Haberler

Anadolu Selçuklu'nun Kıyafetleri Dünyaya Tanıtılacak

Abone Ol

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, 2 yıllık çalışma sonucunda Anadolu Selçuklu dönemi kıyafetlerinden oluşan 33 parçalık koleksiyonu tamamladı.

İLYAS GÜN - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, 2 yıllık çalışma sonucunda Anadolu Selçuklu dönemi kıyafetlerinden oluşan 33 parçalık koleksiyonu tamamladı. Koleksiyon, tarihi mekanlarda çekilen fotoğrafların yer aldığı Türkçe ve İngilizce kataloglarla dünyaya tanıtılacak.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsünce, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kıyafet koleksiyonunu ortaya çıkarmak amacıyla Sivas, Sinop, Amasya, Kayseri ve Konya'da araştırma yapılarak yüzyıllar öncesine ait giysilerdeki motifler belirlendi.

Motifler, 60 usta öğreticinin 2 yıllık çalışması sonucunda kıyafetlere uyarlandı. Anadolu Selçuklu'nun kıyafetlerinin tanıtılması için 2'si çocuk olmak üzere 33 parçadan oluşan koleksiyonun çekimleri tarihi mekanlarda yapıldı. Sinop, Amasya ve Kızılırmak Deltası'nda Anadolu Selçukluları'nın yaşam biçimleri örnek alınarak gerçekleştirilen çekimler sonunda Türkçe ve İngilizce katalog hazırlanacak.

Koleksiyon için taş ve ağaç oymalardaki motifler kullanıldı

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'te Anadolu Selçuklu kıyafetleri üzerine çalışmaya başladıklarını söyledi.

Motiflerin ortaya çıkarılması için saha çalışması yaptıklarını anlatan Arslan, "Taş ve ağaç oymalarda bulduğumuz motifleri kıyafetlere uyarladık. Ayrıca Anadolu Selçuklu'nun çini ve minyatür desenlerde kullandığı motifleri de kıyafetlerde kullandık. 2 yıllık çalışma sonucunda 33 kıyafet diktik. Bunların 23'ü kadın, 11'i de erkeklerin giydiği kıyafetlerden oluşuyor. Ayrıca kız ve erkek çocuk sultan kıyafetini de diktik." dedi.

Anadolu Selçuklu kıyafetlerinden katalog hazırlamak istediklerini dile getiren Arslan, "Bölgedeki tarihi ve doğal mekanlarda mankenlerle çekimler yaptık. Bu koleksiyon sadece bölgemizi değil ülkemizi dünyada temsil etmeye aday. Öncelikle koleksiyonun tanıtımı için defile düzenleyip herkese tanıtacağız. Türkçe ve İngilizce kataloglar hazırlayarak Anadolu Selçuklu'nun kıyafetlerini dünyaya hem görsel hem de yazılı olarak anlatacağız." ifadelerini kullandı.

Arslan, koleksiyon hazırlanırken en fazla bitki ve hayvan motifleri kullandıklarına dikkati çekerek, "Çalışmada Anadolu Selçuklularının bilimle çok fazla uğraştığını gördük. Biz de onların bilimsel çalışmalarından esinlenmeye çalıştık. Gök ve tıp bilimiyle ilgilenmişler, bunu eserlerimize yansıtmaya gayret ettik." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Bayram Arslan Samsun Amasya Sinop Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title