Anadolu'nun Kameralı Ozanları
Anadolu’nun dört bir yanında kısa film festivalleri düzenleniyor. Pırıl pırıl gençlerin boy gösterdiği ‘kısa’lardaki konu zenginliği ve eleştirel dil ise uzun metraj filmlerimizde bile yok.
KISA film, sinema endüstrisi için çok önemlidir. Ülkemizde yarının elit yönetmenleri bu kısa filmcilerden çıkacak. Bu bağlamda elimizden geldiği kadar Anadolu’nun her şehrinde yapılan üniversite festivallerini takip ediyoruz.
Uzun yıllar Anadolu ozanların toprağı olarak anıldı. Haksızlıklara, eşkiyalara kafa tutan ozanlarımızın hikayeleri yankılandı bu dağlarda. Günümüzün modern ozanları ise sinemacı gençlerimiz. Yıllardır takip ettiğimiz bu üretim uzun dönem etnik problemlerin kısılmışlığında kaldı. Son zamanlarda gittiğimiz festivallerde görüyoruz ki muhteşem bir ilerleme var gençlerimizde ve onları yönlendiren üniversiteleremizde. Bir kere artık inanılmaz bir konu zenginliği var. Üstelik basit, tek mesaja dayalı ve ham filmler değil bunlar. Yurdumuzun her yanından fışkıran, yaşama isteği dolu fikirler, senaryolar, sinema estetiği yüksek filmlerle karşı karşıyayız. Her zaman bir derdi veya ezilmişliği oldu bu milletin ama sinemayla bunu dışa vurmak nedense hep eksik kaldı. İşte tam da bu noktada günümüzdeki kısa filmcilerin yaşadığı hareketlenme çok önemli.
Konu bol, kalite iyi
Anadolu’nun ozanları artık Süryani meselesi, Alzheimer ve yaşlılık, 12 Eylül darbesinin yaşattığı travma, yaşam standartımızın verdiği acılar gibi çok farklı konularda filmler üretiyor. İnanın bu zenginlik, kalite ve eleştirel dil uzun metraj sinemamızda yok. Kısa filmciler, gencecik zihinleri ve enerjileriyle alev alev yanıyor. Anadolu’nun her şehrinde yapılan festivallerde filmleriyle dertlerini anlatıyorlar. Mayıs ayı içinde Eskişehir, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Erzurum, Elazığ, Diyarbakır’da kısa film festivalleri yapıldı. Hemen Haziran ayı içinde Mardin ve Ayvalık festivalleri de sırada. İnönü Üniversitesi Sinema Topluluğu Uluslararası 6. Kısa Film Festivali’nde deneme, kurgu ve belgesel dalında birbiriyle yarışan 33 filmi seyretme şansını yakaladık. Oyuncu Devin Özgür Çınar, Sanat Yönetmeni Natali Yeres, Senarist ve Yeni Sinemacılar’ın önemli ismi Önder Çakar ve benim jüri olduğum yarışmada kazanan filmlerin yönetmenleri ödüllerini alırken yaşadıkları heyecan görülmeye değerdi. Ödül alamayan ama ödül alan filmler kadar etkin ve başarılı filmlerden oluşan bu seçki Türk gencinin bütün yaşanan problemlere rağmen nasıl doğruyu aradığını ve bunlara verdiği tepkiyi bize ilk elden gösteriyor. Gencecik öğrencilerimizin içindeki sinema sevgisi mutlaka takip edilmeli. Ümitvarız.