Anaokulu Çocukları "Aşık Atmayı" Biliyor
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Neslihan Bay'ın konuşması Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan'nın konuşması Anaokulu çocukları "aşık atmayı" biliyor Eskişehir'deki anaokulunda, "asker uğurlama", "kız isteme", "düğün pilavı" geleneklerinin yanı sıra sebze ve meyve yetiştirme öğretiliyor Öğrencilerin çamura düşmesi, koşması ve terlemesinin yasak olmadığı okuldaki çocuklar, kemiklerin fırlatılarak oynandığı tarihi Türk oyunu "aşık atma"da usta SELÇUK KIZILDAĞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Valide Malhatun Uygulama ve Araştırma Anaokulu'nda çocukların milli kimliğini geliştirmek amacıyla kültürel eğitim programları uygulanıyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Neslihan Bay'ın konuşması
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan'nın konuşması
Anaokulu çocukları "aşık atmayı" biliyor
Eskişehir'deki anaokulunda, "asker uğurlama", "kız isteme", "düğün pilavı" geleneklerinin yanı sıra sebze ve meyve yetiştirme öğretiliyor
Öğrencilerin çamura düşmesi, koşması ve terlemesinin yasak olmadığı okuldaki çocuklar, kemiklerin fırlatılarak oynandığı tarihi Türk oyunu "aşık atma"da usta
SELÇUK KIZILDAĞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Valide Malhatun Uygulama ve Araştırma Anaokulu'nda çocukların milli kimliğini geliştirmek amacıyla kültürel eğitim programları uygulanıyor.
"Asker uğurlama", "kız isteme", "düğün pilavı" etkinlikleriyle gelenek ve görenekleri öğrenen çocuklar, sebze ve meyve yetiştiriyor, Türk oyunu "aşık atma"da ustalaşıyor.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anaokulunda uyguladıkları sistemin temel amacının, özgün, milli bir model geliştirmek olduğunu bildirdi.
Turan, Türkiye'de bu tarz anaokullarının sayısının gerek özel gerekse kamuda artması gerektiğini vurgulayarak, "2000 yılından sonra doğan çocuklarımızın kendini yönetme sorunu var. Bu okulun temel felsefesi, mevcut resmi müfredata ek olarak çocuğun kendisini tanıması, dünyayı tanıması, farkındalıkları görmesi için bu okulda yapılan her etkinlik mutlaka bir pedagojik ve bilimsel bir amaç ilkesi üzerine kurulmuştur." dedi.
Yeni neslin en temel özelliğinin, iç dünyalarına kayarken kendilerini tanımamaları olduğunu vurgulayan Turan, özellikle dijital çağda "tek boyutlu insan" durumuna düşme riskindeki çocuklar için bu tarz anaokullarının önemine dikkati çekti.
"Geçmişten günümüze ne varsa eğitim programımızda"
Kurumun eğitim koordinatörü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Neslihan Bay ise okul öncesi eğitimin çocuklar için kritik bir dönem olduğunu bildirdi.
Bay, milli-manevi değerlerin bu yaşlarda kazanılması gerektiğini vurgulayarak, "Çocuklar bu yaşlarda edindiği bilgi ve kazanımlarla bu toplumun bir ferdi haline gelecek. Kültürümüz o kadar zengin ki milli oyunlarımız, yemek kültürümüz var, edebi eserlerimiz çok geniş. Ninnileriyle, türküleriyle, ebru sanatıyla, hat sanatıyla, kısacası her şeyiyle muazzam bir geçmişimiz var. Bize ait olan bu güzellikleri eğitim sistemimiz dahilinde öğrencilerimize aktarıyoruz." ifadesini kullandı.
Öğrencilerin çamura düşmesi, koşması ve terlemesinin yasak olmadığı okulda programın geçen yıl hayata geçirildiğini dile getiren Bay, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar 152 etkinlik planı geliştirdik ve uyguladık. Kültürel eğitim modeli içerisinde yaptığımız bu uygulamanın içerisinde farklı bileşenler de var. Sadece kültürel etkinliklerle sınırlı değil elbette. Dil gelişimi ve musiki ile ilgili de eğitimlerimiz söz konusu. Ruhun gelişmesi ve terbiye olması için ve bu anlamda çocuğun kendine özgü kişiliğini geliştirirken doğru yönde ahlaklı bir kimlik geliştirebilmesi açısından da musikiye çok önem veriyoruz. Bizim çocuklarımız 'aşık' ile oynuyor. Bu çocuklarımız bütün kültürel oyunları çok iyi biliyor. Gelenek göreneklerimize hakimler."
Çocukların aynı zamanda asker uğurlamasının nasıl yapıldığını da bildiğini belirten Bay, "Bunun etkinliğini gerçekleştirdik. Düğünlerimizde neler yapılır, bunları biliyor çocuklarımız. Kız isteme, düğün pilavı yapma, sebze ve meyve yetiştirme gibi birçok alanda etkinlikler yapıyoruz. Aşık Atma gibi Türk oyunlarını öğretiyoruz. Özetle geçmişten günümüze gelmesi gereken ne varsa eğitim programlarımızın içerisinde mevcut." diye konuştu.