Haberler

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Turizm sektöründe küresel gelişmelere anında cevap veren bir refleksle hareket eden Bakanlığımız, kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak ürün ve varış noktası çeşitliliğini sağlayarak kültür ekonomisi ile turizm sektörünü buluşturmak için de etkin...

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Turizm sektöründe küresel gelişmelere anında cevap veren bir refleksle hareket eden Bakanlığımız, kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak ürün ve varış noktası çeşitliliğini sağlayarak kültür ekonomisi ile turizm sektörünü buluşturmak için de etkin tedbirler almaktadır." dedi.

Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerine yaptığı sunumda, 2016'nın sadece Türkiye'de değil Suriye, Irak, Fransa, Pakistan, Belçika ve dünyanın birçok köşesinde, bombaların ardı ardına patlatıldığı bir yıl olduğunu belirtti.

Yaşanan acılara ve küresel teröre karşı insanlığın ortak bir duruş ve söylem geliştiremediğine işaret eden Avcı, çağrılarına uluslararası toplumdan gerekli yanıtı alamadıklarını söyledi.

Terörizmin, ekonomiyi de olumsuz etkilediğinin altını çizen Avcı, küresel olan turizm sektörünü son zamanlarda terörizmin hedef aldığını dile getirdi. Avcı, son yıllarda artan terörün tüm insanlığı hedef aldığını, aynı zamanda, özellikle güvenlik kaygısıyla seyahatlere engel olarak, birçok ülkede turizm sektöründe durgunluğa yol açtığını kaydetti.

Avcı, Dünya Seyahat ve Turizm Örgütünün 2014 yılı rakamlarına, göre Avrupa'nın gayri safi yurtiçi hasılasına katkısı 780 milyar dolar olan ve GSYİH'sının yüzde 3,4'ünü oluşturan turizm sektörünün, 2016'da tüm dünyada turistik destinasyonlarda zorlu bir sürece girdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2016'da sadece geleneksel olarak tanımlanabilecek bir teröre maruz kalmadığının altını çizen Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkentin göbeğinde bomba patlatan, kendi insanına silah sıkan ve tanklarla halkının üzerine yürüyen, devlet kurumlarına sızmış yeni bir terör yapılanması olan FETÖ'nün darbe girişimine de tanık olunmuştur. Ancak millet, 15 Temmuz'da tek yürek, tek vücut olmuş, kendisini esarete, zulme, kaosa mahkum etmek isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakarak bir kahramanlık destanına imza atmıştır.

Yine, 2016 yılı Rusya ile geçici bir kriz döneminin yaşandığı bir yıl olmuştur. Ancak sorunun çözümü yönünde karşılıklı olarak önemli adımlar atıldığı, geleceğe daha güvenle bakacağımız ve sektörde karşılıklı olarak yaralarımızı saracağımız yeni bir döneme 'merhaba' dedik.

Dünyanın en fazla turist çeken 6'ncı, Avrupa'nın ise 4'üncü ülkesi konumunda olan ülkemizin turizm sektöründe, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi, niteliği itibarıyla kırılgan bir sektör olan turizmin, dünya genelinde yaşanan olumsuzluklardan ve bölgesel gelişmelerden en az düzeyde etkilenmesi amacıyla etkin tedbirler aldık."

Bu kapsamda toplam maliyeti 543 milyon lira olan, sektöre 255 milyon lira hibe desteğiyle 288 milyon lira ödeme yapılmasını içeren Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketini, bu yıl uygulamaya koyduklarını anımsatan Avcı, "Bakanlık olarak, varış noktalarımızı tek bir pazara bağlı kılmadan, pazar ve ürün çeşitliliğini destekleyecek, böylece kriz dönemlerindeki yönetimi etkinleştirecek bir yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizm sektöründe küresel gelişmelere anında cevap veren bir refleksle hareket eden Bakanlığımız, kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak ürün ve varış noktası çeşitliliğini sağlayarak kültür ekonomisi ile turizm sektörünü buluşturmak için de etkin tedbirler almaktadır." ifadelerini kullandı.

82 müzede çalışmalar sürüyor

Bakanlığa bağlı 198 müze, 138 ören yeri ve 220 özel müzenin, faaliyetlerini sürdürdüğünü, müze ve ören yerlerini 2016'nın ilk 9 ayında, 14,4 milyon kişinin ziyaret ettiğini aktaran Avcı, en çok ziyaret edilen müzelerin sırasıyla Konya Mevlana Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Ayasofya Müzesi olduğunu bildirdi.

Bu yıl açılması planlanan 16 müzeden 3'ünün açıldığını, 6 müzenin açılışa hazır olduğunu, 7'sinin de yıl sonuna kadar tamamlanarak açılışa hazır hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Avcı, "2016'da 27 yeni müze yapımı ve yenileme projesine ek olarak, 55 uygulama işi ile toplam 82 müzede çalışmalar devam etmekte olup, bu çalışmaların 2017 yılında tamamlanmasını öngörüyoruz." dedi.

Dünya Miras Listesi'ndeki varlık sayısının 2016'da listeye alınan "Ani Arkeolojik Alanı" ile 16'ya yükseldiğini aktaran Avcı, Geçici Liste'de yer alan "Afrodisias Arkeolojik Alanı"na ait adaylık dosyasının Dünya Miras Merkezine iletildiğini, Göbeklitepe'ye ait dosyasının da 1 Şubat 2017'de Dünya Miras Merkezi'ne gönderilmesinin planlandığını söyledi. Avcı, Dünya Geçici Miras Listesi'ndeki varlık sayısının da 69'a yükseldiğini dile getirdi.

Avcı, 2016'da tespit ve tescil çalışmaları kapsamında, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarınca 914 sit alanı ile bin 531 taşınmaz kültür varlık sayısının varlığının tescillendiğini, ülkede toplam 15 bin 754 sit alanı, 102 bin 280 taşınmaz kültür varlığı bulunduğunu kaydetti.

Yerli bilim heyetlerince gerçekleştirilecek kazılara 40 milyon aktarılacak

Bakanlıkça 2016'da toplam 509 kazı ve araştırma faaliyeti gerçekleştirildiğini, çalışmalar için 18,2 milyon lira ödenek kullanıldığını aktaran Avcı, 2017'de de 600'e yakın kazı ve araştırma çalışmasının planlandığını, yerli bilim heyetlerince gerçekleştirilecek kazılara 40 milyon lira ödenek aktarılmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Nabi Avcı Türkiye Suriye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title