Haberler

Kırık Antik Taşlar, Turizme Kazandırılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Karia bölgesinin Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Taş Hastanesinde yapılan çalışma ile kazılarda çıkarılan kırık antik taşlar, turizme kazandırılıyor.

DURMUŞ GENÇ - Karia bölgesinin en önemli kentlerinden olan ve Tunç döneminden Cumhuriyet dönemine kadar adından söz ettiren Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Taş Hastanesinde yapılan çalışma ile kazılarda çıkarılan kırık durumdaki antik taşlar, turizme kazandırılıyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'nde 2008 yılında başlayan kazı çalışmaları, her yıl yaklaşık 100 kişilik bir ekiple 9 ay devam ediyor.

Tiyatro, gymnasion, Roma hamamı, Augustus ve İmparatorlar Tapınağı'nda kazı ve konservasyon çalışmalarının devam etiği antik kentte kırık ve çok parçalı antik taşlar da arkeologlar tarafından kayıt altına alınarak Taş Hastanesinde yapılan çalışmalar ile gelecek nesillere aktarılıyor.

Stratonikeia Antik Kenti Mimari Restoratörü Ufuk Denizli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 kişilik restorasyon ekibiyle antik kentte mimari restorasyon yaptıklarını, çalışmaları yürüttükleri alana ise Taş Hastanesi adını verdiklerini söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında kırık halde bulunan mimari blokların ve antik taşların Taş Hastanesine getirildiğini kaydeden Denizli, "Öncelikle kazı çalışmaları sırasında çıkan ve kırık halde bulunan mimari blokları arkeologlar belgeliyor. Restorasyon ekibi ise bloklardan uygun gördüklerini ve ileride restorasyonda kullanılabilecek olanları Taş Hastanesine getiriyor" dedi.

Burada ön temizlik ve blokların işaretleme ile prova işlemlerinin yapıldığını anlatan Denizli, "Restorasyonda kullanılacak bloklara öncelik veriyoruz. Daha sonra yapıştırma işlemine başlıyoruz. Özellikle büyük bloklar için paslanmaz nikel krom donatılar ve çok sağlam bir yapıştırıcı olan epoksi kullanıyoruz" diye konuştu.

Denizli, bazı taşların da antik dönemdeki usullere uygun olarak kurşun kenetlerle sağlamlaştırıldığını, uygun kimyasallarla restorasyon ilkelerine uygun şekilde konserizasyonunu yaptıklarını ifade etti. 3 bin yıllık tarihi bulunan antik kentte taşların kazı çalışmalarında gün yüzünü çıktığına işaret eden Denizli, şöyle devam etti:

"Özelikle spor okulunun bulunduğu alanda büyük bir restorasyon projesi düşünüyoruz. Ön hazırlık olarak kırık halde bulunan taşların yapıştırma işlemlerini yapıyoruz. Kentte restorasyonu devam eden yapılar arasında Kuzey Şehir Caddesi, Tapınak ile Tiyatro ve Spor okulu bulunuyor. Her yıl ortalama 150 bloğun mimari restorasyonunu yapıyoruz. Antik taşlara yeniden hayat vererek yaşatılmasını sağlıyoruz. İnşallah bu blokların ait olduğu yapıları en kısa sürede ayağa kaldıracağız."

Yapılar ayağa kalktıkça ziyaretçi sayısı artıyor

Restorasyonun pahalı ve zaman alan bir uğraş olduğunu vurgulayan Denizli, şöyle devam etti:

"Çalışmalar bu büyüklükteki bir kente göre yavaş ilerliyor gibi görünse de aslında çok önemli işler yapıyoruz. Birkaç yıl içerisinde Stratonikeia Antik Kenti'nin çehresinin değiştiğini göreceğiz. Burada 2008 yılında çalışmalara başladık ve önemli yol kat ettik. Kentte yapılan restorasyonlar sayesinde gelen ziyaretçi sayısında her yıl artış sağlanıyor."

Antik kentin değerleri gün yüzüne çıkıyor

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt ise antik kentte, 3 bin yıllık tarihin her döneminden kalıntılar bulabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Taş Hastanesinin Stratonikeia Antik Kenti'nin en önemli birimlerinden biri olduğuna dikkati çeken Söğüt, "Taş Hastanesinde çok önemli çalışmalar yapılıyor. Ekibimiz, antik taşların gelecek nesillere aktarılması sağlıyor. Gelecekte yapacağımız restorasyon çalışmaları için burada yapılan çalışmalar ile altyapıyı oluşturuyoruz" dedi. - Muğla

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Bilal Söğüt Denizli Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title