Haberler

Ayrımcılar Burada Sen Neredesin?

Abone Ol

“Kaygılıyız” diyerek gazetelere ilan veren sanatçıların endişeleri eleştiri konusu oldu. Bunda imzacılar arasında nefret dilini kullanan ve ayrımcı açıklamalarıyla dikkat çeken isimlerin yer almasının da büyük etkisi var.

Geçtiğimiz günlerde bir grup sanatçının gazetelere verdiği ‘Kaygılıyız’ başlıklı bildiri, imzacılar arasında yer alan kimi isimlerin sözü edilen ‘nefret dili’ kullanımı konusunda hayli profesyonel oluşundan dolayı samimi bulunmadı. “Sanat, hayatımızı diri tutan, bizi acılarımızdan arındıran, soluk almamızı sağlayan nefes borumuzdur. Bu ülkenin toplumsal değerlerine, acılarına her zaman yakın durmuş, sorunlarını gözlemlemiş, bu çabaları sayesinde toplumca ödüllendirilmiş veya bu uğurda acılar çekmiş sanatçılar olarak diyoruz ki: Ortada yine bir öfke ve nefret kokusu var. Sanatı ve sanatçıyı değersizleştirme, hedef gösterme, itibarsızlaştırma, suçlama, baskı altına alma girişimleri olanca hızıyla sürüp gidiyor. ‘Siz ve biz’ söylemi, toplumsal kutuplaşmayı keskinleştiriyor. Biz aşağıda imzası olanlar toplumda yeni mağduriyetler yaşanmaması için nefret dilinin sona ermesini, sanatçıların ve sanat eserlerinin hedef gösterilmemesini ve toplum üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz” denilen bildirinin altında Fazıl Say, Tarık Akan, Emrah Serbes, Serra Yılmaz, Levent Üzümcü, Ferhan Şensoy, Müjdat Gezen gibi isimlerin yer alması bildirinin inandırıcılığına gölge düşürdü.

Hem kaygılı hem ayrımcı

Sabah gazetesindeki köşesinde Haşmet Babaoğlu,  “Kaygılıymışlar... İlan ettiler. Hak veriyorum. Ben de kaygılıyım. Ama ilan metninde adı geçenlerin bazılarını tanıyorum. Fobikler! İslamofobik, ayrımcı, ulusalcı.. Bir çoğu toplumun belli kesimine karşı yarı açık, yarı örtülü nefret besliyor. Hani sormak istiyorum; ‘Kaygı’ bambaşka bir şey değil mi arkadaşlar?” derken yazar Bahadır Yenişehirlioğlu, twitter’da “Sanata ihanet eden ideoloji ve oyun kurucuların besleme kölelerinin sanata verdikleri zarardan esas milletçe kaygılıyız” şeklinde bir eleştiride bulundu. Yönetmen Kutluğ Ataman ise “Bildiriye imza atmış sanatçıların arasında saygınlığını isbat etmiş Yaşar Kemal, Orhan Pamuk gibi değerli isimler olmasına rağmen aralarında daha düne kadar nefret söylemleri ve ırkçılığın bu ülkede neferliğini yapmış sözde sanatçılar da var. Bu yüzden ben bu kaygıyı pek samimi bulmadım” şeklinde konuştu. Güldürü sanatçısı Recep Demirkaynak ise twitter hesabından “On binlerce vatandaş terör yüzünden canından oldu, köyünden oldu işinden aşından oldu, onuru gururu ile oynandı kaygılanmadınız. Son on yılda, darbeciler yargılandı, IMF kovuldu, ekonomin ilk üçe girdi, terör bitti, mafya temizlendi, sen kaygılanmaya başladın” diyerek sanatçıların taraflı tutumunu eleştirdi.

Şair-yazar Murat Soyak: Millet nezdinde karşılığı yok

28 Şubat döneminde yapılan haksızlıklara, zulümlere ses çıkarmayan sözde sanatçılar, sözde köşe yazarları şimdi özgürlükten, insan haklarından bahsediyorlar. Lakin inandırıcı olamıyorlar. Bu memleketin bir meselesi de “Aydınlar İhaneti”. Milletin, değerlerin, mazlumun yanında olmak hususunda duruş sahibi olmayanlar şimdi sızlanıp duruyorlar. Bu sızlanmanın millet nezdinde bir karşılığı yok. Milletimiz olup bitenleri hakkıyla değerlendiriyor. “Kaygılıyız” diyenler aslında bir kargaşa, kaos ortamını sürdürmek isteyenlerdir. Bu ülkeyi sadece Taksim-Nişantaşı hattı üzerinden değerlendirenler yanlış yapıyor. Beyaz Türklerin, semirmiş elitlerin kaygıları sınırlı bir alanda, kapalı havza özelliği taşır. Seçkinci-jakoben bir anlayışı dayatmaya çalışıyorlar.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Emrah Serbes Serra Yılmaz Tarık Akan Fazıl Say Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title