8. Edebiyat Mevsimi" Ödül ve Kapanış Töreni
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesinin ortaklaşa düzenlediği "8. Edebiyat Mevsimi" ödül ve kapanış töreni gerçekleşti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesinin ortaklaşa düzenlediği "8. Edebiyat Mevsimi" ödül ve kapanış töreni gerçekleşti.
Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde bulunan TYB İstanbul Şubesi'nde gerçekleşen ödül töreninde, 8. Edebiyat Mevsimi Şeref Beratı Ödülü 15 Temmuz gazisi Sabri Ünal'a verilirken, ödül TYB İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Doğan tarafından takdim edildi. Yine 15 Temmuz gazisi Safiye Bayat'a verilen Şeref Berat Ödülü Kültür AŞ Kültürel Etkinlikler Müdürü Müjdat Uluçam tarafından kendisi gelemediği için teyzesi Safiye Çelik'e takdim edildi.
Yine Şeref Berat Ödülü, 15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz'ın eşi Semra Cambaz ve oğlu Alparslan Cambaz'a şair Hüseyin Akın tarafından verildi.
8. Edebiyat Mevsimi Medya Ödülü ise yazar ve gazeteci Mete Yarar'a, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey tarafından verildi. Aynı zamanda TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a verilen 8. Edebiyat Mevsimi Siyasetçi Ödülü, TYB İstanbul Şubesi Müdürü Mahmut Bıyıklı tarafından törene katılamayan Kahraman adına TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu'na takdim edildi.
Gecede 8. Edebiyat Mevsimi Şairler Ödülü'ü verilen yazar Mustafa Akar ise ödülünü yazar Ali Ural'dan aldı. Sinema Ödülü ise Diriliş Ertuğrul Dizisi ekibi adına oyuncular Cem Uçan ve Celal Al'a TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu tarafından verildi.
Şehit Ömer Halisdemir'in ailesine verilecek 15 Temmuz Şehitleri Ödülü ise TYB İstanbul Şubesi yetkilileri ve yazarlar tarafından mezar ziyaretinin ardından ailesine takdim edecek.
Gecede konuşan TYB İstanbul Şubesi Müdürü Mahmut Bıyıklı, "TYB kuruluşundan bu yana bütün darbeleri atlatarak bugünlere geldi. İnadına sanat ve inadına kültür diyerek bu topraklara katkıda bulundu. Bütün iktidarları kaybetsek de biz yine faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu yıl bambaşka bir temayla sizlerin karşısına geçecekken ülkemizin yaşadığı son hadiseler nedeniyle temamızı darbeler olarak belirledik. Edebiyatımız darbeler konusunda yeterli sınavı vermiş bir edebiyat değil maalesef." diye konuştu.
Edebiyatçıların toplum tarafından da tanınır hale gelmesi için bu tür organizasyonlara ihtiyaç olduğunun altını çizen Bıyıklı, şöyle devam etti:
"12 Eylül'de mazlumlar kendi dertlerini ve 28 Şubat'ta muhafazakarlara karşı yapılan darbe olmasına rağmen anlatamadık. 15 Temmuz'u biz anlatmazsak birileri çıkıp 'Siz ne yaşadınız?' diye sorar. O yüzden bu büyük sorumluluğu bütün şairlerimiz, yazarlarımız yüreklerinde hissetmeli. Bizim yazdıklarımızla Edirne'nin sınırlarını geçmemiz gerekiyor. Uluslararası manada yazdıklarımız değer bulmalı ve 15 Temmuz'u katillerin propagandalarıyla değil bu toprakların yazarlarının kalemlerinden okunmalıdır."
Törende, Nurettin Durman "Geceleyin Temmuz'da", Bestami Yazgan "Bir Sabah Bekliyorum", Emre Miyasoğlu "Dinle Oğul", Mehmet Kurtoğlu "Dar Geçit", Sıddık Ertaş "Cerahat", Aykut Nasip Kelebek "İnziva", Ali Ural "Kara Tahta Beyaz Tebeşir" ve Raşit Ulaş "Ya Rahmet ya İncirlik" şiirlerini okudu.