Haberler

Aydın Doğan Ödülü Sahiplerini Buldu

Güncelleme:
Abone Ol

Tören, Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Faruk Salgar'in yönetimlerinde İTÜ Konservatuarı Türk Müziği Korosu konserinin ardından sona erdi.

Hilton Convention Center'da yapılan törene, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan eşi Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Doğan TV Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ eşi Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yahya Üzdiyen, Eski Bakanlardan Cavit Kavak ve Hüsamettin Özkan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarları Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Doğan Hızlan, İlhan Kesici, sanatçı Ayten Gökçer'in de aralarında bulunduğu iş, sanat, müzik dünyasından birçok davetli katıldı. Sunuculuğunu Pınar Esen'in yaptığı gecede yemeğin ardından protokol konuşmaları yapıldı.

BİLİM VE KÜLTÜR DÜNYASINDA YERİNİ ALMIŞ KİŞİYİ ÖDÜLLENDİRİYORUZ

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Aydın Doğan Vakfı'nın esas olarak eğitim, iletişim, kültür ve sanat alanlarında odaklanarak topluma hizmet amacıyla kurulduğunu söyledi. Başta kız çocuklarının eğitimi olmak üzere okul, yurt ve spor olanlara açarak genel olarak eğitim tümüne katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Boyner, "Medyada varlığımızın doğal bir uzantısı olarak ve tabii iletişimin demokratikleşme sürecimizdeki öneminin bilinciyle iletişimin vakıf çalışmaları arasında ayrıca önemli bir yeri var. Aydın Doğan İletişim Meslek Lisesi ile gençlere iletişimin her dalında eğitim imkanı sunuyoruz. Ayrıca tüm iletişim fakültelerinin her sene heyecanla bekledikleri Aydın Doğan İletişim ödülleri, iletişim alanında meslek sahibi olmak isteyen gençleri cesaretlendiriyor. Tabiki uluslararası alanda artık karikatür oskarı olarak bilinen karikatür yarışmasını 30 yıldır yapıyoruz. Bunlar vakfımızın etkinliklerinin sadece bazıları. Tüm bu etkinlikler içinde Aydın Doğan Ödülü'nün çok özel bir yeri var bizim için. Her yıl edebiyat, sanat, müzik ve bilim alanlarının birinde büyük emekler vermiş, kalıcı eserler bırakmış, yaratıcılığını kanıtlamış ve bu şekilde ülkemizin bilim ve kültür dünyasında yerini almış kişiyi ödüllendiriyoruz" dedi.

KENDİNE ÖZGÜ SESİ VE MÜZİĞİ OLMAYAN TOPLUM VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ

Hanzade Doğan Boyner sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmiş yıllarda bu ödülü kazanmış kişileri az önce ekranda gördük. Bu kişilere baktığınızda onlarsız bir Türkiye'nin ne kadar renksiz, cılız ve fakir kalacağını görebilirsiniz. Bu yılki Aydın Doğan ödülünün konusu 'Türk müziği' idi. Artık unutuldu denen, globalleşmenin altında ezildiği sanılan Türk müziği. Oysa kendine özgü sesi ve müziği olmayan bir toplum varlığını sürdüremez. Köksüz bir ağaç gibi rüzgara dayanamaz, sallanır durur. Türk müziği, bizi geçmişten geleceğe taşıyan en önemli bağlardan biridir. Acılarımızı sevinçlerimizi döktüğümüz, sevgimizi hüznümüzü seslendirdiğimiz ortak hazinemizdir. Toplum olarak var oluşumuzun, birlikteliğimizin en sıcak ve güzel sembolüdür. Seçiciler kurulu Türk müziği dalında bu yıl sayın Profesör Doktor Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfını ödüllendirmeyi kararlaştırdı. Türk Musikisi Vakfı kılıcı, sürdürülebilir, etkili, projelerle bu ödülü alıyor. Profesör Doktor Nevzad Atlığ'ı tanımlamama gerek yok. Yakın tarihimizin son 65 yılını kapsayan müzik hayatında pek çok kalıcı eser yarattı. Bizleri birbirimize sevgi ile bağladı. Sanat ve kültür dünyamıza yepyeni pencereler açtı. Kendisine ancak şükran duyabiliriz, iyiki varsınız. Bu duygularla sayın Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfını bir kez daha kutluyorum."

BAKAN BAĞIŞ BOSTON'DAKİ SALDIRIYI KINADI

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, sözlerine başlamadan önce Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston kentinde bir spor etkinliğinde meydana gelen patlamayı kınadığını belirterek, "Biz terörden çok çekmiş bir milletiz. Bu patlama uluslararası terörizme karşı işbirliğine atfettiğimiz önemi dünyanın anlaması için uyandırıcı vazifesi daha görecektir. Her terör saldırısından sonra gözünü İslam dünyasına çeviren çevrelere de aslında bir mesaj vermek istiyoruz. Hiçbir din terörü meşru görmez. Hele ki, barış anlamını gelen İslam dini şiddeti terörü lanetler ve bizde süreçte ABD halkına ve en çok öğrenci gönderdiğimiz Boston halkına buradan geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz" dedi.

Konuşmasında çözüm sürecine de vurgu yapan Bakan Bağış, kimilerinin çözüm sürecini çarpıttığını, bu sürecin Anayasa'daki bütün vatandaşların eşit olduğu ilkesinin uygulamaya geçirilmesi olarak tanımlanabileceğini, bu süreçten kişilerin birbiriyle daha fazla empati ve diyalog kurması gerektiğini ifade etti. Bakan Bağış konuşmasında ayrıca Aydın Doğan Vakfı kurucu ve Onursal başkanı Aydın Doğan ve kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'a çözüm sürecine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.

"ZEKİ MÜREN'İ, NEŞET ERTAŞ'I FAZIL SAY'I BU GECEDE ANMAMAK OLMAZ"

Ödül alan Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı'nı kutlayan Bağış, bu alanda ödül verilemesini çok anlamlı bulduğunu ifade eden Bakan Bağış, müziğin, yüzyıllar içerisinde birçok değişim geçirse bile özünde aynı kalan bir iletişim metodu olduğunu belirterek, "Kainatı anlamak için evvela kendimizi bilmek, kendimizi bilmek için de evvela kendimizle iletişime geçmemiz şarttır. Kendimizle iletişim konusunda müzikten daha önemli bir platform bulamayız. Bu nedenle mevlevilerin müziği Hakk'a ulaşmanın bir yöntemi olarak kullanılmıştır. Nerdeyse bütün inanç ve medeniyetlerin mistik ayinlerinde müzik, ritim, efsunlu besteler bulunmaktadır. Farklı bir hissiyat yaratmamızı sağlayan platformdur müzik. Müzik ya da musiki kendi iç dünyalarımıza açılan en büyük penceredir. İşte o pencerelerden içeri sızan aslında toplum olarak biziz. Müziğin insanları birbirine gönülden bağlayan görülmez ipleri vardır. Bu ülkenin sanatçıları farklılıklarımız olmasına rağmen bizleri birleştirme konusunda, çözüm sürecinde yaratmaya çalıştığımız duygular konusunda çok büyük şeyler başarmıştır.. Müzik, insanı alır farklı yerlere götürür. Müziğin gücüne karşı gelinmez. İşte müziğin dilinin evrensel olduğunu vurgulayan, bize de farklı kültürlerle buluşabilme imkanı sağlayan Türk musikisinin bu akşam ödüllendiriliyor olmasını ben çok önemli buluyorum. Bir Aşık Veysel'i, Itri'yi, Neşet Ertaş'ı, Dede Efendi'yi bu topraklardan ayrı ve kültürümüzden farklı görmek ayrımcılıktan başka bir şey değildir. Bu yüzden Zeki Müren gibi Kazancı Bedih'i, Sezen Aksu ile birlikte Neşet Ertaş'ı, Fazıl Say ile İbrahim Tatlıses'i, Orhan Gencebay ile Allah rahmet eylesin Müslüm babayı bu gecede anmamak olmaz. Bizim sanatçılarımız gerçekten bizi biz yapan değerlerimiz" dedi.

ÖDÜLLERİ BAKAN BAĞIŞ VE AYDIN DOĞAN BİRLİKTE TAKDİM ETTİ

Konuşmaların ardından bu yıl 'Türk Müziği' alanında verilen 17'inci Aydın Doğan Ödülü, Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı'na verildi. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erol Belgin'e ödüllerini Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından takdim etti. Ödülün ardından konuşan Erol Belgin, vakıfları adına bu ödülü almaktan çok büyük onur duyduğunu söyleyerek "Sanatımızın doğayeni değerli hocamla yan yana bulunmaktan çok büyük onur duyuyorum. Bu kadar ince bu kadar mükemmel bir sanatın bu şekilde ödüllendirilmesi vakfımıza çok büyük onur vermiştir. Bundan sonraki çalışmalarımız çok daha farklı bir şekilde sürecektir" dedi.

Nevzad Atlığ ise "Uzun yıllarını musiki sanatımıza hasretmiş adamız bir emektar sanatçı olarak bu ödülden son derece mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Devletimin lütfettiği diğer ödüllerimle birlikte bu önemli ve değerli ödülü gururla taşıyacağım. Sayın Bakanımıza sayın Aydın Doğan beyefendiye, ismiyle yaşattığı vakfına, Hürriyet ailesine, seçici kurul ve üyelerine İTÜ rektörüne saygılar ve teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

PROF. DR. NEVZAD ATLIĞ'IN ÖZGEÇMİŞİ

14 Ekim 1925 yılında süvari albayı ve müzisyen olan babası Nazmi Atlığ'ın görevde bulunduğu Denizli'nin Sarayköy ilçesinde doğdu. Aslen Edirnelidir. Babasından keman ve musiki öğrendi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirip röntgen teşhis ihtisası yaptı. Üniversite korosunda keman çaldı, sonra bu koronun şefi, İstanbul Radyosu Müzik Yayınları Şefi, İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti Şefi, İstanbul Radyosu Müdürü (1955-1958) oldu. İstanbul Radyosu Küçük Korosu'nu yönetirken 1963'te Mesut Cemil Bey'in vefatı üzerine Klasik Koro'nun şefliğine getirildi. 1976 yılına kadar bu görevi yürüttü. Milli Eğitim Bakanlığı Türk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı, 1000 Temel Eser Komisyonu üyeliği ve TRT Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1976'da Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nu kurunca koronun şefliğine getirildi. Çeyrek asır devam ettiği İstanbul Belediye Konservatuarı'ndaki Sanat Kurulu Başkanlığı ve Türk Musikisi hocalığından ayrıldı.1981 yılında Kültür Bakanlığı'nın Klasik Türk Müziği dalında başarı ödülünü aldı. Türkiye Milli Kültür Vakfı'nca 1983 yılı Türk Kültürü Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.1983 yılında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyeliğine seçildi ve 1984 yılında Radyo Televizyon Yüksek Kurulu üyeliğine atandı.1985 yılında "Profesörö, 1987 yılında öDevlet Sanatçısıö ünvanını aldı. 1999 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

2004 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirildi. Pek çok müzisyen yetiştiren ve halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda ve Bakırköy Vakfı Konservatuarı'nda Emekli Öğretim Üyesi olarak çalışmakta olan Dr. Nevzad Atlığ evli ve iki çocuk babasıdır. Prof. Dr. Nevzad Atlığ'ın bu güne kadar yönettiği sayısız sahne, radyo ve TV konserleri dışında yirmi CD'lik müzik yayını ve beş ciltlik Türk Musikisi Klasikleri nota yayınları bulunmaktadır. Hakkında; Türk Kültürüne Hizmet Vakfı'nca "50. Sanat Yılında Nevzad Atlığö, Kubbe Altı Vakfı'nca Ergun Balcı'nın müellifi olduğu "Musikimizle Övünmemiz için Nevzad Atlığö, Bakırköy Konservatuarı Vakfı'nca hakkında 1948 yılından bu yana basında yüz yazar ve edip tarafından kaleme alınmış makalelerden oluşan "Basında Nevzad Atlığö ve Mehmet Güntekin'in müellifi olduğu "Nevzad Atlığ'ın Tanıklığında Yakın Dönem Musiki Tarihimizö başlıklı kitaplar yayınlanmıştır.

TÜRK MUSİKİSİ VAKFI (TMV)

Türk Musikisi Vakfı (TMV), Türk Müziği'nin korunması, araştırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması suretiyle yurtiçinde ve yurtdışında tanıtılıp sevdirilerek gelecek nesillere aktarılması amaçlarıyla, işadamı A. Aydın Bolak'ın önderliğinde, ülkemizin önde gelen 40 müzisyen, iş adamı ve aydını tarafından 1987 yılında kuruldu. TMV, yakın geçmişte Kültür Konseyi Derneği ile birlikte, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun adının "Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu"na dönüşmesini sağlamak üzere Cumhurbaşkanlığı nezdindeki girişimlerinde başarılı oldu. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün ölümünden sonra üç çeyrek asırdır unutulan "Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Heyeti" kavramının tekrar kültür ve sanat hayatımıza kazandırılmasında etkin bir rol oynadı.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDIN DOĞAN ÖDÜLÜ

1) 1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman Adalet Ağaoğlu

2)1998 Aydın Doğan Ödülü: Soysal ve Beşeri Bilimler Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar

3) 1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar Ara Güler

4) 2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir Melih Cevdet Anday

5) 2001 Aydın Doğan Ödülü: Tarih İlber Ortaylı

6) 2002 Aydın Doğan Ödülü: Klasik Batı Müziği Ankara Devlet Konservatuarı

7) 2003 Aydın Doğan Ödülü: Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu

Hizmet Ödülü: Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araşt. Enstitüsü

8) 2004 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Yücel Paşmakçı

Hizmet Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu

9) 2005 Aydın Doğan Ödülü: Kent Mimarisi, Kent Dokusu

İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri

10) 2006 Aydın Doğan Ödülü: Resim Adnan Varınca

11) 2007 Aydın Doğan Ödülü: Moda Tasarımı Özlem Süer ve Ümit Ünal

12) 2008 Aydın Doğan Ödülü: Heykel Seyhun Topuz

13) 2009 Aydın Doğan Ödülü: Tiyatro Genco Erkal

14) 2010 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Nuri Bilge Ceylan

15) 2011 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Mehmet Özbek

Hizmet Ödülü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı

16) 2012 Aydın Doğan Ödülü: Öykü Selim İleri

17) 2013 Aydın Doğan Ödülü: Türk Müziği Prof. Dr. Nevzad Atlığ

Türk Musikisi Vakfı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Avrupa Birliği Nevzad Atlığ Egemen Bağış Aydın Doğan Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title