Haberler

Altın Portakal Film Festivali Yarın Başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Türk sinemasının önemli duraklarından Altın Portakal, yarım yüzyılı geride bırakarak 50'nci kez, 'yedinci sanat'a gönül verenlere merhaba diyecek.

Türk sinemasının önemli duraklarından Altın Portakal, yarım yüzyılı geride bırakarak, yarın 50'nci kez 'yedinci sanat'a gönül verenlere 'merhaba' diyecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen '50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali', 4- 11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde, uluslararası ve ulusal uzun metrajlı, belgesel ve kısa film yarışmaları, tematik gösterimler ve açık hava sinemalarında 147 film Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak.

Antalya'da 1950'li yıllarda Aspendos Antik Tiyatrosu'nda düzenlenen tiyatrolar ve konserlerle temeli atılan Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılında Avni Tolunay'ın belediye başkanlığında, 'Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne dönüştü. Festival, 2005'ten itibaren de uluslararası platforma taşındı.

50 YILIN REKORU KIRILDI

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 50 yılın rekoru kırılarak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması için 68 film başvuruda bulundu. Ön jüri başvurular arasından 10 filmi yarışmaya değer buldu. Yarışma filmlerinden 5'i, yönetmenlerinin ilk uzun metraj denemesi oldu. Bu yılın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığını 'Türk Sinemasının Sultanı' Türkan Şoray üstleniyor. Altın Portakal'ın uluslararası bölümünde ise 10 film yarışacak. Uluslararası jürinin başında da Yeşim Ustaoğlu bulunuyor.

TOPLAM ÖDÜL 600 BİN LİRA

Türkiye'nin en uzun soluklu sinema festivali Altın Portakal'da bu yıl 600 bin lira para ödülü dağıtılacak. Festivalde bu yıl genç sinemacıları özendirmek amacıyla 'en iyi ilk film', 'en iyi belgesel' ve 'en iyi kısa film' ödülleri artırıldı. Buna göre 'en iyi ilk film' ödülü 55 bin liradan 100 bin liraya, geçen yıl 15 bin lira olan 'en iyi belgesel film' ödülü 30 bin liraya ve 10 bin lira olan 'en iyi kısa film' ödülü ise 15 bin liraya yükseltildi.

ALTIN PORTAKAL GECELERİ

Tahmini bütçesi 5.5 milyon lira olarak belirlenen Altın Portakal, yarın düzenlenecek 50'nci yıl resepsiyonuyla başlayacak. Açılış resepsiyonunda Harrington Park Otel'in Konyaaltı sahiline bakan cephesi, ileri teknoloji projeksiyon makineleri kullanılarak, 3 boyutlu bir sinema perdesine dönüştürülecek. Gösteride, Altın Portakal'ın ilk yıllarından bugüne uzanan kareler yer alacak. 50 yılın en iyi kadın ve erkek oyuncuları, Antalya'nın ve Altın Portakal'ın simgeleri, 3D görsel efektler eşliğinde Konyaaltı sahilinden izlenebilecek.

Festivalin ikinci günü 5 Ekim'de, festivalin mimarlarına ve Türk sinemasının ustalarına saygı niteliği taşıyan 50'nci yıl töreni yapılacak. Bu törende festivalin ilk yılı, 1964'te yer alan 6 yarışma filminin ekipleri sahneye çıkacak ve ilk yılın ödülleri yeniden verilecek. Altın Portakallı sanatçılardan sinemada 50 yılını dolduranlara, 50'nci Yıl Özel Ödülü sunulacak. Tören Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde olacak.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin geleneği festival korteji ise 6 Ekim Pazar günü düzenlenecek. AKM'den başlayacak kortej, 100'üncü Yıl Bulvarı, Güllük Caddesi ve Atatürk Caddesi üzerinden geçerek Büyükşehir Belediyesi'nde sona erecek.

CNN TÜRK'TEN CANLI YAYIN

Türk sinemasının en iyilerinin ödüllendirileceği tören, 11 Ekim Cumartesi gecesi Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. Festivalin ödül geceleri, CNN Türk ekranlarından canlı yayınlanacak.

ONUR KONUĞU İRAN'DAN

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılının onur konuğu, İran sinemasının Oscar ödüllü ünlü yönetmeni Asghar Farhadi olacak. Farhadi, bu yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülü kazanan 'Le Passé-Geçmiş' filminin Antalya'daki galasında sinemaseverlerle biraraya gelecek.

ÖZEL BESTE

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılı için, sözlerini Metin Üstündağ'ın yazdığı, Cahit Berkay'ın bestelediği 'Bir Filmdir Ömrümüz' adlı özel bir şarkı hazırlandı. Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün ve popüler müzik sanatçısı Nez'in seslendirdiği şarkı, kırmızı halıdan etkinlik alanlarına heryerde dinleyicilerle buluşacak. Cahit Berkay ayrıca, Türk sinemasına damgasını vurmuş film müziklerinden bir seçkiyle Altın Portakal'ın 50'nci Yıl Töreni'nde sahneye çıkacak. Berkay'a, 50 kişilik senfoni orkestrası eşlik edecek.

50'NCİ YIL BELGESELİ

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılı özel belgeseli, Nebil Özgentürk ve ekibi tarafından hazırlandı. 'Venüs'ün Seyri' adlı 65 dakikalık belgesel, 10 Ekim Perşembe günü saat 11.00'de AKM Aspendos salonunda izleyicilerle buluşacak. Belgeselde, Antalya'nın binerce yıllık geçmişi, mitolojisi, Dionysos şenlikleri ve Dytrambos törenleri, Aspendos Tiyatrosu, 50'li ve 60'lı yıllarda gerçekleştirilen gösteriler, Aspendos şenliklerinden bugüne uzanan festivali anlatılıyor.

ÖZEL GÖSTERİMLER

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı içinde çeşitli özel gösterimler yapılacak. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası gösterimlerin yanı sıra 'Ustaların Gözünden', 'Kuşakların Öyküsü', 'Kırılmalar Yansımalar', 'Hindistan Sineması 100 Yaşında', 'Dünyanın Halleri', 68'den Bugüne' ve '50'nci Yıl Özel Gösterimleri' bölümleri olacak.

TUNCEL KURTİZ UNUTULMADI

Festivalde, İstanbul'da 27 Eylül günü hayata veda eden Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü sahibi Türk sinemasının usta ismi Tuncel Kurtiz'in kumdan büstü yapılacak. Lara Beach'te devam eden ve Türk sinemasının unutulmaz isimlerinin yer aldığı Kum Heykel sergisine, Kurtiz'in büstü de eklendi.

Kurtiz, 'Gül Hasan' filminin senaryosuyla 1981 yılında gerçekleştirilen 18'inci Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Senaryo, 31'inci Altın Portakal'da (1994) 'Bir Aşk Uğruna' filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini almıştı. Tuncel Kurtiz, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 48'inci yılında, Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün sahibi olmuştu.

ULUSAL YARIŞMA

Altın Portakal'ın 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' jürisine, Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray başkanlık edecek. Yönetmen Reis Çelik ve Ümit Ünal'ın yanı sıra Teo Angelopulos'un filmlerine yaptığı müziklerle tanınan Yunan müzisyen Eleni Karaindrou, yapımcı Şükrü Avşar, oyuncu Mahir Günşiray, senarist ve Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, görüntü yönetmeni Mehmet Aksın, sinema yazarı Burçak Evren, gazeteci Aslı Öymen jüride yer alan diğer isimler. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na, ön jüri tarafından 10 film seçildi.

'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasındaki filmler şunlar:

Sev Beni: Ushan Çakır, Güven Kıraç ve Yavuz Bingöl'ün rol aldığı filmin yönetmenleri Mehmet Bahadır Er ve Maryna Er Gorbach.

Kısa Film: Ali Kemal Çınar'ın aynı zamanda başrolünü de üstlendiği filmi.

Meryem: Zeynep Çamcı ve İsmail Hacıoğlu'nun başrolünü üstlendiği Meryem'in yönetmeni Atalay Taşdiken.

Kutsal Bir Gün: Arda Kural ve Ali Düşenkalkar'ın başrolündeki filmin yönetmeni Serdar Temizkan.

Uzun Yol: Hakan Yufkacıgil, Nil Günal'ın başrollerde olduğu filmin yönetmeni Nihat Seven.

Uvertür: Burak Türker ve Özge Gönan başrolde olduğu filmin yönetmeni Alpgiray M. Uğurlu.

Mavi Dalga: Önemli rollarinde Ayris Alptekin, Barşı Hacıyan ve Onur Saylak'ın olduğu filmin yönetmeni

Zeynep Dadak ve Merve Kayan.

Mavi Ring: Ezgi Çelik'in başrolde olduğu filmin yönetmeni Ömer Leventoğlu.

Kusursuzlar: Esra Bezen Bilgin ve İpek Türkkan Kaynak'ın başrollerini paylaştığı filmin yönetmeni Ramin Matin.

Cennetten Kovulmak: Ezgi Asaroğlu ve Rojin Tekin'in başrolde olduğu filmin yönetmeni Ferit Karahan.

ULUSLARARASI YARIŞMA

50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında yer alan uluslararası uzun metraj film yarışması jürisinde de önemli isimler yer alıyor. Başkanlığını Yeşim Ustaoğlu'nun üstlendiği uluslararası jüride, Oscar ödüllü 'Bir Ayrılık' filminin başrolünü üstlenen İranlı oyuncu Leila Hatami, yapımcı Titus Kreyenberg, Macar yönetmen György Palfi ve en iyi film dahil üç Oscar ödülü alan 'Argo', 'Köstebek' gibi filmlerin yapımcılarından Zeynep Santıroğlu Sutherland bulunuyor.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda Altın Portakal için yarışacak filmler şunlar:

Nawapol Thamrongrattanarit'in 2012 Tayland yapımı ilk uzun metrajlı çalışması '36', Rumen yönetmen Corneliu Porumboiu'nun son filmi 'Bükreş'e Gece Çöktüğünde ya da Metabolizma' (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism), Polonyalı yönetmen Tomasz Wasilewski'nin 'Dalgalanan Gökdelenler' (Floating Skyscrapers), İsrailli yönetmen Tom Shoval'in 'Gençlik' (Youth), Mısırlı yönetmen Hala Lotfy'nin 'Gündüz Gözüyle' (Coming Forth by Day), Fransız yönetmen David Perrault'nun 'Kahramanlarımız Bu Gece Öldüler' (Our Heroes Died Tonight), Barbara Albert'in 'Ölüler ve Yaşayanlar' (The Dead and The Living), İsrailli yönetmen Ari Folman'ın animasyon türündeki filmi 'Son Şans' (The Congress) ve Ramon Zürcher'in 'Tuhaf Kedicik' (The Strange Little Cat) filmi ile uluslararası yarışmadaki tek Türk filmi Deniz Akçay'ın 'Köksüz'ü (Nobody's Home).

BELGESEL YARIŞMASI

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin belgesel yarışma bölümü için 99 belgesel film arasından 15 film seçildi. Belgesel film yarışmasının jürisinde Nebil Özgentürk, Almanya Belgeselciler Birliği (AGDOK) başkanı ve Avrupa Belgesel Ağı (EDN) yönetim kurulu üyesi Thomas Frickel, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Ulutak, Necati Sönmez ve Şehbal Şenyurt Arınlı yer alıyor.

Belgesel kısmında yarışacak filmler şöyle:

Nilüfer Uzunoğlu'nun 'Antigoni Küçük Adamız Hayatımız', Cem Fakir'in 'Esaret Günlüğü', Dilek Gökçin'in 'Buka Barane', Piran Aydemir'in 'Fecira', Nezahat Gündoğan'ın 'Hay Way Zaman', Hikmet Yaşar Yenigün'ün 'İmbatla Dol Kalbim', Haydar Demirtaş'ın 'Misafir', Doğu Akıncı'nın 'Mustafa'nın Yaşam Zinciri', Özgür Fındık'ın 'Olağan Haller', Lusin Dink'in 'Saroyan Ülkesi', Andrea Luka Zimmerman'ın 'Taşkafa-Bir Sokak Hikayesi', Birnur Pilavcı'nın 'Tek Başına Dans', Caner Canerik'in 'Was', Deniz Koçak'ın 'Yaşam Marangozu', Deniz Şengeç'in 'Yürümek'.

KISA FİLM YARIŞMASI

Festivalin kısa film yarışma bölümü için 206 kısa film arasından 20 film seçildi. Kısa film yarışmasının jürisinde yönetmen Erdem Tepegöz, film eleştirmeni Serdar Kökçeoğlu, yönetmen Rezan Yeşilbaş, televizyon, sinema ve tiyatro oyuncusu Esra Akkaya ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zehra Yiğit bulunuyor.

Kısa film dalında yarışacak yönetmenler ve filmleri şöyle:

Cemil Sobacı'nın '2023', Baki Erdi Mamikoğlu'nun 'Amok Koşucusu', Mizgin Müjde Arslan'ın 'Asya', Emre Sert ve Gözde Yetişkin'in 'Bi Garip Adam', Tufan Taştan'ın 'Bir Kelime', Ertuğ Tüfekçioğlu'nun 'Çok Uzun Bir Hikayenin Tam Ortası', Sadık Demiröz'ün 'Resolution', Ziya Demirel'in 'Evicko', Güçlü Aydoğdu'nun 'Hunger', Rıdvan Çevik'in 'İrfan', Kudret Güneş'in 'Jinekolog ve Tercümanı', Gülistan Acet'in 'Karpuz Cenneti', Azra Deniz Okyay'ın 'Küçük Kara Balıklar', Bülent Öztürk'ün 'Küçük Pencereli Evler', Ahmet Bikiç'in 'Mama', Onur Yağız'ın 'Patika', Yakup Tekintangaç'ın 'Qapsul', Buğra Dedeoğlu'nun 'Şeref Dayı ve Gölgesi', Ayce Kartal'ın 'Tornistan', Sevdi Gündüz'ün 'Ziman'. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title