Beyazıt Ramazan Sohbetleri"
Yazar Ebubekir Kurban, muhabbetin olmadığı yerde ticaretin ve menfaatin olduğunu belirterek, "Biz muhabbet için yola düştük. Onun için arkadaş oluyor, dua ediyor, onun için konuşuyoruz.
Yazar Ebubekir Kurban, muhabbetin olmadığı yerde ticaretin ve menfaatin olduğunu belirterek, "Biz muhabbet için yola düştük. Onun için arkadaş oluyor, dua ediyor, onun için konuşuyoruz." dedi.
Kurban, Türkiye Diyanet Vakfınca gerçekleştirilen 36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde düzenlenen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu oldu.
Seyahat etmenin insanın ufkunu açtığını aktaran Kurban, zihnini boşaltmak isteyenler için seyahat etmenin çok iyi bir yol olduğunu söyledi.
"Nasibin en sevdiği şey gayrettir"
Kurban, seyahat etmenin nasip işi olduğuna dikkati çekerek, "Nasibin en sevdiği şey gayrettir. Önce yola çıkmak lazım. Bence insan tek başına yola çıkar ama bir yoldaşa da ihtiyaç vardır. Yola çıkınca çok farklı şeylerle karşılaşıyor insan. Yol nasibine düşmüşse çok paraya da gerek olmuyor." diye konuştu.
Yurt dışına çıkma konusunda nasibinin biraz geç açıldığını anlatan Kurban, şöyle devam etti:
"İlk kez yurt dışına çıktığımda 26-27 yaşındaydım. Daha önce çıkmadığıma çok üzüldüm. Yurt dışından Türkiye'ye bakmak da çok değerli. Biz burada birbirimizi yiyoruz. Kendimizi yok yere tüketiyoruz. Seyahat insanın ufkunu açıyor. Gezmek insanın zihnini boşaltıyor. Havaalanları çok enteresan. Farklı milletlerden, en zenginler veya en fakirler orada. Yurt dışında delilerle, dilencilerle, hiçbir şeye inanmayan ya da her şeye inananlarla da arkadaşlıklar kurdum."
"İnsanlar arasındaki dil politikleşti"
Kurban, yurt dışında her şeyin çok düzenli olduğuna işaret ederek, Doğu ile Batı arasındaki en büyük farkın muhabbet olduğunu dile getirdi.
Anadolu insanının özünde muhabbet olduğuna vurgu yapan Kurban, "Bu durum son zamanlarda biraz değişti. İnsanlar arasındaki dil politikleşti. Bizden olan ya da olmayan diye bir ayrışmaya gidiliyor. Bu durum insani ilişkileri de etkiliyor. Kimse kimseye inanmıyor mesela. İnsanlar savruluyor. Annemizin dilini değil de siyasilerin dilini tercih etmek çok acı. Bu sahici bir dil değil. Ben annemin diliyle, dostlarımın diliyle yaşamaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.
Ebubekir Kurban, Batıda muhabbet eksikliği olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Muhabbetin olmadığı yerde ticaret vardır, menfaat vardır. Dünyaya doğudan bakan insanlar bu bakımdan Batıda zor yaşar. Biz muhabbet için yola düştük. Onun için arkadaş oluyor, dua ediyor, onun için konuşuyoruz. İnsan dostlarının yanına, cennete gider gibi gider ama muhabbeti olmayan insanlar çocuğa bile şefkat göstermiyor. Çocukların doğrudan Allah'a bağlı olduğunu düşünüyorum. Çocuklar kime yöneleceğini bilir. Çocukların sevdiği insanlardan zarar gelmez."