Bodrum Sanat Yuvası ve Müzik Bahçesi Oldu"
Doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla dünyanın farklı ülkelerinden her yıl milyonlarca turistin tercih ettiği Bodrum ilçesi, aynı anda üç ayrı uluslar arası müzik ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
ALİ BALLI - Doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla dünyanın farklı ülkelerinden her yıl milyonlarca turistin tercih ettiği Bodrum ilçesi, aynı anda üç ayrı uluslar arası müzik ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Bodrum ilçesi, yeşili ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, son yıllarda kültür ve sanat etkinlikleriyle de "festivaller şehri" olarak anılmaya başladı. İlçenin farklı noktalarında gerçekleştirilen müzik ve sanat etkinlikleri, yerli ve yabancı tatilcilerden yoğun ilgi görüyor.
Bu etkinlikler, Bodrum Antik Tiyatro başta olmak üzere, binlerce yıllık geçmişi olan Bodrum Taş Ocağı ve Turgutreis D-Marin yat çekek alanında sürüyor.
"Virtüöz eserler geçidi yapacağız"
Uluslar arası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali'nin Sanat Danışmanı devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin bu yıl 15'incisini gerçekleştirdiklerini ve özellikle bu yılın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Festivalin öğrenci konserleriyle devam ettiği Gümüşlük'te, antik taş ocağında 10 Ağustos'ta konser vereceklerini belirten Onay, "Alexander Markov ve ben farklı bir program seslendireceğiz. İlk başta Beethoven, sonunda Johannes Brahms aralarda da muazzam virtüöz eserler geçidi yapacağız." dedi.
Festivalde dünya çapında sanatçıları ağırlayacaklarına dikkati çeken Onay, şöyle konuştu:
"Konrad Richter, Shaun Choo, Fora Baltacıgil, Oran Etkin, Dilbağ Tokay, Bülent Evcil ve daha birçok sanatçı, 'kumda', 'taşta' ve 'suda' başlığı altında konserler verecek. Birbirinden heyecan verici konserler olacak. 14. Bodrum Müzik Festivali'nin onur ödülünü de aldım. Bu benim için onur duyulacak bir şey. Bodrum Bale Festivali de olağanüstü. Bodrum adeta 'sanat yuvası ve müzik bahçesi oldu' diyebilirim. Dünya çapında programlarla üç festival bir arada yapılıyor. Daha güzel bir şey düşünülebilir mi, keşke ülkemizde böyle güzel etkinlikler daha da artsa ve her yer Bodrum'a dönüşse."
"Heyecan verici isimleri ülkemize getiriyoruz"
14. Bodrum Müzik Festivali Sanat Danışmanı Tuğçe Tez de Bodrum'un özellikle turistik ilçe olarak en tercih edilen merkezlerden biri olduğuna dikkati çekti.
Bodrum'un güzel coğrafyasının yanı sıra sanatsal etkinliklere ev sahipliği yaptığına işaret eden Tez, "Festival hazırlıklarına bir yıl hatta daha uzun zaman önce başlıyoruz. Sanatçıları seçerken, hem kendi seyircimizin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz hem de yurt dışında çok heyecan verici isimleri ülkemize getirmek için çaba sarf ediyoruz. Tatil amacıyla ilçeye gelen insanların günlük yaşantılarına sanatı ve müziği getirmek ve onlara daha zevk alacakları bir tatil ortamı hazırlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Tez festivalde, aralarında Fazıl Say ve Gülsin Onay'ın da bulunduğu Türk sanatçılara da ayrı bir önem verdiklerini vurguladı.
"Bodrum'un, Salzburg, New Orleans, Sanremo'dan farkı yok"
Doğuş Holding Üst Yöneticisi Hüsnü Akhan da dünyada sadece 'Müzik festivali' temasıyla anılan Salzburg, New Orleans ve Sanremo gibi ünlü şehirler olduğunu, bu şehirlerin 40-50 yıldır sanat etkinliklerini sürdürmeye devam ettiğini aktardı.
Gerçekleştirilen bu etkinliklere yüz binlerce turistin yoğun ilgi gösterdiğini de belirten Akhan, doğal güzellikleriyle ünlü Bodrum'un da bu şehirlerden çok farkının bulunmadığını ifade etti.
Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdür Yardımcısı Solmaz Haberal ise Bodrum ilçesinin, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunun altını çizdi.
16. Uluslararası Bodrum Bale Festivalini başlattıklarını anlatan Haberal, ilk defa Bodrum Antik Tiyatro'da festival yaptıklarını ve olağanüstü bir ortamda süren etkinliğe sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.