Haberler

Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Güneş Pili ve Paneli Prototipi Üretildi

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : NÜRDAM'dan detaylar NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz açıklama, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun açıklama Abant İzzet Baysal Üniversitesinde güneş pili ve paneli prototipi üretildi Nükleer Radyasyon Detektörü Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilen prototip askeri alanda ve milli otomobilde kullanılabilecek NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Yılmaz: "Merkezimizde prototipini ürettiğimiz güneş pili ve panelinin seri üretime geçmesi için birçok firma ile görüşmeler yapmaktayız" Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) bünyesindeki Nükleer Radyasyon Detektörü Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÜRDAM) askeri alanda ve milli otomobilde kullanılabilecek güneş pili ve paneli prototipi üretildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

NÜRDAM'dan detaylar

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz açıklama,

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun açıklama Abant İzzet Baysal Üniversitesinde güneş pili ve paneli prototipi üretildi

Nükleer Radyasyon Detektörü Uygulama ve Araştırma Merkezinde üretilen prototip askeri alanda ve milli otomobilde kullanılabilecek

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Yılmaz:

"Merkezimizde prototipini ürettiğimiz güneş pili ve panelinin seri üretime geçmesi için birçok firma ile görüşmeler yapmaktayız"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) bünyesindeki Nükleer Radyasyon Detektörü Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÜRDAM) askeri alanda ve milli otomobilde kullanılabilecek güneş pili ve paneli prototipi üretildi.

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, üniversite kampüsündeki tesislerde AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun'a prototip olarak üretilen güneş pili ve paneli ile ilgili bilgi verdi, çalışmasını uygulamalı gösterdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ile enerji ihtiyacının hızla arttığını belirterek, enerjinin bir kısmının yenilenebilir kaynaklarından üretilmesinin önem taşıdığını aktardı.

Dünyada yaygın kullanılan güneş enerjisi teknolojisi Türkiye'de yerleşik olmadığı için henüz aktif olarak kullanılmadığına değinen Yılmaz, "Türkiye'nin enerji talebindeki büyüme ve bu alanda yapılan yatırımlar göz önüne alındığında enerji üretiminde güneş enerjisi teknolojisinin yer alması kaçınılmaz. Üniversitemiz bu duruma kayıtsız kalmayarak, güneş pili üretim çalışmalarına hız verdi. Merkezimizde prototipini ürettiğimiz güneş pili ve panelinin seri üretime geçmesi için birçok firmayla görüşmeler yapmaktayız." şeklinde konuştu.

Güneş pili ve paneli ile güneşten alınan ışınların doğrudan elektrik enerjisine çevrildiğini bildiren Yılmaz, bunu şebekeden bağımsız ve şebekeye bağlayarak enerji aktarmak suretiyle de kullanılabileceğini dile getirdi.

Yılmaz, ürettikleri ürünün Çin'deki en ucuz maliyetli ürün ile maliyet ve teknoloji açısından başa baş durumda olduğunu vurgulayarak, "Burada yerli üretimin yurt dışındaki üretimin de önüne geçebileceği hatta uluslararası boyutta ticari anlamda yarışabileceği bir noktadayız." dedi.

Yıllık 3 megavatlık üretim yapılabilir

Araştırma merkezini diğer merkezlerden ayıran özelliğin seri üretim yapabilmesi olduğunu ifade eden Yılmaz, güneş pillerini üretmeye başladıklarında 6 milyon liralık ek bir yatırımla merkezde mevcut olan 15 milyon liralık yatırımı birlikte değerlendirip, yıllık 3 megavatlık kapasitede güneş pili üretimini gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

Güneş pili üretim sonuçlarından yola çıkarak 2 farklı proje hazırlandığını ifade eden Yılmaz, şu bilgileri aktardı:

"Bunlardan bir tanesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bu ay sonunda sunmayı planlıyoruz. Diğerini ise Milli Savunma Bakanlığına sunacağız. Milli Savunma Bakanlığımız, askerlerimiz özellikle arazi ve dağ şartlarında çok rahat bir şekilde bu hücreleri yanlarına alıp prototip şekilde kullanacak. Enerjisini, cep telefonunu, el fenerini ve telsizini bu güneş pillerini kullanarak rahat bir şekilde şarj edebilecek. Operasyonel boyutta da çok kolaylıklar sağlayacaktır. Askeri araçların üzerilerine yerleştirilerek akü, zayıf kaldığı noktada ekstra bir enerji sağlanabilecektir. Öte yandan operasyon sırasında bir hareketlilik, ısınma yaşanmakta. Askerlerimizi bir nebze rahatlatmak için klimaların çalıştırılması noktasında da kullanabileceğiz."

Yılmaz, üretilen cihazlar bağlandıktan sonra araçlar park edildiğinde özellikle yaz aylarında bu enerji üzerinden çalıştırılan klimaların kullanılabileceğini ifade etti.

Yerli otomobilin yakın zamanda seri üretime geçeceğini hatırlatan Yılmaz, "Biz burada üretmiş olduğumuz teknolojiyi projelendirerek, yerli otomobilde kullanılmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunacağız. Enerji Bakanlığı ile iş birliği yaparak yerli otomobilde aküsüz otomobillerin kullanılması için de yaptığımız çalışmayı sunmayı planlıyoruz. " dedi.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da üretilen teknolojinin uygulamada pek çok alanda ve sahada kullanılabileceğini, bu teknolojiye ilişkin ciddi bir yatırım yapılması halinde üniversitenin ihtiyaç duyduğu enerji dahil olmak üzere pek çok uygulama alanının ortaya çıkacağını söyledi.

Teknolojinin operasyon esnasında güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyabileceği enerjiyi de çok rahat bir şekilde karşılayabileceğini belirten Coşkun, "Askeri personelimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sırtındaki çantaya yerleştirilen panellerden üretebileceğini gördük. Bizim üniversite olarak yapmamız gereken teknoloji üretmek. Ülkenin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi üretmek. Üniversitemizin gün geçtikte farklı teknolojileri ortaya koyması da bizleri mutlu ediyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hayri Coşkun ercan yılmaz Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title