Haberler

Adana'da Kültür Turizmi Canlandırılacak

Abone Ol

Yaklaşık 270 arkeolojik sit alanı bulunan Adana'da kültür turizmini canlandıracak Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis ve Tatarlı höyük kazıları devam ediyor Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Kocapınar: "Ümit ediyorum bu kültür zenginlikleri Adana'nın ekonomisine.

ÖMER YILDIZ - Adana'da kültür turizmini geliştirecek Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis ve Tatarlı höyük kazıları devam ediyor.

Doğal alanları, anıtsal ya da sivil mimari yapılarını, sanat ürünlerini, koleksiyonları, kültürel kimlikleri, gelenekleri ve farklı dilleri kapsayan, somut ve somut olmayan kültür mirasının tüm ürünlerini paylaşmayı ve tanımayı amaçlayan bir gezi türü olarak tanımlanan Kültür Turizmi bakımından Anadolu, barındırdığı doğa, tarih ve kültür zenginliği ve çeşitliliğiyle Türkiye'yi kültür turizminde iddialı bir sunucu konumuna taşıyor.

Türkiye'de özellikle arkeolojik zenginliğe sahip iller arasında öne çıkan Adana'da yaklaşık 270 arkeolojik sit alanı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Bölümü, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde kentte Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis, Tatarlı höyük kazıları devam ediyor. Bakanlık, kazıların yanı sıra restorasyon gerektiren tarihi binalarda da bu tür işlemleri yürütüyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Adana'da Magarsus, Aigeai antik kent kazı alanları ile restorasyon çalışmaları yürütülen Süleyman Kulesini gezdi. Kocapınar ve beraberinde Bakanlıkta görevli uzmanlardan oluşan heyet, çalışmalar hakkında Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari ve kazıların bilimsel danışmanı ÇÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Gülşen'den bilgi aldı.

Kocapınar, Adana'nın arkeoloji bakımından zengin bir il olduğunu, birkaç karma ve kentsel sit alanı dışından yaklaşık 280 arkeolojik sit alanına sahip olduklarını kaydetti.

Kentte Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatlarıyla bir çok arkeolojik kazı ve restorasyonun ardından yeni bir müze kurulma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kocapınar, şunları söyledi:

"Sadece kazı değil Adana'da müzecilik faaliyetlerimiz var. Yeni Adana müzesi hızlı bir şekilde ilerlemekte. Yapımı devam eden müzeyi inceledim. Yakın zamanda teşhirine başlıyoruz. Daha önce kilise olarak kullanılan eski etnografya müzesinin restorasyonu bitmek üzere. Burayı da kültür ve sanat etkinliklerinde kullanmayı planlıyoruz. Yılankale, Teke Kalesi ve Süleyman kulesi restorasyonları devam ediyor. Bunların da turizme kazandırılması için çevre düzenlemelerini tamamlayacağız. Ümit ediyorum bu kültür zenginlikleri Adana'nın ekonomisine daha fazla katkı sunacak ve turizme hizmet edecek."

Kentte yürütülen çalışmaları incelemek üzere özel uzman bir ekip oluşturduklarını da ifade eden Kocapınar, "Adana'da arkeoloji ve kültür varlıklarının korunmasına, kültür turizmine kazandırılması için neler yapılması yönünde ekibimiz bir çalışma yaptı. Sonucu sayın Bakanımıza arz edip, gereken talimatlar çerçevesinde işlemleri başlatacağız" dedi.

Magarsus ve Aigeai kazıları

Kocapınar, Bakan Çelik'in özel ilgi gösterdiği Karataş ilçesindeki Magarsus kazısında antik tiyatronun önemli bir kısmının açığa çıkartıldığını, öncelikle 650 bin lira aktarılan kazının kesintisiz yıl boyunca sürmesi için gerekli ve talep edilen tüm ödeneğin aktarılacağını kaydetti.

Yumurtalık ilçesinde sürdürülen Aigeai kazısı sahil kesiminde dünyada hippocampusa binmiş ve balık avlayan Yunan aşk tanrısı Eros'un resmedildiği tek mozaiğin ortaya çıkarıldığına dikkati çeken Kocapınar, kentin tamamında çıkarılan mozaiklerin için farklı bir sergileme yöntemi düşündüklerini belirtti.

Kocapınar, şunları söyledi:

"Adana çevresinde çıkardığımız ve yeni arkeoloji müzesinde sergilenecek mozaikler yaklaşık bin metrekareyi geçiyor. Sadece Yumurtalık'tan elde ettiğimiz mozakleri yerinde sergileme gibi bir düşüncemiz var. Yakın zamanda bir geçici çatı projesiyle bunları da ziyarete açmayı planlıyoruz."

Süleyman Kulesi ziyarete açılacak

Kocapınar, Yumurtalık'ta sahilde Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış Süleyman Kulesi olarak anılan gözetleme kulesinde restorasyon çalışmasının devam ettiğini aktardı.

Kule ve çevresinde temizlik çalışması yapıldığını, restorasyon ve çevre düzenleme projesi hazırlandığını anlatan Kocapınar, "Projeler koruma kurulundan da geçti. 2015 yatırım programı içinde buranın çevre düzenlemesini yapacağız. Hem güvenliği sağlanacak, hem ziyarete açılacak. Bakan Çelik'in talimatı üzerine bu ören yerini ortaya çıkartıp restorasyonlarını yapacağız" diye konuştu.

Kocapınar, tarihi esere zarar veren kule üzerine yazılmış yazıların da uzman ekip tarafından temizleneceğini belirterek, vatandaşları bu tür vandalizme karşı duyarlı olmaya davet etti. - Adana

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kanuni Sultan Süleyman Kocapınar Sirkeli Tatarlı Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title