Birlikte Yaşamayı Anlatma Ödülü 30 Bin TL
Açılım sürecinde birlikte yaşamanın zorunlu olacağını belirten Yedirenk Sanat Vakfı Başkanı Tokul, konuyu en iyi anlatan senaryoya rekor ödül veriyor.
Yedirenk Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 'Birlikte Yaşama" konulu uzun metrajlı senaryo yarışması başladı. 15 Nisan'da Yedirenk Sanat Vakfı'nda düzenlenen kokteyl ile duyurulan yarışmanın sonuçları, 1 Ekim 2013 tarihinde açıklanacak.
Jürisinde Yedirenk Sanat Vakfı Başkanı Ali Tokul ile birlikte Hülya Koçyiğit, Halil Ergün, Birol Güven, Hasan Kaçan, yönetmen Yüksel Aksu, Senaryo Danışmanı Öktem Başol'un bulunduğu yarışma "Birlikte Yaşama"yı en güzel anlatacak senaristleri yapımcılarla buluşturmayı da amaçlıyor.
Yarışmada; birinciye 30 bin, ikinciye 15 bin ve üçüncüye 5 bin lira ödül vaat ediliyor. Yarışma ile ilgili detaylar adresinden öğrenilebilir ya da (212) 244 7777 numaralı telefondan Sinema Platformu Direktörü Cem Güler'den bilgi alınabilir.
Senaryolarda ilk 10'a kalan eserler www.yedirenk.org'dan kamuoyuna duyurulacak.
Farklılıkları ne olursa olsun aynı pencereden bakarak aynılıkları gören ve bu konuda sözü ya da hikâyesi olan senaristleri "Birlikte Yaşama" konulu uzun metrajlı senaryo yarışmasına davet eden Yedirenk Sanat Vakfı, Türk Sineması'na farklı senaryolar kazandırarak, "Birlikte Yaşama" olgusunu yaygınlaştırmayı hedefliyor.
"Birlikte yaşama' mecburi bir hal alacak"
Kokteylde basının sorularını cevaplandıran Yedirenk Sanat Vakfı Başkanı Ali Tokul, arzusunun jürinin ittifakla seçeceği bir senaryoyu seçmek olduğunu söyledi. Bu yarışmayı düzenlerken üç unsurun dikkatlerini çektiğini belirten Tokul, bunlardan birincisinin senaryo açlığı olduğunu, ikincisi, ilk defa birinci olana 30 bin TL gibi ciddi manada bir ödül konulduğunu, üçüncü bir durum ise "birlikte yaşama" konusunun "açılım" dönemine denk gelmesi olduğunu vurguladı.
Ali Tokul sözlerini şöyle sürdürdü: Biz bu çalışmaları yaparken "açılım" söylemleri hiç gündemde değildi. Dört beş ay evvel yarışmanın konusunu seçtik ama ancak şimdi açıklayabildik. Bu nedenle de "açılım" sürecinin konuşulduğu günlere denk geldik. Medeniyetlere yataklık yapmış, kadim Anadolu toprakları üzerinde yaşıyoruz. Globalleşen dünyada "birlikte yaşama" zaten mecburi bir hal alacak. Karşılıklı tahammül tolerans, birbirimizi anlama, empati… Bu tür kavramların gittikçe yoğunlaşacağı ve etkinliğini arttıracağı günler bizi bekliyor. Umarım iyi bir sonuç çıkar, iyi bir katılım olur. Beklentimiz, Yedirenk Sanat Vakfının ismini taşıyan uzun yıllar yaşayan bir yarışma olsun. Bu hülya ile yola çıktık.
"Bu güne kadar senaryo için belirlenmiş en büyük ödül"
Senarist ve yapımcı Birol güven ise Türkiye'de Yedirenk Sanat Vakfı, bir senaryo yarışması için konmuş en büyük ödülü vaad ettiğini dile getirdiği konuşmasında, Kültür Bakanlığının verdiği destekten daha iyi olmasına rağmen 30 bin liranın da bir senarist için yeterli olmadığını kaydetti. Birol Güven, "Senaristlerin yaşam koşulları çok daha güzel olmalı. Çocuklarının okullarını evinin kirasını, elektrik faturalarını düşünmemeli. Sadece senaryolarını düşünmelidirler ki böylece çok orijinal fikirler üretebilsinler." dedi.
Bütün bu durumları düşündüğümüzde bu yarışmanın çok özel bir yeri olduğunu vurgulayan Güven şöyle devam etti: "Türkiye'de sinema yarışmaları yapılıyor ama senaryo yarışmaları pek yapılmıyor. "Birlikte yaşamak" teması da çok güzel. 780 bin metrekarelik ülkemizde ortak paydaları öne çıkararak çok rahatlıkla yaşayabiliriz. İnsanların itiraz etmeyeceği şeyleri toparlamak ve dile getirmek gerekir. "Birlikte yaşama" teması da buna vesile olur.
Sinemanın gücünü aldığı yer senaryolardır. Ülkemizde filmlere milyon dolarlar harcanıyor, fakat hala senaryo bütçeleri film bütçelerinin çok küçük bir kısmını kapsıyor. Senaristlere gereken önem verilmiyor. Bir film başarılı olduğunda oyuncuya, başarısız olduğunda senariste pay biçiliyor. Bu vesileyle senaristlere yapılan haksızlığı dile getirmek istiyorum. Tüm senarist arkadaşlara bu yarışmalara ilgi göstermesini tavsiye ediyorum. Gelsinler başvuruda bulunsunla