21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali -
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 21. Altın Koza Film Festivali kapsamında Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması ile Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması sonuçlandı.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 21. Altın Koza Film Festivali kapsamında Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması ile Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması sonuçlandı.
Festivalin Kısa Film Koordinatörü Hilmi Etikan, bir otelde düzenlen basın toplantısında, öğrenci filmleri yarışması sayesinde festivali dünya çapında tanıttıklarını söyledi.
Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması'na 500'e yakın filmin başvurduğunu ifade eden Etikan, Türkiye ve dünyadan 60'a yakın filmi programa aldıklarını belirtti.
Öğrenci filmleri yarışmasına, iletişim fakültelerinde sinema eğitimi alan öğrencilerin katılabildiğini anımsatan Etikan, şöyle devam etti:
"Burada 4 ana dal var. Kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel filmler yarışmaya başvurabiliyor. Akdeniz ve öğrenci yarışmasında bu dallarda 20 dakikayı geçmeyen filmler yer alabiliyor. Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması, yavaş yavaş kendini duyurmaya başladı. Parasal ödüller var, Akdeniz ülkeleri yarışmasında her dalda 10'ar bin lira, öğrenci filmlerinde ise her 7 bin 500'er lira ödül veriliyor. Ayrıca gösterilen her filme, ödül aslın almasın 500'er lira gösterim bedeli ödeniyor."
- Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması sonuçları
Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın jürisinde bulunan sinema yazarı Yeşim Tabak, diğer üyeler Fas'tan film yönetmeni Alaoui Lamharzi Azlaraba ve Yunanistan'dan yönetmen Stavros Raptis, ödül alan filmleri açıkladı.
Tabak, en iyi kurmaca dalda Lionel Kaplan'ın yönettiği "Lucie'nin Sorunu" filminin ödül aldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Fransız yapımı bir film. Gerçeklik ve kurmacanın birbirinin içine geçen, dinamik ve yaratıcı bir iş. En iyi belgesel film, Türkiye'den Turgay Kural'ın 'Cibik' adlı filmi. Bu da sinematografisi oldukça güçlü, çok doğal şekilde işin özünü yakalayarak sazlık işçilerinin gündelik yaşamını, güçlüklerle dolu çalışma yaşamını, hayallerini ortaya koyuyor. En iyi deneysel film, Yunanistan'dan Rinio Dragasaki'nin yönettiği 'Okul Bahçesi' oldu. Bir lisenin okul bahçesindeki su savaşını işliyor. Son derece sembolik bir şekilde hayatın vahşi yönlerine de göndermede bulunan bir oyuna dönüşmesini anlatıyor. En iyi canlandırma film, Arjantin-Fransa ortak yapımı Santiago Bou Grasso'nun yönettiği 'Baba' filmi. Filmde emekli subay, cuntacı babasına bakmaya kendini adamış son derece kasvetli bir dünyada yaşayan kadının hikayesi. Son olarak jüri özel ödülünü de Yunanistan'dan Dimitri Stratakis'in yönettiği 'Ailevi Heyecanlar' filmi aldı. Bu film de ödül vermekten çok memnun olduğumuz filmlerden biri. Son derece hoş bir kara mizah, sürprizli bir öyküleme içinde aile kurumunu iki yüzlülükleriyle ortaya koyuyor."
- Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması sonuçları
Yarışmanın jüri üyelerinden canlandırma yönetmeni Özgül Gürbüz, diğer üyeler sinema yazarı Burcu Akyar, film yönetmeni Kemal Öner ve filmlerin ön değerlendirmesini yapan sinema yazarı Senem Edirne, belgesel yönetmeni Mehmet Güleryüz, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın sonuçlarını açıkladı.
Gürbüz, en iyi kurmaca film dalında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Mahmut Telci'nin "Tatmin" filminin birinci olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"En iyi belgesel film Mehmet Emre Gül'ün yönetmenliğini yaptığı "Benden Önce", en iyi deneysel film Selçuk Üniversitesi'nden Naci Anıl Konya'nın "O2 (Oksijen)" filmi, en iyi canlandırma film Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Ethem Onur Bilgiç'in "Salkım Söğüt" ve jüri özel ödülü de "Heykel A.Ş"ye gitti."
Dereceye giren filmlerin sahiplerine yarın ödül verilecek.