Haberler

Afrika'ya Yağmur Oluyor

Abone Ol

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Yağmur Yardımlaşma Derneği, son 2 yılda hayırsever vatandaşların desteği ile Afrika'da 38 su kuyusu açtırdı.

ERSİN TURAN - Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Yağmur Yardımlaşma Derneği, son 2 yılda hayırsever vatandaşların desteği ile Afrika'da 38 su kuyusu açtırdı.

Karabük'te yaptığı yardımların yanı sıra Suriye'nin Afrin bölgesinde terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Ömer Bilal Akpınar'ın adına, şehitlik maaşının yüzde 10'unun bağışlanmasını vasiyet ettiği hayırsever olarak da tanınan Yağmur Yardımlaşma Derneği Başkanı Zehra Söylemez, 16 Nisan'da tekrar Afrika'ya giderek 7 su kuyusu daha açacak.

10 yaşındayken Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali döneminde Müslümanların gördüğü zulümlerden etkilenerek başladığı yardım faaliyetlerini 39 yıldır sürdüren Söylemez, Afrika'da yetimhane, mescit açılmasında önderlik yaparken, Myanmar ordusu ve Budist milislerin saldırıları nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan Arakanlıların ev sahibi olması için de mücadelesini sürdürüyor.

Zehra Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'ya bugüne kadar 8 kez gittiğini söyledi.

Orada gördüğü en büyük ihtiyacın su olduğuna değinen Söylemez, "İnsanların orada, kilometrelerce yürüyüp sonuçta doldurdukları su da çamur ama başka çareleri yok, onu içiyorlar, onunla temizlik ihtiyaçlarını gideriyorlar. İnşallah Safranbolu Yağmur Derneği olarak 38 su kuyusu açtık. Yine hayırsever vatandaşlarımızın desteğiyle su kuyularını açmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Suyun yerini hiçbir şey tutmuyor"

Oradaki insanların çok başka ihtiyaçlarının olduğunu da aktaran Söylemez, su ihtiyacının hepsinin önünde geldiğini dile getirdi.

"Suyun yerini hiçbir şey tutmuyor." diyen Söylemez, önceliklerinin su olduğunu, akabinde yapılabilecek her şeyle de ilgilenmeye çalıştıklarını belirtti.

Söylemez, son iki yıldır su kuyusuna ağırlık verdiğini vurgulayarak, "Etiyopya ile başladık, Somali, Kenya ve Bangladeş'te 38 su kuyusu açıldı. İnşallah bu sayı daha fazla olacak. İnsanlara vermiş olduğumuz mesaj, 'Oradaki en büyük sorun susuzluk.' Burada çok şükür su sorunumuz yok denilecek kadar, fazlasıyla şükür etmemiz gereken seviyede. Bizim bu su kuyularını açmamız imkansız bir şey değil. Halkımızın desteğiyle oluyor. Her açtığımız kuyudan da bir şişe su getiriyorum." ifadelerini kullandı.

"Kenya-Uganda sınırında 7 kuyu açacağız"

Söylemez, bölgede 30 metre derinlikten su çıktığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bazı ülkelerde elle kazarak açılıyor, bazı yerlerde sondaj makinesiyle açılıyor. Ortalama 3 bin dolar. Bu ay Kenya-Uganda sınırında 7 kuyu açacağız. Bu bölgede açtırdığımız kuyuların maliyeti 3 bin dolar. Bizi görünce çok seviniyorlar. Bizlerin onların yanına kadar gitmemizden çok mutlular. Suyun ilk çıktığındaki sevinç çığlıkları, o çocukların zıplayarak tulumbadan su çekişleri, yaşlı teyzelerin dua etmeleri... Bizi çok etkileyen şey bu. Bizden çok şey istemiyorlar çünkü çok şey bilmiyorlar. Suyu bilmemeleri mümkün değil, su en temel ihtiyaç maddesi. Onu istemek zorunda ama bizden istedikleri başka bir şey yok. Ben orada çocuklara şeker dağıttığım zaman şekeri saplarından başladılar çiğnemeye, bu çocuklar ne biliyor ki bizden ne isteyecekler? Şeker görmemiş, ayakkabı ne bilmiyor. Kumda terlik bile aramıyorlar, o şekilde yine o kadar mutlular. Onlar mutlu diye biz onları susuz bırakamayız."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Safranbolu Afrika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title