Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Abone Ol

Devlet Tiyatroları'nın sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak, bedensel engelli sanatçı Demiralp'in sahne alacağı "Nihayet Bitti", 14 Kasım'da prömiyer yapacak Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mikail Aslan ve Cemil Koçgün, 13 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak.

Devlet Tiyatroları'nın (DT) sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak, bedensel engelli sanatçı Göktuğ Tolga Demiralp'in sahne alacağı "Nihayet Bitti", 14 Kasım'da prömiyer yapacak.

Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mikail Aslan ve Cemil Koçgün, 13 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak.

Devlet Tiyatroları 22, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle seyirciyi selamlayacak. Başkentte bu hafta gerçekleştirecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", Mevlana'nın vuslatı Şeb-i Arus'un yıl dönümü dolayısıyla bugün ve 13 Aralık'ta temsil verecek. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı eserde oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Metin Belgin'in yönettiği ve Olcay Kavuzlu'nun rol aldığı "Kontrabas" 17 Aralık'ta seyredilebilecek.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander-Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", bugün, yarın ve 13 Aralık'ta izlenebilecek. Eserde, Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresi'nde en görkemli çağını yaşayan Globe Tiyatrosu'nda yaşananlar ve Shakespeare'nin dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalması anlatılıyor. Oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor.

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 14 Aralık'ta görülebilecek.

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu" ise 16 ve 17 Aralık'ta sahnelenecek. Rejisörlüğünü Halil Akarsu'nun üstlendiği oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

"Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 13, 16 ve 17 Aralık'ta sergilenecek. Pervin Ünalp'ın yazıp, yönettiği oyun, sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alıyor.

"Miyhavlar Tiyatrosu" ise 14 ve 17 Aralık'ta minik tiyatroseverleri selamlayacak.

Büyük Tiyatro:

Henrik İbsen'in kaleminden Mustafa Kurt'un rejisiyle hazırlanan "Hedda Gabler", yarın ve 14 Aralık'ta sahne alacak. Oyun, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını işliyor.

"Teneke", 16 Aralık'ta izlenebilecek.  Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini anlatan "Kösem Sultan", bugün, yarın, 13 ve 14 Aralık'ta sanatseverlerle bir araya gelecek.

İktidar hırsının nelere yol açabileceğini yansıtan Shakespeare'nin eseri "Macbeth" ise 16 ve 17 Aralık'ta sergilenecek. Sinan Pekinton, İpek Çeken'in yanı sıra oyunun kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Küçük Tiyatro:

Konusuyla olduğu kadar müzikleriyle de beğeni toplayan komedi türündeki "Yeşilçam", hafta boyunca temsil verecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu oyunda aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıkları anlatılıyor.

"Karlar Kraliçesi" ise 14 ve 17 Aralık'ta 7 yaş üzeri seyirciler için sahnelenecek. Aynı adlı masaldan tiyatroya uyarlanan oyun, Karlar Kraliçesi tarafından arkadaşı kaçırılan Gerda'nın, onu bulmak için çıktığı yolda başına gelenleri konu alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", bugün, yarın ve 13 Aralık'ta görülebilecek.

12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadının hikayesini anlatan "Nehir" 16 ve 17 Aralık'ta temsil verecek.

Stüdyo Sahne:

Necip Fazıl Kısakürek'in DT'nin repertuvarına alınmasının ardından 74 yıl sonra ilk kez geçen hafta seyirciyle buluşan "Sabırtaşı", yarın ve 14 Aralık'ta sanatseverleri selamlayacak. Yönetmenliğini Servet Aybar'ın üstlendiği eser, Türk masallarındaki "muradına eren kız" motifini işleyerek, çektiği sıkıntılara rağmen sabreden kızın mutlu sonunu konu ediyor.

Mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve eserlerinden oluşturulan "Bizim Yunus", 16 Aralık'ta izlenebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 16 ve 17 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Bernarda Alba'nın Evi" bugün sahne alacak. Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936'da İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreleri anlatıyor.

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak "Nihayet Bitti"nin, prömiyeri 14 Kasım'da gerçekleştirilecek. Avusturyalı yazar Peter Turrini'nin tek kişilik eseri, Murat Çidamlı'nın yönetmenliğinde, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in performansıyla perde açacak. Oyun, hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediğini anlatıyor.

Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden sahneye taşınan "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" ise 17 Aralık'ta görülebilecek.

Şinasi Sahnesi:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramı yansıtan "Nereye", 16 ve 17 Aralık'ta seyredilebilecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi, bugün seyredilebilecek.

Ünlü besteci Verdi'nin, Hun imparatoru Attila'nın Roma'yı fethetmesi ve aşık olduğu kadın tarafından öldürülmesini anlatan "Attila" operası, 17 Aralık'ta temsil verecek.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, 13 Aralık'ta izlenebilecek.

Modern Dans Topluğu, "Cindirella" ile 15 Aralık'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Tek perdelik modern dans gösterisi, Anna Vita'nın koreografisi, Tülay Usta'nın kostüm ve Talat Ayhan'ın dekor tasarımıyla sunulacak. Konusunu, aynı adlı masaldan alan eserde Cindirella'yı Nazlı Dirin, prensi Kerem İnanç, üvey anneyi Hakan Odabaşı, üvey kız kardeşleri ise İlke Sayıner ile Beste Üstün canlandıracak.

Leyla Gencer Sahnesi: Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı amaçlayan "Çocuk Dünyası" müzikali, 14 Aralık'ta görülebilecek. Eserde, 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

"Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 14 Aralık'ta temsil verecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan eseri "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi, 16 Aralık'ta izlenebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Burak Tüzün yönetiminde, "İsmet İnönü'yü Anma Konseri" ile 11-12 Aralık'ta müzikseverlerin karşısına çıkacak. CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de gerçekleştirilecek etkinlikte orkestraya kemanda Elvin Hoca eşlik edecek. Programda, "Peter İlyiç Çaykovski Keman Konçertosu Op.35 Re Majör", Franz Schubert 4.Senfoni do minör 'Trajik'" eserleri icra edilecek

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Stefan Sanderling'in şefliğinde, 13 Aralık'ta "Çılgın Keman" etkinliğinde dinleyiciyle buluşacak. Kemanıyla Alexander Markov'un sahneye çıkacağı gecede, "M. Cetiz Glittering Shadows", "N. Paganini Keman Konçertosu No.2, Si minör, Op.7 'La Campanella'" ile "J. Sibelius Senfoni No.1, mi minör, Op.39" besteleri çalınacak.

-Cermodern

Meksika gravür sanatının yaratıcısı olarak kabul edilen Jose Gualdalupe Posada, ölümünün 100. yılında "Posada-Ölüm Kapıyı Çalınca" sergisiyle anılacak. Bugüne kadar pek çok ülkede sanatseverlerle buluşturulan sergi, 10 Ocak'a kadar gezilebilecek.

Küratörlüğünü Mehmet Arslan Güven'in üstelendiği "Ankara'da; Fotoğraf, Fotoğrafçılar-II" sergisi hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kültür Söyleşileri kapsamında bu hafta, Prof. Dr. Sadettin Ökten konuk olacak. Katılımın ücretsiz olduğu söyleşi, 17 Aralık'ta saat 16.00'da gerçekleştirilecek.

Rus gitarist Grisha Goryachev, "8. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali" kapsamında bugün Bilkent Konser Salonu'nda sahne alacak.

Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mikail Aslan ve Cemil Koçgün, 13 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İsmail Hakkı Demircioğlu Devlet Tiyatroları Mikail Aslan Erkan Oğur Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title