Altı asırlık köprünün restorasyon çalışmaları başladı
Altı asırlık köprünün restorasyon çalışmaları başladı Osmanlı Sultanı ikinci Murat Han döneminde yapılan, Dünyanın en uzun taş köprülerinden olan ve Edirne'nin ilçelerinden birisine ismini veren tarihi Uzunköprü'de restorasyon çalışmaları bu gün itibariyle başladı.
Altı asırlık köprünün restorasyon çalışmaları başladı
EDİRNE - Osmanlı Sultanı ikinci Murat Han döneminde yapılan, Dünyanın en uzun taş köprülerinden olan ve Edirne'nin ilçelerinden birisine ismini veren tarihi Uzunköprü'de restorasyon çalışmaları bu gün itibariyle başladı.
Osmanlı Devletinin başkentlerinden ikincisi Edirne'de sık sık taşan Ergene Nehri ve sağlam bir köprü ihtiyacını artması üzerine Osmanlı padişahlarından Sultan II. Murat zamanında Mimar Muslihittin tarafından 1427-1443 yılları arasında bin 270 metre uzunluğundaki taş köprü inşa edildi. Somut Varlıklar Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Uzunköprü'nün restorasyon çalışmaları köprünün trafiğe kapatılması ile başladı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından tarihi köprüde restorasyon çalışmaları 3 buçuk yıl içinde bitirilmesi öngörülüyor. Tarihi Köprünün geçişinin trafiğe kapatılmasından dolayı Uzunköprü ilçesi ulaşımını kolaylaştırmak için servis yolu ve Ergene Nehri geçtiği Tarihi Uzunköprü'ye yakın yeni bir köprü yapıldı.
"Yapılacak olan restorasyon ile UNESCO tam kalıcı listeye geçmesi içinde gerekli şartları yerine getirmiş olacağız"
Taş köprüde incelemelerde bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp, yapılan restorasyon ile taş köprünün UNESCO tam kalıcı listeye geçmesi içinde gerekli şartları yerine getirmiş olacaklarını belirtti. Vali Canalp, "Tarihi köprümüzün orijinal dokusuna uygun olaraktan ne varsa onu yapacağız. Orijinal doku taştır. Dolayısıyla taşın dışında diğer yapı elamanları unsurları tamı ortadan kaldırılacak. Tarihi köprü orijinal dokusu haline getirilecek. Orijinal doku haline getirildiği için UNESCO zaten geçici listede olan şey daha sonrasında her şeyiyle orijinal haline getirildikten sonra inşallah UNESCO tam kalıcı listeye geçmesi içinde gerekli şartları yerine getirmiş olacağız. Şimdi ön görmüş olduğumuz zaman üç buçuk yıl. Yani üç buçuk yıl içerisinden belki biraz daha erken olabilir, belki de biraz daha geç olabilir ama ön gördüğümüz zaman üç buçuk yıllık periyot içerisinde köprünün restorasyonunu bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
"Bu bir dünya mirasıdır ve hepimize emanettir"
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, atalarının miraslarına sahip çıktıklarını vurgulayarak, "Biliyorum uzun süredir Uzunköprü'nün, bölgenin beklediği projeydi. İnşallah orijinal haline eskisine uygun bir şekilde bunu yapacağız. Biliyorsunuz köprünün trafiğe açılışı 1443. İstanbul fethinden 10 yıl önce açılıyor. İnşallah sonrada hep birlikte kalıcı listeye girmesi için, UNESCO kalıcı dünya miras listesine girmesi için mücadele edeceğiz. Bu bir dünya mirasıdır ve hepimize emanettir. Atalarımızın bize olan emanetlerine sahip çıkmak lazım. Bu günde böyle bir tarihi gündeyiz" şeklinde konuştu.
Tarihi miraslarına sahip çıktıklarını vurgulayan AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba emeği geçen herkese teşekkür etti.