Bayram Sofralarında Geleneksel Lezzet Ziyafeti
Farklı lezzetlerle dünya mutfakları arasında hatırı sayılır bir yer edinen Anadolu mutfağı, bayramlarda ününe ün katıyor Erzurum'da kadayıf dolması, Adana'da yüksük çorbası, Gaziantep'te yuvala...
ŞENAY ÜNAL - Farklı lezzetlerle dünya mutfakları arasında hatırı sayılır bir yer edinen Anadolu mutfağı, bayramlarda ününe ün katıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yöresel tatların görücüye çıktığı bayramlarda ev sahipleri, eşe, dosta, bayramlaşmaya gelene özenle yaptıkları çeşit çeşit lezzeti ikram ediyor.
-Antep baklavası her bayramın vazgeçilmezi
Gaziantep'te bayram yaklaştıkça hanımları hummalı bir telaş sarıyor. Yörede bayramda özellikle tercih edilen "yuvalama", kahvaltıda bile severek tüketiliyor. Yöreye has fıstıkla lezzetine lezzet katılan "fıstıklı baklava" hem Ramazan hem Kurban Bayramı'nın ikramlıkları arasında önemli yer tutuyor.
Hatay'da, Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla her köşe başındaki fırından, hanımların malzemesini evde hazırlayarak, fırına gönderdiği "kömbe" tatlısının kokusu yayılıyor. Pudra şekeri, damla sakızı, susam, süt, mahlep, Hindistan cevizi ile yapılan kömbe, bayramın olmazsa olmaz tatlıları arasında yer alıyor.
Adana'da misafirlere ikram edilen yöresel yemeklerin başında, içinde un, yumurta, tuz, salça ve erik ekşisi bulunan yüksük çorbası geliyor.
Erzurum'da bayram sofraları ayran aşı çorbası, su böreği, yaprak sarması, lor dolması, cevizli keteyle zenginleştirilirken, kadayıf dolmasız bayram sofrası sofra kabul edilmiyor.
-Van'da keledoş, Sakarya'da lokum ekmeği
Van'da misafirlere ayran aşı, grut aşı, şile, keledoş, sengeser, kurut köftesi, üzüm aşı, cılbır, ekşili, ciğer köftesi, Van baklavası, Van pastası, işbabyan, kavut, paluza, çömlek yahnisi ikram ediliyor.
Sakarya'da dartılı keşkek, kıvrım baklava, üre tatlısı, lokum ekmeği, şambaba, kuşburnu tatlısı, uhut tatlısı, taraklı ve incir uyutma bayram sofralarını süslüyor.
-Mardin'de kaburga dolmasından vazgeçilmiyor
Dinlerin ve dillerin şehri Mardin'de, yemek kültürü de çeşitlilik gösteriyor ancak Mardin denildiğinde akla gelen lezzetlerden ilki, yörede yetiştirilen hayvanların etiyle yapılan "kaburga dolması" oluyor. Kurban Bayramı'nın dini aşamlarından olan kurban etinin ihtiyaç sahipleriyle paylaşılmasının ardından arta kalan etler de ev halkı ve misafirler için değerlendiriliyor.
Ankara'da sarığı burma, malak, öküz helvası
Ankara'nın yerel tatları "öllüğün körü", "fıslak patlatma", "bayram çöreği", "sarığı burma", "malak", "öküz helvası" bayram sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Hanımlarının bayramdan birkaç gün önce bir araya gelerek sardıkları bol ekşili yaprak sarması, Beypazarı güveci, toprak testiyi doldurularak pişirilen Uruş kapaması, etli nohut yemeği, üzüm hoşafı ve 80 katlı baklava ağızlarda unutulması zor bir lezzet bırakıyor.
Şanlıurfa'da lahmacundan çiğköfteye bayramlık lezzetler
Peygamberler diyarı Şanlıurfa'da bayram sofralarını kebap çeşitleri, etli sebze ve bakliyat yemekleri süslüyor. Hazreti İbrahim dönemine kadar dayandığı ifade edilen çiğ köfte, lahmacun, içli köfte, sıkma ve Siverek ekşisi de Şanlıurfalılar için vazgeçilmez bayram yemekleri arasında yer alıyor.
-Karadeniz'de baklavanın sırrı fındık
Yeşil doğası ve temiz havasıyla bereketli toprakların diyarı Karadeniz'de bol fındıklı ev baklavası, bayram sofrasında baş köşedeki yerini alıyor. Yöreye özgü bayram yemekleri arasında, lahana sarması, turşu tava, karalahana, mısır unu, süt ve pekmezden yapılan "samatsa", burma tatlısı, mekik tatlısı, Laz böreği, baklava, yalancı sarma ve su böreği bulunuyor.
Sivas'ta bayramlarda mutlaka tatlı ve tuzlu "üzümlü çorba" pişiriliyor. Yarma, nohut ve fasulye, Besni üzümü, kişniş üzümü, Ürgüp üzüm ve incazla pişirilen çorbaya incir, hurma ve kayısı kurusu da ekleniyor. Şeker de ilave edilen çorba soğuk olarak ikram edilir. Haram olmasın düşüncesiyle çok az tuz atılır ve yenirken üzerine dövülmüş ceviz ekilir. Bayramlar hangi mevsime gelirse gelsin üzümlü çorba hep kuru meyveden hazırlanır. - Ankara