Alo Kalay" Hattı Geliyor
Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası, İŞKUR ile hayata geçirmeyi planladığı "Alo Kalay" hattı projesiyle, hem kalaycılık mesleğini yaşatmayı hem istihdam sağlamayı hem de sadece maliyeti karşılığında bakır eşyasını kalaylatmak isteyen vatandaşın ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası, İŞKUR ile hayata geçirmeyi planladığı "Alo Kalay" hattı projesiyle, hem kalaycılık mesleğini yaşatmayı hem istihdam sağlamayı hem de sadece maliyeti karşılığında bakır eşyasını kalaylatmak isteyen vatandaşın ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
Kalaycılığın önemli merkezlerinden Gaziantep'te kalaycı sayısının her geçen gün azaldığını gören oda yöneticileri, bunun önüne geçebilmek için sosyal proje geliştirdi.Projeyi hayata geçirebilmek için Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçen yöneticiler, bir yandan projenin altyapı çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da işlerin yürütüleceği tarihi bir Antep evi aramaya başladı. Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektöre yeni eleman kazandırmak ve kalaycılık mesleğini gelecek nesillere taşıyabilmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.Geçmişte yoğun olarak yapılan kalaycılığın günümüzde artık yok olmaya başladığını belirten Açık, bunu yaşatabilmek için farklı bir proje düşündüklerini ifade etti.Bu kapsamda "Alo Kalay" hattını faaliyete geçirmeyi planladıklarını dile getiren Açık, "Yeni projelerle yolumuza devam ediyoruz. Gündemimizde 'Alo Kalay' hattı adıyla yeni bir proje var. İnşallah bunu da gerçekleştirirsek, hem yok olmaya yüz tutan bir mesleği canlandıracak, hem de Türkiye'ye örnek olacağız" dedi.-Sadece kargo ve maliyet ücreti alınacak Türkiye genelinde kalaycı sayısının her geçen gün azaldığına işaret eden Açık, şöyle konuştu: "Bu işin merkezi olan Gaziantep'te bile bu sayı iki elin parmaklarını geçmiyor. Bunu İŞKUR projeleri ile canlandırmak istiyoruz. Hayata geçireceğimiz proje ile Türkiye genelinden bize 'alo' diyecekler. Biz de sadece kargo ve kalayın maliyetine, eşyaları kalaylayarak geri göndereceğiz. İŞKUR ile işbirliğinde hayata geçireceğimiz proje ile hem yok olmaya yüz tutan kalaycılığı yaşatmayı, hem istihdam sağlamayı, hem de vatandaşların ihtiyacını gidermeyi amaçlıyoruz."- "Herhangi bir ticari amaç gütmüyoruz"Mekan konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüklerini vurgulayan Açık, bu kültürü yaşatmak için tarihi Antep evi düşündüklerini kaydetti.Projelerine bazı firmaların sponsor olmak istediğini dile getiren Açık, "Herhangi bir ticari amaç gütmüyoruz. Ne kar ne de zarar etmeyi düşünmüyoruz. Amacımız bu mesleğe eleman yetiştirip, müşterilere hizmet etmek" diye konuştu.Altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Açık, projeyi en kısa sürede hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.Odaya bağlı atölyede Kalaycılık yapan Şıh Mete Toprak da mesleklerindeki usta sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.Kente gezmeye gelen özellikle yerli turistlerin birçoğunun kalaycılığın ne olduğunu bilmediğini, kendilerine sorular sorduklarını belirten Toprak, mesleğin güç koşullar altında sürdürüldüğünü kaydetti.