.

TUZ NİYETİNE HAMSİ

Uzak Doğu'nun incisi Kore'de büyüklere saygı çok önemli. Ailelerine karşı çok vefalı olduğu için yeni evlenen çiftler erkeğin anne ve babasıyla aynı evde yaşıyor. Korelilerin bizim gibi sabahları kahvaltı kültürü yok. Sabah normal öğünde yedikleri yemeklerden yiyorlar. Karadenizlilerin vazgeçilmezi hamsi Tayland'da da meşhur. Hamsinin başrolü oynadığı "balık suyu" sofralarda tuz yerine kullanılıyor.

 

Kaynak: Haberler.Com / Kültür Sanat

İstanbul Türkiye Şölen Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title