Haberler

Battalgazi Ulu Cami Yıllara Meydan Okuyor

Abone Ol

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde Selçuklular döneminden kalan tarihi Ulu Cami, yaklaşık 8 asırdır ayakta duruyor Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan: "Burası, Anadolu'da ilk kurulan, ilk yapılan cami ve medrese külliyesi olarak karşımıza çıkmaktadır"

NAİM BOŞKUT - Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 13. yüzyılda inşa edilen Ulu Cami, yıllara meydan okuyor.

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1224 yılında yaptırıldığı belirtilen Battalgazi Ulu Camii, yaklaşık 8 asırdır ayakta duruyor. Dönemin mimarlarından Mansur Bin Yakup tarafından yaptırılan cami, Büyük Selçukluların İran'daki cami yapım tekniğinin Anadolu'daki yansımasının ilk örneği olarak biliniyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı dönemlerde 7 kez el değiştiren Battalgazi ilçesinin 1101'den itibaren Türk İslam diyarı olduğunu söyledi.

Gürkan, Battalgazi'nin, Selçuklular döneminde Şahabe-i Kübra ve Şehabe-i Şura medreseleriyle bir ilim merkezi olduğunu belirterek, "Mevlanaların, Sadreddin Konevilerin, İbn-i Arabilerin ders verdiği, ders gördüğü bir mekanın üzerindeyiz" dedi.

Tarihi Ulu Cami hakkında bilgi veren Gürkan, "Ulu Cami, 1224 yılında Alaeddin Keykubad döneminde, Büyük Selçuklu mimarisi içerisinde yapılmış bir camidir. Büyük Selçuklu Devleti'nin o dönemdeki mimari yapısı esas alınarak yapılan bir cami, bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. O dönemde orta avlusu ve kenarları hem Şahabe-i Kübra hem de Şahabe-i Şura medresesiyle de bağlantısı olan bir yapıda inşa edilmiş. Burası, Anadolu'da ilk kurulan, ilk yapılan cami ve medrese külliyesi olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

Caminin değişik dönemlerde restore edildiğini anlatan Gürkan, şunları söyledi:

"Cami, 1960 yılında üzeri, sac kısımları, kurşun kısımlarıyla ilgili alt tabanın yok olmaması noktasında gerekli kısmi bir restorasyona tabi tutulmuş. Biz göreve geldikten sonra da burada tarihi eserlerimizin, ecdat yadigarımızın ve kültürel mirasımızın ayağa kaldırılması noktasında gerek Vakıflarla gerek Kültür ve Turizm Bakanlığıyla gerek ÇEKÜL Vakfı gerek Tarihi Kentler Birliğiyle gerekse Malatya'daki üniversite ve sivil toplum örgütleriyle ortak bir akılla ve ortak çalışmayla buradaki tarihi mirasın ayağa kaldırılması noktasında gayretlerimiz oldu. Tarihi Ulu Cami'nin tekrar aslına uygun restorasyona tabi tutulup ayağa kaldırılması noktasında çalışmalarımızı başlattık." - Malatya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Selahattin Gürkan Battalgazi Malatya İran Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title