Haberler

5. İstanbul Edebiyat Festivali Başladı

Abone Ol

İstanbul Valisi Mutlu: "Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, Cumhuriyetimizin kurucusu da aynı şeyi söyledi. 'En büyük meselemiz, maarif meselemizdir' dedi. Bugün de maarif meselesi olacak" ...

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 5. İstanbul Edebiyat Festivali'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Maarif sayesinde insanlarınızı yetiştiriyorsunuz. Eğitilmiş insanlarla ülkeyi kalkındırıyor, güçlendiriyorsunuz" dedi.

Türkiye Yazar Birliği İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğünün birlikteliği ile düzenlenen, "5. İstanbul Edebiyat Festivali" başladı.

"Ustaların İzinde" temasıyla başlayan ve 23 Kasım'a kadar devam edecek festivalde, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil ile ilgili paneller, söyleşiler gerçekleştirilecek.

Vali Mutlu, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil'in, eserleriyle beslenmeye devam ettiklerini söyledi.

Ülkelerin gücünün sadece ekonomik güç olmadığını bildiren Mutlu, "Bugün artık milletlerin gücünün ekonominin ötesinde kültürde, sanatta bir yumuşak güç olarak da algılanmaya ve hissedilmeye başlandığını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

İstanbul'un bu manada Türkiye'nin önemli yumuşak bir güç ve kültür sanat merkezi olduğunu dile getiren Mutlu, "Dünyada artan gücümüzü daha da güçlü hale getirebilmek için edebiyat ve sanat dünyamızın da güçlenmesi konusunda daha fazla gayret göstermemiz icap edecek" dedi.

Maarif meselesinin de bunun içerisinde değerlendirilmesi gerekttiğini vurgulayan Mutlu, "Eğitim üzerinden çok daha güçlü bir kalkınmayı gerçekleştireceğimizi asla unutmamak mevkiindeyiz. Büyüyen ülkemiz, dünya milletler ailesinde bugün 16, 17. sıralarda yer alırken, elbette ki bunu daha yukarılara çekebilmemiz için en büyük desteğin, kültürden ve sanattan geleceğini biliyoruz" diye konuştu.

Vali Mutlu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ise kitabın, hayatın bir parçası olması gerektiğini belirterek, "Sporu bu konuyla ilgili çok öne çıkartıyoruz ki böyle yapmamız lazım. Spor hayatın bir parçası olmalı, sporsuz bir hayat eksik kalmıştır" dedi.

Kitabı olmayan bir hayatın eksik olduğunu, okumanın ve kültürü eksik kalan bir toplumun da ciddi bir medeniyet kurucusu olamayacağının vurgulayan Mutlu, edebiyat toplantılarının bu yönde ciddi ışık tutacağını kaydetti.

Vali Mutlu, bir gazetecinin dersanelerin, özel okullara dönüştürülmesinin gündemde olduğunu hatırlatması üzerine, maarif meselesinin çok temel bir mesele olduğunu kaydetti. Maarifin, bir ülkenin kalkınmasının temeli olduğunu dile getiren Mutlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Maarif sayesinde insanlarınızı yetiştiriyorsunuz. Eğitilmiş insanlarla ülkeyi kalkındırıyor, güçlendiriyorsunuz. O nedenle sadece bizim toplumumuzda değil, bütün dünyada en temel meseledir. Toplumların huzuru, kalkınması da buradan geçiyor. O bakımdan maarif meselemizi en önemli mesele olarak görmeye devam edeceğiz. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, Cumhuriyetimizin kurucusu da aynı şeyi söyledi. 'En büyük meselemiz, maarif meselemizdir' dedi. Bugün de maarif meselesi olacak. Çünkü  dünya hızla ilerliyor ve bilgi çok süratle gelişiyor. Bu gelişen bilgiyi almak, kullanmak ve yeni bilgilerle toplumu mücehhes hale getirmek, mükemmel işleyen maarif sistemiyle olur. Dolayısıyla maarif sistemi, sürekli yenilenmesi, sürekli üzerinde çalışılması gerekli olan bir meseledir."

Vali Mutlu, bir gazetecinin, "Gazetelerde, müfettişlerin İstanbul'da bazı okullarda inceleme yaptığı ve notların yükseltildiği yönünde haberler var. Neler söyleyeceksiniz ?" sorusunu, "Sizden duyuyorum. Varsa böyle bir rapor bakarız" diye cevapladı.

Diğer konuşmacılar

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan da, Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde büyük merhaleler katettiğini ifade ederek, kültür ve maarifin hala bu hızlı gelişmeye ayak uyduramadığını bildirdi.

Böyle bir toplantının Kültür Bakanı olmadan yapılmaması gerektiğine işaret eden Doğan, "Bu toplantıya benden, sizlerden önce çok değerli Kültür Bakanımız gelmeliydi" dedi.

"Bu toplum alfabesini kaybetti ve büyük bir hafıza kaybına maruz kaldı. Şimdi biz onun tamiriyle uğraşıyoruz" diyen Doğan, burada bulunan bütün ustaların, ömürleri boyunca bu tamir işine emek harcadığını kaydetti.

Doğan, "Necip Fazıl üstadımızın en büyük derdi buydu. Eğer biz kültürümüzü devam ettirebilseydik, sürdürebilseydik, çok farklı bir ülke olacaktık." diye konuştu.

Anadilde eğitim konusuna da değinen Doğan, anadilin evde öğrenileceğini, okuldaki dilin ise öğretim dili olduğunu vurguladı.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise etkinliğin beşincisini, "Ustaların izinde" temasıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin son 100 yılına katkıda bulunmuş, ilim irfan hayatına büyük güzellikler katmış Cemil Meriç, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç,  Nuri Pakdil ve Nurettin Topçu ile ilgili 5 gün boyunca söyleşiler yapılacağını belirten Bıyıklı, bu isimleri yeni nesillerle tanıştırmak, onların fikirlerinin, bugüne ve yarına taşınmasına katkıda bulunmak amacıyla etkinliği düzenlediklerini sözlerine ekledi.

İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen de etkinliğin gerçekleştirildiği salonun açılış için küçük olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl festivalin açılışının Cemal Reşit Rey, salonunda yapılması teklifinde bulundu.

Daha sonra Dursun Gürlek'in başkanlığında, "Necip Fazıl'ın İzinde" konulu oturuma geçildi.

Oturumda, Mustafa Yazgan "Kültür ve sanat dünyamızda Necip Fazıl", Prof. Dr. Bedri Gencer "Ulemadan Üdebaya Necip Fazıl Kısakürek", Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş "Necip Fazıl'ın Büyük Doğu mücadelesi" ve Ali Ural'da "Poetikasının mihenk taşında Necip Fazıl şiiri" konularını ele aldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısakürek Hüseyin Avni Mutlu Mehmet Doğan Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title