Haberler

Ahşaba Adanan Ömür Sandığa Can Veriyor

Abone Ol

Erzurum'un Pasinler ilçesinde, çocuk yaşta başladığı ahşap sandık yapma zanaatini 64 yıldır sürdüren Mehmet Karagöz, ilerlemiş yaşı ve sağlık sorunlarına rağmen mesleğini büyük bir şevkle yapıyor.

FIRAT ÖZDEMİR - Erzurum'un Pasinler ilçesinde, çocuk yaşta başladığı ahşap sandık yapma zanaatini 64 yıldır sürdüren Mehmet Karagöz, ilerlemiş yaşı ve sağlık sorunlarına rağmen mesleğini büyük bir şevkle yapıyor.

Tortum ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Karagöz (77), 9 yaşındayken babasını kaybetti. Karagöz, geçim sıkıntısıyla karşılaşan ailesiyle Pasinler ilçesine göç etti.

Ailesinin geçimini sürdüren ağabeyinin desteğiyle ilkokulu bitiren Karagöz, 13 yaşında ahşap olmacılığı dükkanı işleten bir komşusunun yanında çalışmaya başladı.

Karagöz, 4 yıllık bir süreç sonrası zanaati öğrenince yine ağabeyinin desteği ile ilçede bir dükkan kiralayıp bu işi yapmaya başladı.

Ailelerin geçmişte vazgeçilmez eşyaları arasında yer alan işlemeli ahşap sandıklar rağbet gördüğü için ahşap sandık yapımına yönelen Karagöz, aradan geçen 64 yıla rağmen işini severek yapıyor.

Ömrünü ahşaba adayan Karagöz, artık eskisi gibi iş olmamasına, ilerlemiş yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen her gün sabahın ilk ışıklarından akşama kadar ekmek teknesi dükkanında çalışarak yok olmaya yüz tutmuş mesleğine kaybolmaması için can suyu vermeye çalışıyor.

-"Geçmişte ahşap ürünlerinin kullanımı çok yaygındı"

Mehmet Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden sadece ahşap işlemeciliğinden yapılan sandıkların değil, çiftçilikte kullanılan çeşitli malzemelerin de ahşaptan üretildiğine işaret ederek, "Geçmişte ahşap ürünlerinin kullanımı çok yaygındı. Eskiden herkes ceviz ağacından üretilen tahtadan yapılan sandık almak isterdi. Şimdi fabrikaya ve kaplamaya iş düştü. Çok fazla türden ürünler çıkardılar. Günümüzde ceviz sandığının işlemesi ve satılması yok denecek kadar azaldı." dedi.

Karagöz, yörede mesleğinin son temsilcisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Erzurum'da ceviz tahtası alıp sandıklar ve çekmeceler yapardım. İlerleyen zamanlarda işlerimi büyüttüm, müşterilerime yetişemez oldum. O dönem bu zanaati başkalarına öğretmek istedim ve 3 çırak yetiştirdim. Yetiştirdiğim çıraklar odun doğrama ya da başka bir mesleğe geçerek bu zanaati bırakıp gittiler, mesleği beceremediler ve ben yörede tek kaldım."

Ceviz tahtalarından yaptığı sandık ve çekmecelerin üzerine işlediği figürleri kendisinin tasarladığını anlatan Karagöz, "Ahşap sandıklar ve üzerindeki oyma işlemi uzun süredir yapıyorum. Kafamdan çeşitli oyma figürleri tasarladım. Her çeşit işleme yapıyorum. Sandıklara güzel cami işlemeleri de yaparım. 64 yıl boyunca devamlı bu işle meşgul oldum. Elim alıştığı için isteğim gibi istediğim zaman ahşap sandık yaparım. Benim için durmadan çalışmak daha iyidir. İşlerim az ama şimdi yoğun işim olsa yine çalışırım." diye konuştu.

Mesleğini ve çalışmayı sevdiğini dile getiren Karagöz, zanaatinden kazandığı parayla 5 çocuğunu büyüttüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mehmet Karagöz Pasinler Erzurum Tortum Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title