5 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor -
Kütahya'da, Roma, Helenistik, Akhaemenid, Orta ve Erken Tunç medeniyetlerine ev sahipliği yapan Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazıları'ndan, son 9 yılda 20 bin 200 eser çıkarılarak, dünyadaki antik kentler içerisinde en fazla bulgu elde edilen yer olduğu bildirildi.
HADİ ŞENGÜL - Kütahya'da, Roma, Helenistik, Akhaemenid, Orta ve Erken Tunç medeniyetlerine ev sahipliği yapan Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazıları'ndan, son 9 yılda 20 bin 200 eser çıkarılarak, dünyadaki antik kentler içerisinde en fazla bulgu elde edilen yer olduğu bildirildi.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Grubu heyetinden Doç. Dr. Gökhan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DPÜ Arkeoloji Bölümü olarak 2006 yılından beri höyükte kazı yaptıklarını söyledi.
Höyükteki kazıların 1989 yılında başka birimler tarafın başlatıldığını ve 2006 yılında kendilerinin çalışmaya başladığını belirten Coşkun, "2006 yılından, 2013 yılına kadar yaptığımız kazılar arasında toplam 20 bin 200 eser kayda geçmiş vaziyette. Her yıl 6 ay olarak yapmış olduğumuz arazi çalışmaları sonucunda, yıl sonunda direkt müzede sergilenecek vaziyette envanterlik eser ele geçiriyoruz. Bu açıdan Seyitömer Höyüğü buluntuları, belki de dünyada yoğunluk açısından bir numara eser çıkaran antik kent olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.
Coşkun, geçen yıl yapılan kazılar sonucunda Kütahya Müze Müdürlüğü'ne 2 bin 500 adet eser sergilenebilecek şekilde teslim ettiklerini dile getirdi.
Bu yıl ki kazı çalışmalarının mayıs ayının ortalarında başladığını anlatan Coşkun, şöyle konuştu:
"Bu yıl başlattığımız kazılar ise halen daha devam ediyor ve iki ayda daha bu çalışmalar devam edecek. Bu yıl ki kazı çalışmalarımızda sezon ortasına gelmemize rağmen, bin 500 eseri aşmış vaziyetteyiz. DPÜ tarafından 2006 yılında bu kazılar başlatıldığında, çok büyük bir ekibimiz yoktu. Yaklaşık 60-70 kişilik bir ekip tarafından bu çalışmalar yapılıyordu. Daha sonra ilerleyen yıllarda ekibimiz giderek büyüdü ve profesyonel bir hal aldı. Şu an ise 300 işçi ve yaklaşık 50 akademik personel ile bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Bunun yanı sıra çevre köylerden çok sayıda işçi temin ediyoruz ve bu da Kütahya'daki istihdama katkımızı göstermektedir."
-Seyitömer Höyüğü
Seyitömer Höyüğü, il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi saha alanında bulunuyor.
Orijinal yüksekliği 26 metre, eni 140 ve boyu 150 metre olan höyükte kurtarma kazısına, altındaki 12 milyon tonluk linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması amacıyla, 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü'nce başlandı.
Daha sonra Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü tarafından tarafından yürütülen çalışmalar, 2006 yılında TKİ Genel Müdürlüğü ile DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda kazılar, 2006'da DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'ne devredildi.
Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında öğretim elemanları, öğrenciler ve işçilerden oluşan kazı heyeti, 2006'dan bu yana her yıl 6 ay kazılarını sürdürüyor.