7'den 70'e Ebru Öğreniyorlar
7'den 70'e ebru öğreniyorlar Trabzon'da ebru sanatını öğrenmek isteyenler arasında 7 yaşındaki minik Bilge de var, 70 yaşındaki Ömer Kamil dede deTRABZON - Trabzon'da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan'da faaliyet gösteren ebru kursuna gelen 7'den 70'e herkes bu sanatı...
7'den 70'e ebru öğreniyorlar
Trabzon'da ebru sanatını öğrenmek isteyenler arasında 7 yaşındaki minik Bilge de var, 70 yaşındaki Ömer Kamil dede de
TRABZON - Trabzon'da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan'da faaliyet gösteren ebru kursuna gelen 7'den 70'e herkes bu sanatı öğrenmenin hazzını yaşıyor.
Biri 7, diğeri 70 yaşında olan kursiyerler ebru sanatını öğrenmek için büyük bir gayret sarf ederken, hocaları TILSIM Uluslararası Sanat Derneği Başkanı Songül Kartal, 2 kursiyerinin öğrenmenin yaşı olmadığına en güzel örnek teşkil ettiğini söylüyor.
Ebru kursunun en yaşlı öğrencisi 70 yaşındaki Ömer Kamil Yazıcı, ebru sanatı sayesinde hayata bakış açısının değiştiğini belirterek kursa oğlunun sayesinde başladığını söylüyor. Başlangıçta pek acemilik çekmediğini ebru sanatının herkese hitap ettiğini belirten Yazıcı, "Yaş 70, iş bitmemiş gibi çalışıyoruz. Amacım günümüzü değerlendirerek emekliliğin boşluğunu gidermek. Bu gibi uğraşlar insanın çalışma gücünü motive ediyor. Dolayısıyla bir şeyler yaparak etrafımızdaki dostlarımızın takdirini kazanmak en büyük düşüncemiz olsa gerek. Evde oturmak yada kahvehaneye gitmektense bir şeylerle uğraşmak gerekir diye düşünüyorum. Oğlum daha önce Songül hanımla aynı kursta ebru çalışması yapmıştı. Bana, 'baba seni kursa yazdıralım' dedi. Daha sonra eşimle birlikte buraya gelerek bu işe başladık. Kursa başlayınca pek acemilik çekmedim, doğamızda varmış bu sanat. Birden bire ısınıverdim. Hocamızın vermiş olduğu direktifler doğrultusunda bir şeyler yapmaya çalıştım. Hocam da bana bende kabiliyet olduğunu söyledi. Yaklaşık 5 yıldır kurslara devam ediyorum" dedi.
Ebru sanatının bir özelliğinin herkese hitap eden bir sanat türü olduğunu kaydeden Yazıcı "İnsanda bağlayıcılığı sağlıyor. Keşke daha önceden bu işe başlasaydım dediğim oldu. Ancak yoğun işim dolayısıyla buna pek fırsat bulamadım. Kursiyer arkadaşım 7 yaşındaki Bilge kızımla bir arada çalışmak bambaşka bir duygu. Onun çalışmalarını gördüğümde gayretim heyecanım daha da artıyor" ifadelerini kullandı.
Kursun en küçük kursiyeri 7 yaşındaki Fatma Bilge Günaydın ise ebru sanatını çok sevdiğini bu sanata hocası Songül Kartal sayesinde başladığını söylüyor.Bilge "Ebru sanatını ilk kez bir sergide görerek tanımıştım. Daha sonra Songül Kartal hocamız beni bu sanatla buluşturarak ebru yapmamı sağladı. Şimdi de burada ebru yapmaya çalışıyorum. Ebru sanatıyla ilk tanıştığımda 5 yaşında idim. Şu an 2. sınıfa gidiyorum gidiyorum. Ebruyu sevdim. Okulda resim dersim de iyi. İleride nasıl olacağını bu işte ne kadar ilerleyeceğimi bilemiyorum" diye konuştu.
Kursiyer hocası TILSIM Uluslararası Sanat Derneği Başkanı olan ebru sanatçısı Songül Kartal da meslek hayatının en renkli dönemlerinden birini yaşadığını belirtirken iki öğrencisinden de çok memnun olduğunu söyledi.
Kartal, "Yaklaşık 13 yıldır ebru yapıyorum. Şu an en küçük öğrencim 7 yaşındaki Bilge, en yaşlı öğrencim ise 70 yaşında Ömer bey. Bu durum meslek hayatımda şu ana kadar rastladığım ilk ve tek olsa gerek. Arada uçurumlar kadar yaş farkı olan iki kursiyer, ikisi de çok yetenekli. Bilge kızımız kursa gelmeden önce yapacağı çalışmayı resmediyor. Çalışmasını kendi isteği kuralları dahilinde çiziyor. Ömer bey daha doğaçlama, kafasında tasarladığını tekneye döküyor. İki öğrencim de kurallara bağlı kalmayı pek sevmiyorlar. Sonuçta ne kadar özgür bırakırsanız ortaya o kadar başarılı sonuçlar çıkıyor. En önemli şey yönlendirmek. Ebru nasip meselesidir. Bilge benimle yaklaşık 2,5 yıldır birlikte. Yani 5 yaşlarında başladı bu işe. Ömer bey ise 5-6 yıldır kursumuza geliyor. Birlikte uluslararası etkinliklere katıldık" şeklinde konuştu.