Haberler

Altın Portakal "Mavi Ring" filminin galası

Güncelleme:
Abone Ol

Altın Portakal "Mavi Ring" filminin galası ANTALYA

Altın Portakal - "Mavi Ring" filminin galası - ANTALYA

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

- Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden "Mavi Ring"in kadrosu, galanın ardından seyirciyle buluştu

- Yönetmen Leventoğlu:

- "Sinema dili sevginin dilidir. Sinema bir estetik söyleme yoludur. Zulme, işkenceye gözünü kapatmadığı için sinema estetik bir sanattır. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz"

ANTALYA (AA) - 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden "Mavi Ring"in galası yapıldı.

Filmin Antalya Kültür Merkezi'ndeki gösteriminin ardından düzenlenen söyleşiye katılan yönetmen Ömer Leventoğlu, filmi çekmeye başladıklarında yaşayacakları sıkıntıları da seyirci karşısına çıktıklarında karşılaşacaklarını da tasavvur edemediğini dile getirdi.

"Biz basit, naif ama realist, fikir ve ruh dolu, duygu taşıyan, insanı anlatan ve insanla anlatan, nefes almanın değerini anlatan bir hikayeden bahsetmek istiyorduk" diyen Leventoğlu, hedeflerine ulaştıklarını düşündüklerini söyledi.

Çektikleri filmle insanı anlatmayı istediklerini belirten Leventoğlu, şöyle konuştu:

"Sinema dili sevginin dilidir. Sinema bir estetik söyleme yoludur. Zulme, işkenceye gözünü kapatmadığı için sinema estetik bir sanattır. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Çok güzel coğrafyası var Türkiye'nin. Olağanüstü güzel görüntülerle karşınıza çıkabilirdik. Bir yol hikayesi anlatıyoruz, yolda uzam olağanüstü olanaklar sunar size. Daha ucuzdur, yapımı daha kolaydır. Fakat biz bir kutu içinde bir hikaye anlatmak istedik. Zorluklar buradan kaynaklandı. Kısıtlı bütçeyle bunu yaptık ama bu bütçenin en önemli gideri sanat oldu. Koca bir hapishane inşa ettik hatta birden fazla."

Leventoğlu, anlattığı hikayelerle izleyiciyi "huzursuz etmeyi" tercih ettiğini, bu sayede izleyiciyle acı çeken insanlar arasında empati kurduğunu anlattı.

Yönetmen Leventoğlu, bir izleyicinin, Kültür ve Turizm Bakanlığından destek alabilmek için otosansür yapıp yapmadığını sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Biz bir finans planı çıkarmıştık ve bunun içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yoktu. Finans planımız da gerçekçi değildi. Prodüksiyon çok düşüktü, film yarım kaldı. Ekip, 10 ay bekledi. Son 17-18 sahneyi çekmek için tekrar set kurmayı bekledik. Mucize gibi birşey oldu. İmece yaptık arkadaşlarla. Tekrar seti kurduk ve filmi bitirdik. Biz otosansür uygulamadık, bakanlık bu desteği verdi. Bakanlığın bu destekleri tahsis ederken komisyonu var ve bu komisyon çok değerli sinemacılardan oluşuyor. Sinemayı bilen, felsefeyi, düşünceyi, estetiği, sanatı bilen ve ona değer bilen kişiler. Bir senaryo okuduğunda buna değer veren, politik veya devletçi ölçülerle değil senaryoda gerçekten bir içerik varsa ona göre hareket eden değerli, sivil insanlar. Eleştirmenler, senaristler ve yönetmenler... Beklemiyordum bir baktım bakanlıktan destek çıkmış. Ben buna yorumladım. Hala da doğru olduğunu düşünüyorum bu yorumun."

Filmde "Pınar" karakterini canlandıran oyuncu Ezgi Çelik de filmde cezaevini şehirdeki herhangi bir bina gibi gören genç bir kızın yaşadıklarının anlatıldığını, kendisinin de film çekmeye başlamadan önce cezaevlerinde yaşananları yeterince bilmediğini söyledi.

"Mavi Ring", 1989 yılında boşaltılan Eskişehir Cezaevi'nden mahkumların başka cezaevlerine nakledilmesini anlatıyor.

-mavi ring

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Antalya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title