53. Uluslararası Antalya Film Festivali
Uluslararası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren, bir filmin sadece prodüksiyon aşamasıyla planlanmaması, iletişim alanına da bütçe ayrılması gerektiğini belirterek, "Artık dikkat etmeniz gereken sadece rakibiniz diğer filmler değil, iletişim alanındaki bütün etkinlikler, platformlar ve zaman sizin rakibiniz.
Uluslararası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren, bir filmin sadece prodüksiyon aşamasıyla planlanmaması, iletişim alanına da bütçe ayrılması gerektiğini belirterek, "Artık dikkat etmeniz gereken sadece rakibiniz diğer filmler değil, iletişim alanındaki bütün etkinlikler, platformlar ve zaman sizin rakibiniz." dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 53'üncüsü gerçekleştiren Uluslararası Antalya Film Festivali, konferanslar, söyleşiler, film gösterimleri ve oturumlarla devam ediyor.
Türkiye filmlerinin ulusal ve uluslararası iletişim, networking ve pazarlamalarına katkıda bulunmak üzere ilk kez kurgulanan Film TMR (Film Talent Marketing Rounds) kapsamında söyleşiler gerçekleştiriliyor.
Festival direktörü Dağdeviren'in moderatörlüğünde, Cam Piramit'te gerçekleştirilen "Film Bitti Ne Olacak Şimdi" konulu söyleşiye, Antalya Film Forum Direktörü, yapımcı Zeynep Atakan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Erden, iletişim uzmanı Banu Zeytinoğlu ile festivalin Los Angeles iletişim danışmanı Nichola Ellis konuşmacı olarak katıldı.
Dağdeviren, burada yaptığı konuşmada, festivalde üçüncü yılları olduğunu belirterek, sinema sektörüyle çalışmalar yaparak, faydalı organizasyonlar gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlattı.
Bir filmin çekimi bittikten sonra bunun iletişim kısmına bakmak gerektiğini aktaran Dağdeviren, "Aynı zamanda yapımcılar olarak kendi tecrübelerimizi paylaşmak için buradayız. En son seyirciye ulaşana kadar iletişim alanında çalışma yapmak gerekiyor." dedi.
İletişim meselesinin ve senaristliğin farklı bir uzmanlık alanı olduğuna dikkati çeken Dağdeviren, şunları kaydetti:
"Bir film sadece prodüksiyon aşamasıyla planlanmamalı, iletişimciyle beraber olmanız gerekiyor. Bu iletişimci, herhangi bir ürünün tanıtımını yapanlar gibi değil, uzmanın filme inanması gerekiyor. Bunun da çok iyi projelendirilmesi lazım. Artık dikkat etmeniz gereken sadece rakibiniz diğer filmler değil, iletişim alanındaki bütün etkinlikler, bütün platformlar ve zaman sizin rakibiniz. Bütçeleri yaparken geçmişten gelen bir alışkanlık, prodüksiyon bitene kadar plan bütçe yapıyoruz ama en baştan yapımcının önünde durması gereken unsurlar afiş, fragman, online iletişim ve konvansiyonel."
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Erden de sinemada insanın hata yapma şansının olmadığını dile getirerek, insanların ayda en fazla iki defa sinemaya gitme hakkı olduğunu ve seçerken iletişimin, pazarlamanın önemli olduğuna vurgu yaptı.
Eskiden afişler, plak kapakları hayati önem taşırken günümüzde sosyal medyanın güçlü olduğuna dikkati çeken Erden, her tür malzemenin farklı düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
İletişim uzmanı Banu Zeytinoğlu da filmin senaryosunu yazmak, çekimini yapmak kadar bunun halka ulaşmasındaki anahtar olan iletişimin de önemli olduğunu anlattı.
Antalya Film Forum Direktörü Atakan da Film TMR'nin uzun soluklu, faydalı sonuçlar doğurmasını istediklerini belirterek, endüstriye yönelik çalışmaların öneminin arttığına dikkati çekti.
Filmi geliştirirken amaçları ortaya koymanın öneminden bahseden Atakan, her filmin kendi yapısını baştan tanıması gerektiğini, projenin senaryo anlamına gelmediğini söyledi.
- Çekilen filmlerin pazarlanması
Yapımcı Baran Seyhan'ın moderatörlüğünde de film yapım şirketleri sahibi Murat Çiçek, Haluk Kaplanoğlu ve Petek Kardaş'ın katılımıyla çekimi biten filmlerin pazarlanmasına yönelik söyleşi yapıldı.
Seyhan, festival kapsamında ilk kez Film TMR yapıldığını belirterek, sinema sektörü için bunun önemli olduğunu anlattı.