Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

Abone Ol

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), ünlü Alman besteci Carl Orff tarafından oluşturulan sahne kantatı Carmina Burana'yı, 120 kişilik kadroyla seslendirecek."Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan" anlayışına sahip Carl...

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), ünlü Alman besteci Carl Orff tarafından oluşturulan sahne kantatı Carmina Burana'yı, 120 kişilik kadroyla seslendirecek.

"Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan" anlayışına sahip Carl Orff'un Münih yakınlarındaki bir manastırda bulunan 200 kadar şiir ve şarkıdan esinlenerek oluşturduğu Carmina Burana, dünyada ilk kez 1937 yılında gösterime konuldu. Ünlü bestecinin Trionfi (Zaferler) üçlemesinin ilki olan ve Rönesans döneminden etkiler taşıyan Carmina Burana, orkestra, koro ve solistlerden oluşan geniş kadrosuyla en etkileyici eserler arasında yer alıyor.

ANTDOB sahnesinde, orkestra, solist ve korodan oluşan 120 kişilik kadroyla seslendirilecek eserde orkestrayı şef Hakan Kalkan, 56 kişilik koroyu da Cansel Ruhselman yönetecek. 3 Nisan'da gerçekleştirilecek konserde soprano Nurdan Aydın, tenor Devrim Demirel ve bariton Tamer Paker sahne alacak. Piyanoda ise Yücel Yalçın ve Onur Altıparmak yer alacak.

-Dans ve müziğin kusursuz uyumu-

Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği modern dans prodüksiyonlardan Güldestan, Türk toplumunun kültürel geçmişini bugünün yaşamıyla modern şekilde bağdaştırıyor. Eser, geçmişten bugüne izler bırakarak gelen bir yaşamı, dans ve müziğin kusursuz uyumu ile izleyiciye sunuyor. Tasavvuf anlayışıyla sarmalanmış modern bir dans gösterisi olan Güldestan, sanatseverleri göçebe bir toplumun köklerinden tutarak günümüz yaşamının içine doğru çeken bir yolculuğa çıkarıyor.

Arkın Zirek'in sahneye koyduğu, koreografisi Beyhan Murphy, müzikleri ise Mercan Dede imzasını taşıyan Güldestan, bugün ve 31 Mart'ta sahnelenecek. Halit Ergenç'in seslendirdiği metinler Orhan Pamuk, fotoğraflar ise Ara Güler imzasını taşıyor. Eserde dekor tasarımı Işın Mumcu, kostüm tasarımı İsmail Dede, ışık tasarımı ise Micheal Odam'a ait.

-Çocuklara "Kuklacı"-

ANTDOB sanatçıları 2 Nisan'da "Kuklacı" adlı çocuk müzikalini sahneleyecek. İtalyan yazar Carlo Collodi'nin çocuk romanı olan Pinokyo'nun hikayesini konu alan "Kuklacı", müzikli çocuk oyunu olarak çocuk izleyicilerle buluşacak.

Müziklerini Melih Seskır'ın yaptığı, metnini Ferdi Merter'in yazdığı müzikali, Melih Öztürk yönetti. Çocukları eğlenceli bir yolculuğa çıkaracak Kuklacı'da dekor Filiz Dinç, kostüm ise Aydan Çınar'a ait. Eserde Ceren Tereci

"Pinokyo", Baturalp Bilgili "Gepetto", Heyecan Gizem Yakan "Cırcır Böceği", Mahir Seyrek "Tilki", Sinem Seçil Baddal "Kedi", Zafer İşgören "Öğretmen", Onur Alpaslan "Müdür", Arzu Aydoğdumu "Peri", Müge Yıldıran "Melek", Ercan Uğur "Şeytan" rolüyle sahne alacak. Eserin korrepetitörü ise Onur Altıparmak.

"Haydi Çocuklar Operaya" etkinliğiyle ANTDOB sanatçıları 4 Nisan'da minik izleyicilerle buluşacak. Çocuklarda opera bilincinin geliştirilmesini hedefleyen etkinlik, eğitici özelliğe de sahip. Operaya gelen çocuklar, sahnelenecek eserin dekorunu görme ve opera hakkında bilgi alma fırsatı bulacak, daha sonra şovu seyredecek.

Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

-ADT-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları bugün, yarın ve 31 Mart'ta

"Eşeğin Gölgesi" adlı oyunu sahneleyecek. Oktay Gözpınar, Bahar Işık, Uğur Sertel, Gökhan Tüzün ve Murat Bölük'ün rol aldığı oyunda, şehirdeki panayıra gitmek isteyen Berber Şaban bir eşek kiralar. Yolculuk sırasında aşırı sıcaktan bunalan Şaban, biraz dinlenmek için durur ve eşeğin gölgesine oturur. Eşek sahibi Mestan, "Ben sana eşeği kiraladım, gölgesini değil" diyerek gölge kirası ister. Bunun üzerine iki taraf arasında çıkan tartışma, ülkenin eşekçiler ve gölgeciler olarak ikiye bölünmesiyle sonuçlanan politik bir davaya dönüşür.

-ABT'den "Tersine Dünya"-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), bugün ve yarın Orhan Kemal'in eseri "Tersine Dünya"yı sahneliyor. Mustafa Gültekin tarafından sahneye uyarlanan eserin yönetmenliğini Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Murat Çidamlı yaptı. Oyunun müzikleri Tolga Cebi, koreografisi Binnaz Dorkip, dekoru Cenap Aydınoğlu, kostümleri Gizem Karasu ve ışığı ise Özgür Dokuyucu'ya ait.

ABT oyuncularının tamamına yakınının yer aldığı eserde, kadın ve erkek rollerinin yer değiştirdiği hayali bir dünya seyirciye sunuluyor. Erkeklerin evlerde oturup çocuk baktığı, çamaşır, bulaşıkla uğraştığı, kadınların ise bitirim olup serserilik yaptığı "Tersine Dünya"da bir yandan da toplumsal yapıdaki çarpıklıklar mizahi bir dille gözler önüne seriliyor.

Prof. Dr. Metin Balay'ın yazdığı ve yönettiği "İnadına Yaşamak", 31 Mart'ta ABT sahnesinde olacak. Müfit Kayacan, Mehmet Özgür ve Murat Ercanlı'nın rol aldığı oyunda, günlük hayatın koşuşturması içinde farkına varılmadan yaşanıp giden, ancak sahnede karşımıza çıkınca akıllarımızda yer eden hikayelerde seyirci bazen gülüp, bazen de duygusallaşacak.

ABT oyuncuları aynı gün minik izleyiciler için Özer Tunca'nın yazıp yönettiği "Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa" oyununu sahneleyecek. Oyunda aylaklık yapmaktan bir türlü çalışmaya fırsat bulamayan 3 tembel arkadaş, karınlarını doyurmak için hırsız olmaya karar verirler. Ancak soymak için girdikleri evde buldukları kuklalar ve kostümlerle öyle bir oyuna dalarlar ki hem açlıklarını, hem de hırsızlığı unutup bambaşka bir dünya keşfederler.

Oyun içinde oyun oynayarak, emeğin ve alın terinin güzelliğinin anlatıldığı

"Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa"nın en özel ve dikkat çekici tarafı ise aktörler tarafından sahnede canlı olarak oynatılan kuklalar. Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı oyunda, kuklalara müzik ve şarkılar da eşlik ediyor. Oyunun müzikleri Oktay Köseoğlu, kukla tasarımı Okan Karacan, dekor ve kostümleri ise Gizem Karasu tarafından yapıldı.

-Öğrenciler sergide yaratıcılıklarını buluşturdu-

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölümü öğrencilerinin atölye dersleri kapsamında ürettikleri çalışmalardan oluşan sergi, Olbia Sanat Galerisi'nde açıldı. Sergide 18 öğrencinin geleneksel yöntemlerle ve teknolojinin olanaklarından yararlanarak yarattığı belgesel, tanıtım ve sanat fotoğraflarından oluşan 57 eseri yer alıyor.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nafia Özdemir Hanyaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin üniversite eğitimleri süresince aldıkları özgün bilgileri yaratıcı yapıtlar ortaya koyarak sergilediklerini belirtti.

Çağdaş sanatın kaygılarını, düşünce tarzını kavramış, kültürel birikimi zengin, görüntü üretiminde teknik üstünlük ve beceri kazanmış, sorumluluk sahibi, yaratıcı bireyler yetiştirmek istediklerini anlatan Hanyaloğlu, öğrencilerin fotoğrafın kullanıldığı tüm alanlarda üretim yapabilecek bilgi birikimi ve deneyim kazanacaklarını belirtti.

Sergi, 6 Nisan'a kadar gezilebilecek.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Hakan Kalkan Mercan Dede Antalya Münih Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title