Haberler

Altın, Deri ve Kağıt Kadınların Elinde Şekilleniyor - Bayburt

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Altın İşlemeciliği kursundan görseller Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Algan ile röportaj Deri İşlemeciliği kursundan görseller Usta öğreticisi Suzan Bekmezci ile röportaj Kağıt Rölyev kursu ve gümüş İşlemeciliği kursundan görseller Altın, deri ve kağıt kadınların elinde şekilleniyor Bayburt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kuyumculuktan deri işlemeciliğine, kağıt rölyef ve üç boyutlu resimden gümüş işlemeciliğine kadar birçok alanda açılan kurslara katılan çoğunluğu kadın kursiyerler, meslek öğrenerek üretimin içinde yer alıyor Deri işlemeciliği kursu usta öğreticisi Suzan Bekmezci: "İstanbul başta olmak üzere Bursa, Aksaray gibi illerden çok sayıda sipariş alıyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Altın İşlemeciliği kursundan görseller

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Algan ile röportaj

Deri İşlemeciliği kursundan görseller

Usta öğreticisi Suzan Bekmezci ile röportaj

Kağıt Rölyev kursu ve gümüş İşlemeciliği kursundan görseller Altın, deri ve kağıt kadınların elinde şekilleniyor

Bayburt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce kuyumculuktan deri işlemeciliğine, kağıt rölyef ve üç boyutlu resimden gümüş işlemeciliğine kadar birçok alanda açılan kurslara katılan çoğunluğu kadın kursiyerler, meslek öğrenerek üretimin içinde yer alıyor

Deri işlemeciliği kursu usta öğreticisi Suzan Bekmezci:

"İstanbul başta olmak üzere Bursa, Aksaray gibi illerden çok sayıda sipariş alıyoruz. Yetkililerden, seri üretime geçebilmeleri için bu kursiyerlerimize atölye kurmalarını istiyoruz"

Bayburt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce birçok alanda açılan kursa katılan kursiyerler, boş zamanlarını değerlendirmenin yanı sıra ürettikleri ürünlere çeşitli illerden sipariş alıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Algan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yaşından başlayarak tüm yaş gruplarına yönelik mesleki, sosyal ve kültürel kurslar verdiklerini belirtti.

Bayburt'ta 2015-2016 eğitim-öğretim yılında geleneksel el sanatlarıyla modern sanatların birleştiği kurslar açtıklarını ve bunların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Algan, "Ücretsiz verdiğimiz bu kursların asıl amacı insanların boş vakitlerini değerlendirmeleri, kendilerini eğitmeleri ve meslek öğrenerek kendi işlerini kurmaları." dedi.

Algan, kursiyerlerinin eğitim sonunda kendi işini kurması ya da aldıkları belgelerle işe yerleşmelerinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, "İş ortamının çok olmadığı Bayburt gibi illerde bir kişinin gelip kursunuzda eğitim alması, bu eğitim sonucunda herhangi bir yerde istihdam edilmesi ve evine ekmek, AŞ götürmesi tabii ki tarifi imkansız bir mutluluk." diye konuştu.

Kuyumculuk teknolojisi usta öğreticisi Gökhan Polat, Bayburt'ta ilk defa düzenlenen kursun yoğun ilgi gördüğünü, bu kursta kursiyerlere temel becerileri vermeye çalıştıklarını anlattı. Polat, "Kursu genel olarak ev hanımları tercih etti. Bu işi yapmayı planlayanlar rağbet gösteriyor. Bizim için kursiyerlerin sayısı önemli değil. Az olsun ama bu işi yapabilecek kişiler gelsin istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kuyumculuk kursuna katılan 22 yaşındaki Nurcan Kurt, artık hayal ettiği takıları önce çizip sonra yapabildiğini belirterek, "Sertifikamı alıp yeterli olduğumda kendi atölyemi kurmayı düşünüyorum. Takılara sadece bir obje olarak bakıyordum ama şimdi hepsinde emek olduğunu, aslında o kadar da kolay yapılmadığını öğrenmiş oldum." ifadesini kullandı.

İstanbul, Bursa ve Aksaray'dan sipariş alıyorlar

Deri işlemeciliği kursu usta öğreticisi Suzan Bekmezci de deri işlemeciliğinin, eski bir sanat olduğuna işaret etti. Kursiyerlerin kendi çantalarını yapabildiklerini kaydeden Bekmezci, İstanbul başta olmak üzere Bursa, Aksaray gibi illerden çok sayıda sipariş aldıklarını anlattı. Bekmezci, yetkililerden, seri üretime geçilebilmesi için atölye açılmasını talep etti.

Bu kursun kendileri için çok büyük değişiklik olduğunu kaydeden kursiyerlerden Münteha Özeler, "En azından birtakım şeyler öğrendik. Burada yaşamımıza renk geldi, bir şeyler yapmaya çalıştık." dedi.

19 yaşındaki Beyza Nur Boyacı, öğrenci olduğunu ve deri işlemeciliğine ilgi duyduğu için bu kursa katıldığını anlattı. Boyacı, kendini geliştirdikten sonra bu alanda öğretici olmak istediğini söyledi.

Gümüş işlemeciliği kursiyerlerinden Ülkan Yurtbaşı da akrabalarına kendi ürettikleri hediyeleri götürebildiklerini belirterek, "Çok mutlu oluyorlar. O mutluluğu gözlerinde görmek o da güzel bir şey, bize mutluluk veriyor." şeklinde konuştu.

Kağıt rölyef ve üç boyutlu resim kursu usta öğreticisi Zübeyde Güneş de 18 ile 60 yaş arasında kursiyerlerinin olduğu ifade ederek, şunları söyledi:

"Daha çok kadınların ilgisini çeken kursumuza yoğun katılım var. Bizim işimiz çizim üzerine değil, kesip yapıştırma ve boyut kazandırma üzerine. Yani resme bir anlamda hayat veriyoruz. Yaptığımız resimlere çok talep var. Bu taleplerin hepsine yetişemiyoruz, birçok kişiyi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Cumhurbaşkanımıza ve Maliye Bakanımıza, Bayburt Kalesi ile Saat Kulesi'nin resmini yapıp hediye ettik."

Usta öğretici olarak görev yaptığı Halk Eğitim Merkezinden 8 yıl önce emekli olduğunu dile getiren kursiyerlerden Melek Çiftçi, "Bu kurs çok güzel diye katılmak istedim. Başlarken birkaç tablo yapıp ayrılırım diye düşünmüştüm ama devam ediyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Aksaray Bayburt Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title