Haberler

"Ben İstanbul'u Sana Getiririm"

Abone Ol

Karaman'da 200 yıl önce yaptırılan Tartan Konağı'nın tavanındaki resimlerin, o dönemde İstanbul'dan gelin gelen genç kadının o şehre olan hasretini gidermesi için yaptırıldığı öğrenildi Konakta doğup büyüyen 80 yaşındaki Ahmet Tartan: "Kızın babası, Karaman'ın çok uzak olduğunu söylemiş. Kıza da sormuşlar, o da aynısını söylemiş. Dedem de kıza 'ben İstanbul'u sana getiririm' diyerek, İstanbul'dan ustalar getirtmiş. Evin tavanlarına İstanbul resimleri yaptırmış. Kız da resimleri görünce evlenmeye razı olmuş"

MEHMET ÇETİN - Karaman'da 200 yıl önce inşa edilen tarihi konağın tavanında yer alan resimlerinin, o dönemde İstanbul'dan gelin gelen genç bir kadının İstanbul hasretini gidermesi için yaptırıldığı belirtildi.

Tapucak Mahallesi'ndeki iki katlı Tartan Konağı'nın her katında dörder oda bulunuyor. Konağın tavan ve duvarlarında resimler ve çeşitli işlemeler yer alıyor. Harap haldeyken Karaman Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından onarılarak müzeye dönüştürülen konakta, eski Karaman eşyaları sergileniyor. Haftanın her günü gezilebilen konağın geniş odaları sanat galerisi olarak da kullanılıyor.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tartan Konağı'nın mimari bakımdan tarihi Türk evlerinin klasik şemasına tam uymadığını söyledi.

Türk evlerinde giriş katının servis alanlarına ayrıldığını anlatan Uğurlu, "Üst kat tipik bir Türk evi, fakat alt kat öyle değil. Zamanla alt kat da düzenlenmiş. Odalarda gömme dolaplar var. Pencereler işlemeli. Ayrıca her odada banyo yapılması için dolapların arkalarına gizlenmiş yerler ve şömineler var. Mutfak için kullanılmak amacıyla konağın bahçesine başka bir bina yapılmış" diye konuştu.

Tavanda İstanbul tasvirleri var

Uğurlu, konağın en ilginç özelliğinin tavana çizilmiş resim ve motifler olduğunu belirten Uğurlu, şunları kaydetti:

"Anadolu mesken mimarisinde bunlara çok fazla rastlanmaz. Bu binada tavanlara Galata Kulesi, Divan yolundan bir takım yerler, Sultan Ahmet Camisi gibi İstanbul tasvirleri çizilmiş. Köşedeki odaların üstlerinde ilginç kalem işi motifler var. Maşallah duasını taşıyan bir takım madalyonlar var. Konak çok kötü durumdayken Karaman Belediyesi ve İl Özel idaresi tarafından onarılmış. Şu anda müze olarak kullanılıyor. Kentin tarihi dokusunun olduğu bir yerde... Karaman'ın zenginliklerinden bir tanesi... Vatandaşların ilgisi bir hayli fazla. Yeni evlenen çiftler düğün öncesi burada mutlaka fotoğraf çektiriyor."

Tartan Konağı'nı merkez kabul edip, çevresindeki tarihi dokuyu ihya etmeye karar verdiklerini dile getiren Uğurlu, "Bir eski Karaman mahallesi oluşturmaya çalışıyoruz. Belediye binasını da buranın yapısını bozmayacak bir proje ile bu alana yapacağız. Eski Karaman'ı, burada yaşamak ve yaşatmak mümkün olacak. Çalışmaların Karaman turizmine de katkısı olacak" ifadelerini kullandı.

"Ben İstanbul'u sana getiririm"

Konakta doğup büyüyen 80 yaşındaki Ahmet Tartan da konağın 1810 yılında Tartanoğlu Hacı Ahmet Bey tarafından yaptırıldığını ifade etti.

Dedesinin ticaretle uğraştığını aktaran Tartan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedemin yük taşımak için develeri varmış. Bu develerle Mersin'e başka ülkelerden gemilerle gelen malları Karaman'a getirir, Karaman'dan oraya mal götürürmüş. Şeker icat olmadığı için üzümden helva yaparlar, Anadolu'da çeşitli şehirlere bunları satarlarmış. Bu konağı yaptırmış. İstanbul'da bir tanıdığının evine misafir olmuş. Evin kızıyla evlenmek istemiş. Kızın babası, Karaman'ın çok uzak olduğunu söylemiş. Kıza da sormuşlar, o da aynısını söylemiş. Dedem de kıza 'ben İstanbul'u sana getiririm' diyerek, İstanbul'dan ustalar getirtmiş. Evin tavanlarına İstanbul resimleri yaptırmış. Kız da resimleri görünce evlenmeye razı olmuş. İşte bu resimlerin hikayesi budur." - Karaman

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Karaman Belediyesi Kamil Uğurlu İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title