Bosna Hersek'te Türk Yazarlara İlgi Artıyor
Bosna Hersek'te Türk edebiyatına olan ilgiden dolayı yayınevleri Türk yazarların kitaplarını Bosna Hersek diline çeviriyor.
BİGMEV Başkanı Muzaffer Çilek, Türkçeden Boşnakçaya bugüne kadar 48 kitap çevrildiğini, Türkçeden yabancı dillere çevrilen eser sayısı bakımından Bosna Hersek dilinin 7. sırada yer aldığını belirtti.Bosna Hersekli kitapseverler öykü ve romanlarıyla ünlü Türk edebiyatının önemli yazarlarına büyük ilgi gösteriyor. Türk edebiyatının önemli yazarlarından Ayşe Kulin, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve Elif Şafak gibi yazarlar Bosna Hersekli okurların da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar Türkçeden Bosna Hersek diline toplam 48 kitap çevrildi. Türkçeden yabancı dillere çevrilen eser sayısı bakımından Bosna Hersek dili 7. sırada yer alıyor. Türkçe’den Bosna Hersek diline çevrilmiş kitaplar arasında şunlar yer alıyor;
Nedim Gürsel (Allah’ın Kızları), Ayşe Kulin (Veda, Adı: Aylin, İstanbul’a Son Tren), Elif Şafak (Aşk), Ahmet Hamdi Tanpınar (Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü), Orhan Pamuk (Beyaz Kale, Masumiyet Müzesi, İstanbul, Adım Kırmızı), Kürşat Başar (Başucumda Müzik), Reşat Nuri Güntekin (Yaprak Dökümü), Yunus Emre (Aşk Bülbülü), Zülfü Livaneli (Serenad), Tuna Kiremitçi (Git Kendini Çok Sevdirmeden), Hande Altaylı (Aşka Şeytan Karışır), İlber Ortaylı (Son İmparatorluk Osmanlı)…
Bosna Hersek’liler Yunus Emre Enstitüsü ve Ziraat Bankasının ortak yürüttüğü "100 Türkiye Kütüphanesi Projesi" kapsamında Saraybosna’da açılan kütüphane sayesinde Türk edebiyatı kaynaklarına daha kolay ulaşabiliyorlar.
Bosna Hersek’te en çok satan kitap ‘Grinin Elli Tonu’
Bosna Hersekli okurlar, Musa Çazim Çatiç, Aleksa Şantiç, Mak Dizdar, Safet Beg Başagiç, Branko Çopiç gibi yazarlara ilgi gösterirken E. L. James'in romanı "Grinin Elli Tonu" birçok ülkede olduğu gibi 2012 yılı içinde Bosna Hersek'te de en çok satanlar listesinin zirvesinde yer aldı.
Ayrıca, Bosna Hersekli okurlar dini eserlere de ilgi gösteriyor. Saraybosna'da Luca Mozzati'nin bir İslami sanat kültürü ve medeniyet tarihini mercek altına alan 'Islamic Art' kitabı olurken, okurların ilgi gösterdiği ilk 5 kitap arasında yer alıyor.
Bosna Savaşı hakkında kitaplar büyük ilgi görüyor
Bosna savaşı hakkında yazılan kitaplarda Bosna edebiyatında önemli bir yere sahip. Bu konu hakkındaki kitaplar gerek Bosnalı okurlar gerekse dışarıdan gelen yabancı okurlar tarafından büyük ilgi görüyor. Son olarak Yasminko Haliloviç’in ‘Savaşta Çocukluk’ adlı kitabı Avrupa Parlamentosunda tanıtıldı.