Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Fatih
TRT’nin “Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeseli tamamlandı. Belgesel bu akşam ilk kez Aya İrini’de düzenlenecek özel bir galada gösteriliyor.
Yaklaşık üç yıllık ön hazırlık ve çekim süreci sonunda tamamlanan “Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeseli bu akşam Aya İrini’de yapılacak bir gala ile ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Prof. Halil İnalcık, Doç. Mehmet Kalpaklı, Prof. İlber Ortaylı, Prof. Cemal Kafadar, Prof. Çiğdem Kafesoğlu, Prof. Gülru Necipoğlu, Prof. Semavi Eyice ve Prof. Feridun Emecan gibi isimlerin sözlü kaynak olarak katkıda bulunduğu belgesel, özellikle Balkan coğrafyasında ve Roma’da Fatih’in ayak izlerini takip ediyor. Belgeselin yönetmeni Kerime Şenyücel’e belgeselin satır aralarını sorduk.
-Nasıl bir Fatih Sultan Mehmet portresi çiziyor belgesel?
İlk kez Fatih’in kişiliği üzerinden dönemini anlamaya çalışan bir belgesel hazırladık. Yeniçağ’ı başlatan bir hükümdarın döneminden nasıl etkilendiğini, çocukluğundan ölümüne kadar sekiz bölüm halinde konu ettik. Fatih, ilk imparatorluk kurucusu. İstanbul’un alınmasıyla Sultan-ı İklimi Rum olarak anılmaya başlanıyor. Doğu Roma kayzeri oluyor. Zaten hedefi Roma’yı da alarak Müslüman Roma İmparatorluğu’nu kurmak. Fatih’in İmparatorluk kurucusu vasfına dikkat çekmek istedik.
-İnsanî özellikleri açısından hangi noktalara temas ettiniz?
10 yaşında 6-7 dili konuşan, zeka yaşı oldukça yüksek, insani yönleriyle çok önemli bir örnek. Onun yanında ilk kanunnameyi yapan hükümdar. Fatih’e kadar Osmanlı padişahlarına kral diyorlar, Fatih’le birlikte imparator deniliyor.
-Belgeselde özel belgeler de görecek miyiz?
Fatih’le ilgili çok gidilmeyen kaynaklara gittik. Vatikan Kütüphanesi’nde bulunan Fatih’le Papa arasındaki yazışmaları görüntüledik. Papa, Fatih Sultan Mehmet’e, ‘Gel biz seninle birlik olalım, sen doğunun imparatorusun ben batının. Sana karşı haçlı seferi de yapmayız ama bir şartımız var. Gel Hıristiyan ol, vaftiz ol, sonra bizim önümüzde kimse duramaz’ diyor mektupta. Dolayısıyla bu tip belgeleri ilk kez bir belgesel kamerasıyla kayıt altına almış olduk. Balkanlar, Mora, İtalya, Vatikan’da Fatih’in ve o dönemin ayak izlerini takip ettik.
-Belgeselin bilimsel altyapısında kimler var?
Bilkent Üniversitesi’nden Tarih bölümü başkanı Doç. Mehmet Kalpaklı danışmanımız ve metin yazarımız. Tüm çalışmalar Halil İnalcık’ın çalışmaları ışığında gerçekleştirildi.
Fatih’in torunu sette
TRT tarafından çekilen Fatih belgeselinde Fatih Sultan Mehmet’in 40’lı yaşlarını 19. kuşaktan torunu Orhan Osmanoğlu canlandırıyor . Osmaoğlu, izlenimlerini ‘Padişah olmak zormuş’ şeklinde anlatıyor. Belgeselin yönetmenliğini ise Kerime Şenyücel üstleniyor.