4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali
Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu "4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali" 10-18 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak.
Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu "4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali" 10-18 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak.
Festival Başkanı Ogün Şanlıer, festivalin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin ve yakın coğrafyasının değerlerini barındıran, bu değerleri öne çıkarabilen bir festival düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.
Herkesin ailesi ve çocuklarıyla da katılabileceği bir etkinliği hayata geçirmek istediklerini belirten Şanlıer, "Bu yıl 'seyirci kalmadık', 15 Temmuz'a seyirci kalmadık diyerek darbe ve demokrasi ile ilgili dünya üzerinde yapılmış filmlerden oluşan bir seçkiyi de festivalde izleyiciyle buluşturacağız. Dünyaca ünlü senaryo yazarı Robert McKee de festivalde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile önemli bir seminer verecek." dedi.
Şanlıer, "15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Irak, Suriye konuları var. Böyleyken Pentagon'un propaganda aracı olan biri Türkiye'ye niçin geliyor?" şeklinde bir eleştiri aldıklarını ifade ederek, şunları anlattı:
"Belki haklı da olabilecek bir eleştiri aldık ama biz öyle bir festival değiliz. Bütün bunların bilincinde olan, McKee'nin teknik bilgilerini alarak, bizim senaristlerin kendi hikayelerini, 15 Temmuz'u da, Suriye, Irak meselesini de en iyi şekilde anlatabilmek için bu kişiyi davet ettik. Ücretsiz gerçekleşecek seminere yurt içinden büyük ilgi var. Bunun yanı sıra, yurt dışından da birçok kişi katılmak için müracaatta bulundu."
Festival Direktörü Bülent Turgut ise festivalde bu yıl ilk kez "Ulusal Uzun Metraj Yarışması" düzenlediklerini dile getirerek, "Kısa metrajlarla başlamıştık geçen sene uluslararası uzun metrajla devam ettik. Ulusal uzun metraj yarışmasıyla da hedeflediğimiz, planladığımız büyüme doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz." diye konuştu.
Turgut, sinemanın sanatsal değerini yukarı çekmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yaptığımız etkinlikler, seçtiğimiz seçkilerle İstanbul ve Türkiye izleyicisini buluşturmayı hedefliyoruz. Sadece izleyicilerle buluşturmayı değil, sektörün bileşenlerini festivalin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Bu anlamda önemli atölyeler ve etkinlikler düzenliyor, gençlere önem veriyor bütün öğrencilerin seçkilere ve etkinliklerimize ücretsiz katılmasını sağlıyoruz."
İstanbul Medya Akademisinden Ayşe Nur Gençalp da akademinin festival kapsamında 2014'ten beri her yıl 25 filme 5 bin lira destek verdiğini dile getirerek, "Para desteğiyle kalmıyor, gerekirse onlara süpervizörlük, senaryo danışmanlığı yapıyoruz. Bu yıl da 26 film arasından 7 filmi izledik, yarıştırıyoruz. Onları da 18 Kasım'da ödüllendireceğiz. Gençleri desteklemek ve Türkiye'nin sinemasını geliştirmek anlamında bu ödülün çok değerli olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Festivalin Genel Koordinatörü Dilan Çelik ise festivalde 150 kişinin ağırlanacağını belirterek, etkinliklerin The Marmara Pera, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Beyoğlu, Atlas, Feriye sinemalarında gerçekleşeceğini kaydetti.
Etkinlik detaylarının "www.bogazicifilmfestivali.com" internet sitesinden görülebileceği festival, 10 Kasım'da başlayacak. Festival öncesinde 9 Kasım'da etkinliğin açılış gecesi kapsamında "Huston, Bir Sorunumuz Var" filminin Türkiye prömiyeri Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.
Festivalde yarışacak filmler
Bu yıl 10-18 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek festival kapsamında, ulusal kısa ve uzun metraj film yarışmaları düzenlenecek.
Festivalde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen "Ulusal Uzun Metraj Yarışması"na 68, ulusal kısa belgesel ve kurmaca yarışmalarına 347 film başvurdu.
Festivalin Ulusal Uzun Metraj Yarışmasında Reha Erdem'in "Koca Dünya", Derviş Zaim'in "Rüya", Mehmet Can Mertoğlu'nun "Albüm", Ümit Köreken'in "Mavi Bisiklet", Kıvanç Sezer'in "Babamın Kanatları", M.Tayfur Aydın'ın "Siyah Karga", Bedir Afşin'in "Son Kuşlar" ve Gözde Kural'ın "Toz" filmi yarışacak.
Uluslararası Uzun Metraj Yarışmasında ise Polonyalı belgeselci yazar yönetmen Marta Minorowicz'in "Zud", genç yönetmen Emma Rozanski'nin "Papagajka", Kazakistanlı yönetmen Yerlan Nurmukhambetov'un "Walnut Tree", İran kökenli Hollandalı yazar ve yapımcı Kaweh Modiri'nin "Bodkin Ras", Macar yönetmen, senarist ve aktör Szabolcs Hajdu'nun "It's Not The Time Of My Life", Ronny Trocker'ın "The Eremites" ve yönetmen-senarist Ivan Marinovic'in "The Black Pin" filmleri yarışacak.
Festivalin uzun metraj jürisinde Maryna Er Gorbach, Ümit Ünal, George Ovashvili, Györg Baron, Songül Öden, kısa kurmaca jürisinde Nisan Dağ, Mernoush Esmaelpour
, Matija Pisacic, Ekin Türkmen, Pierre Louis Garnon, belgesel jürisinde Abdülhamit Avşar, Paul Cowan, Amer Shomali, Josef Erçevik ve Elif Eda Tartar Karagöz, İma jürisinde ise Gökdemir İhsan, Ege Ellidokuzoğlu, Yücel Erzan yer alıyor.
Festivalde ayrıca, TRT ile yapılan kurumsal iş ortaklığı çerçevesinde, 11-15 Kasım'da bu yıl ilki gerçekleştirilecek "Boğaziçi Film Festivali Yapım Destek Platformu" kapsamında, "TRT Ortak Yapım Ödülü" ve 100 bin liralık "Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü" ile Türk sinemacılar desteklenecek.