"Acarlar Longozu" Tanıtım Hamlesiyle Şimdi Daha Gözde
Longoz, yürüme yolları, piknik alanları ve konaklama imkanlarıyla yerli ve yabancı turislerin akınına uğruyor.
İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'da, " Türkiye'nin ikinci büyük subasar ormanı" özelliğine sahip Acarlar Longozu, ahşap yürüyüş yolları, piknik alanları, konaklama imkanlarının yanı sıra son dönemde yapılan tanıtım faaliyetleriyle daha fazla turist çekmeye başladı.
Deniz, göl, kumul ve orman ekosistemlerini bir arada barındıran dünyanın nadir tabiat köşelerinden biri olan longozda özellikle su menekşeleri ilgi görüyor.
Zengin bitki florası ve yaklaşık 200 göçmen kuş türüne ev sahipliği yapan longoz, biyolojik çeşitliliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında bulunan, 24 kilometrekarelik alanı, çeşitli kuş, balık ve ağaç türleri, eğrelti otu, nilüferlerin yanında göl soğanları ve su menekşesi gibi endemik türlerin yer aldığı longozun ziyaretçileri, tekne ve deniz bisikletleriyle gezerek bu doğal güzellikleri keşfetme imkanı yakalıyor.
Longoz, bilhassa son günlerde İstanbul'a gelen yabancı turistlerin turlarının da uğrak yerleri arasında yer ediniyor.
Ziyaretçilere teknelerle gezi imkanı
Karasu Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Gençbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, subasar ormanında turizme yönelik çalışmaların son 10 yılda arttığını söyledi.
Bölgenin nilüferleriyle meşhur olduğunu belirten Gençbay, şunları kaydetti:
"Karasu Kaymakamlığı ve Belediyesi olarak vatandaşların longozu gezip görebilmesi için buraya paralel yürüyüş yolları yaptırdık. Tekne turları da oluşturduk. Her gün yaklaşık 15 tur otobüsüyle gelenler, longozu ziyaret ediyor. Turla gelen ziyaretçilerin tekneyle gezmesini sağlıyoruz. Burada konaklama ve yeme ihtiyaçları için restoranlar ve pansiyon türü oteller bulunuyor. Tanıtımlar sonucu buraya ciddi anlamda ziyaretçi akını var. Tanıtımlarımız devam ediyor. Amacımız; burayı Türkiye'nin her yerine ve dünyaya tanıtmak. Bu çalışmalarımız da devam ediyor."
Ziyaretçilerin, ahşap yürüyüş yolunda gezerken kuş türleri ve nilüferleri görebildiğini dile getiren Gençbay, genellikle günübirlik turlar düzenlendiğini aktardı.
Longozun güzelliklerini görmeyenleri bölgeye davet eden Gençbay, "Buraya gelen vatandaşlarımız hem plajımızda denize giriyor hem de doğa harikası longozu ziyaret ediyor. Böylece eğlenceli tatil yapmış oluyorlar" ifadesini kullandı.
Longozdaki bir tesisin işletmecisi Yılmaz Sütçü ise bölgenin, kuşların göç yolları arasında yer aldığını anlattı.
Burada, ilaç sanayisinde kullanılan zambak soğanlarının da yetiştiğini bildiren Sütçü, "3-4 kilometreye kadar genişleyen yerleri ile yaklaşık 16 kilometre uzunluğunda longoz ormanı var. 4 kilometre kanalıyla 20 kilometre uzunluğa sahiptir. Hiçbir yerden su almaz, aksine su verir" diye konuştu. - Sakarya